Muziek

Zomervers

Utrecht is weer een bijzonder festival rijker: Zomervers. Een samenwerking tussen verschillende literaire collectieven die Utrecht eens wat nieuws wilden brengen. Maryn Arbouw, één van de organisatoren en zelf schrijver neemt ons mee, onder het genot van een biertje, in de wondere wereld van Zomervers. Volledig blanco en ook zeker niet thuis in de wereld van literatuuravonden en voordrachten, zitten we klaar om verrast te worden. Want wat kunnen we 25 juli verwachten?

Het festival vindt plaats in en buiten HAL16 en kent een vol programma. Vanaf 16.00 zullen er afwisselend schrijvers hun verhalen voordragen, singer-songwriters spelen en zullen er vinyl plaatjes worden gedraaid. En dit alles terwijl jij met je billen lekker in een hangmat ligt, geniet van een heerlijk maaltje, in het gras chillt of aan de lippen van die mysterieuze schrijver hangt. Schrijvers (gepubliceerde en ongepubliceerde) vanuit het hele land zullen voordragen, maar denk ook aan rappers en ander gespuis die hun verhalen op eigen wijze zullen overdragen. Daarnaast is er ook een pallet-bookstore aanwezig waar je de werken van deze helden kunt kopen.

Maryn

Inmiddels zijn wij steeds nieuwsgieriger geworden en vragen wij Maryn out of the blue eens wat van zijn eigen werk voor te dragen. Geen probleem! Hij haalt zijn teksten tevoorschijn, vraagt of wij geil, semi-geil, of niet-geil willen (‘doe maar optie twee’) en leidt zijn verhaal in met een korte anekdote over zijn nachtelijke avonturen. Voor we het weten bevinden we ons in een wereld van sushi, seks, vrouwenbillen, sojasaus en Amsterdamse toeristen. Hoewel het een verhaal is dat rode koontjes kan aanwakkeren en de oortjes doet flapperen bij onze buren op het terras, toch neemt Maryn ons mee op avontuur en kijken we de serveerster boos aan als zij het verhaal onderbreekt.

En dit is precies wat Maryn en de rest van de organisatie wil bereiken. Verhalen wakkeren je fantasie aan, meer dan films. Je staat niet aan de zijlijn, maar speelt mee in het verhaal en ervaart de mogelijkheden van je verbeelding.  Daarbij is het volgens Maryn in deze tijd van eindeloos party-en ook fijn om het gevoel te krijgen dat je af en toe iets doet wat “wél ergens over gaat en je een goed gevoel kan geven. Zoals je wel eens een museum uitloopt en denkt hè, dat voelt goed”.

“Nadat je een golf van letters over je heen hebt gekregen kun je deze er ’s avonds vanaf dansen, kapot stampen tot inkt, om er vervolgens nieuwe verhalen van te maken”.

Wat voor publiek kun je verwachten? “Mensen die niet bang zijn om iets nieuws te proberen”. Je hoeft zelf geen boeken te lezen, of veel van literatuur af te weten om je te laten meevoeren in de verhalen. Zie het als een kans om eens kennis te maken met wat anders. En vergeet de MikeyNice Disco Bingo niet die om 23.00 begint! Zoals Maryn quote-waardig vertelt: “Nadat je een golf van letters over je heen hebt gekregen kun je deze er ’s avonds vanaf dansen, kapot stampen tot inkt, om er vervolgens nieuwe verhalen van te maken”. Wij zijn verkocht.

We zeggen Maryn gedag en gaan sushi eten. Sojasaus zal nooit meer hetzelfde zijn.

P.S. Koop snel je kaartje want de eerste 10 personen mogen een boek kiezen uit de pallet-bookstore.

 

Geef een reactie

[instagram-feed]