Muziek,  Kunst

YOU CAN’T TAKE IT WITH YOU

Wanneer ik de grote zaal binnen loop wordt mij al snel duidelijk dat het publiek in het podium moet gaan zitten. Aarzelend en ietwat onwennig loop ik er naartoe. Een van de acteurs, gehuld in een oranje overall, komt naar me toe. ‘Hi, how are you?’ ‘Can you put everything you do not need on the ground?’ De vraag komt wel met de waarschuwing dat alles weg gehaald wordt. Ik aarzel. Ik draag basic items en geliefde sieraden. Ik heb mijn tas helaas in het publiek achtergelaten. Fluisterend vertel ik haar dat ik heel wat dingen heb die ik niet nodig heb, maar die liggen helaas thuis. Volgende keer mag ik een koffer mee wordt mij plechtig beloofd.

Terwijl ik de zaal ik me opneem, bedenk ik me wat ik allemaal weg zou gooien. Kleding wegdoen doe ik al jaren, maar boeken vind ik bijvoorbeeld wel weer erg lastig.  Ik heb niet heel onbewust een basic zwart shirt aangedaan en een zwarte jeans. Zou het door die titel komen? You can’t take it with you.

Nog voordat ik de zaal binnenliep vertelde ik het enthousiaste marketingteam dat de titels echt om weg te zweven zijn, daar word ik blij van. Think now, cry later. The cloud of unknowing. Afijn, terugkomend op de voorstelling zelf is het goed om te vermelden dat ik er haast in geloof dat niemand in die zaal dezelfde opvattingen deelde; niet over materialisme, niet over de voorstelling. Ik zag mensen hier en daar lachen, misschien uit onwennigheid. Ik vond het allesbehalve grappig, misschien uit herkenning. Herkenning in hetgeen wat ik dacht uitgebeeld te zien worden. De mens en haar handelingen in staat van verzamelwoede, maar ook zinnen en woorden die herhaald worden over minimalisme, die mij doen denken aan reclameblokken.

Vier performers deelden door middel van a capella zang, dans en dialoog het verhaal gecreëerd door choreografe Liz Kinoshita. De show gaat over ‘extreme verzamelwoede, onoverkomelijke afvalbergen en de noodzakelijkheid van de dingen die ons omringen’. Door de manier waarop de performers het probleem ‘vertalen’ maakt het ook ergens heel confronterend. Ze dansen om, over, langs je heen en kijken je aan of juist niet. Het laat je haast ongemakkelijk voelen. Zou dit de bedoeling zijn geweest? Belangrijk is het wel. Om dit soort toneelstukken toegankelijk te maken, om een dialoog te voeren, om wel geconfronteerd te worden.

De mens is een verzamelaar, vaak tot ongenoegen van onszelf en vooral mother earth. Can you put everything you do not need on the ground? En daarna, bewuster consumeren uiteraard. Wat is iets waar jij makkelijk zonder zou kunnen?

Geef een reactie

[instagram-feed]