Mode

Jong meets oud bij Vintage People x Le Bazarre

De organisatie Vintage People komt oorspronkelijk uit Nijmegen. Initiatiefnemer Mattieu organiseerde daar al eerder een aantal succesvolle edities, en bedacht toen dat het gaaf zou zijn om uit te breiden naar andere steden. En welke stad is daar nu meer geschikt voor dan Utrecht? In Utrecht bevinden zich namelijk zowel Le Bazarre als organisatie Socius, die hier perfect op aan sluiten. Le Bazarre is een reizende vintage markt, waar UUT al eens eerder over schreef. Socius brengt jongeren en ouderen samen in De Saffier door huisvesting voor jonge Utrechters en voornamelijk studenten aan te bieden in het voormalig zorgcomplex in Tolsteeg. In ruil voor (vrijwillige) inzet in het complex woon je daar dan voor een prikkie.

Op kamers in een verzorgingshuis

Claske, een van de jonge bewoners van het complex, verkoopt ook een stapel vintage. Zelf heeft ze een prachtig vintage jurkje aan. “Ik houd van vintage, maar sommige dingen die ik verkoop zijn wel wat nieuwer hoor, wat hier ligt”, vertelt ze enthousiast. Op mijn vraag hoe ze in dit huis was komen wonen, vertelde ze dat ze via via van het project had gehoord. Nog voordat het van de grond was gekomen, had ze zich al opgegeven. Je moet een motivatiebrief sturen en op basis daarvan is er een selectie. “Je hoeft niet per se mee te draaien in het complex, maar het wordt wel gewaardeerd”, legt zij uit. Claske is bijvoorbeeld pandbeheerder en werkt achter de receptie.

Final Sale

Lud en Camillo (beiden dik in de 80) zitten een stukje verderop. Samen verkopen ze kleding, een deel van hem en een deel van haar. “Om alvast op te ruimen”, aldus het stel. Hartverscheurend! Lud is een Duitse dame en Camillo een charmante Nederlandse gentleman. Het stel ontmoette elkaar vijftig jaar geleden in Frankrijk. Ze waren beiden door geldgebrek aan het liften, en toen sloeg de vonk over! Lud kwam naar Nederland en hier wonen ze nu al jaren samen. Deze activiteit is voor hun de perfecte gelegenheid om alvast het huis uit te mesten: “We hebben niet lang meer”. Maar gelukkig vinden ze het ook vooral enorm gezellig. Later op de middag informeren we hoe het met de verkoop is gegaan: “Ik heb al vijf dingen verkocht”, vertelt Lud me stralend. Wat een vrolijk stel.

Neus voor zaken?

Maar niet bij iedereen loopt de verkoop even lekker. De buurvrouw (die niet met haar naam in ‘de krant’ wil) zucht verveeld: “Niemand koopt iets, ze vinden alles te duur. Ik heb nog niks verkocht!”. Wellicht waren de prijsjes (dertig euro voor een jurk) toch wat te hoog. Met tegenzin zet ze een uitverkoop in, “maar dit doe ik nooit meer!”. Giechelend lopen we gauw door. De temperatuur loopt behoorlijk op op deze tropische zondag, wellicht is niet iedereen daartegen bestand…

Facebooken met oma

Tijdens het bingo spelen in de zon met ‘zus’ Janssen, de meest fanatieke bingospeelster uit het complex, leren we meer over dit bijzondere wooncomplex. De bingo wordt georganiseerd door ‘omapost’, een initiatief van jonge bewoners uit het pand waarmee je je oma/opa een handgeschreven bericht kun sturen van iets wat je op social media post. Voor €2,50 per keer kunnen je opa en oma hier ook van meegenieten, maar dan via de post! Verder is er een gezamenlijke tuin, waar ouderen en jongeren samen planten stekken en groenten verbouwen. Ook zijn de dames van Granny’s Finest hier regelmatig aanwezig om een breiclub te leiden, en kun je meedoen met een kunstproject, wanneer er weer eens een kunstenaar tijdelijk huisvesting neemt in het complex.

Vintage People x Le Bazarre weet jong en oud Utrecht echt met elkaar te verbinden met deze heerlijke zondagmiddagactiviteit. Maar beiden hebben wel een ander tempo: veel oudjes liggen aan het einde van de middag stiekem een dutje te doen in de schaduw. Alhoewel ze na afloop van het evenement wel ‘snel’ naar binnen lopen, want dan begint de echte bingo!

Geef een reactie

[instagram-feed]