Het Betweter Festival

Van wetenschapper tot festivalartiest: Een kijkje achter de schermen bij het Betweter Festival

In de stroom van Festivals met gekke namen en bijzondere locaties is het lastig opvallen. Toch is dat het Betweter Festival gelukt. Geen praatjes over koetjes en kalfjes, maar je verdiepen in de wetenschap en tussendoor even een wijntje drinken of je oren strelen met de muziek van Clean Pete. Van Big Data tot voedselhypes. Er is voor ieder wat wils.

Maar wie opgeleid wordt tot wetenschapper is nog geen Steve Jobs. ‘’Als je tijdens een academische lezing voor een vak publiek met een te geoefend Ted praatje komt zul je veel wantrouwige blikken krijgen, maar op een festival als deze is een boeiende presentatie hartstikke belangrijk’’, vertelt wetenschapper Michiel de Lange ons. Bij wijze van uitzondering krijgt hij -een van de sprekers zijnde- de kans om te repeteren in het bijzijn van een coach. En hoewel hij met zijn diepblauwe ogen de aandacht wel bij zich zal houden, waagt hij zich toch aan een oefening. En daar staat hij dan. Deze wetenschapper met een PhD op zak en vele jaren aan onderzoek achter de rug, moet nu ijsberen over het podium, de zin: ‘’Ik heb gister boodschappen gedaan en een pak melk gekocht’’ herhalend.

En dan begint hij te praten tegen een lege zaal: ‘’Jullie zijn wakker geworden vanochtend dankzij je slimme wekker, in de kamer hing een aangename temperatuur door je slimme thermostaat en ook een parkeerplek was gemakkelijk gevonden dankzij een handige app…’’

Maken deze slimme apps en apparaten ons wel echt beter? En weten we eigenlijk wel waar onze data blijven? Tijdens het Betweter Festival zal Michiel ons in het kader van nieuwe media in tien minuten voorzien van antwoorden. En mocht je geen zin hebben in zijn geklets, dan zijn er nog allerlei andere plekken in de Tivoli waar je je kunt vermaken. Even een biertje halen bij de bar? Genieten van de lieve hitjes van Clean Pete? Kussen voor de wetenschap op plein 6 of je wanen in een talkshow over voedselhypes tijdens het Science café? Er zijn keuzes te over.

En terwijl alweer de volgende spreker het podium betreedt en er op de redactie van de programmamakers hard gewerkt wordt aan de verkoop van die laatste paar kaartjes, neemt Michiel graag even de tijd om nog wat vragen van ons te beantwoorden.

Hoe belangrijk is het om je naast je studie ook te verdiepen in andere disciplines? ‘’Heel erg de diepte ingaan op een bepaald onderwerp kan heel leuk zijn, maar onverwachte cross-overs met andere domeinen vind ik zelf heel interessant! Tegelijkertijd geloof ik wel dat een solide basis belangrijk is.’’

Uiteraard vroegen we hem ook wat hij zo leuk vindt aan ons Utrecht, en daar hoefde hij niet lang over na te denken. ‘’Het tempo ligt hier wat lager dan in bijvoorbeeld Amsterdam, en de mensen zijn meer laid-back.’’ Hij beschrijft het als een vriendelijke provinciestad: ‘’Bij de binnentuin achter de dom waan je je in een soort middeleeuwse wereld en achter het conservatorium vind je een plantsoentje met prachtige vijgenbomen!’’

Nog niks te doen aanstaande vrijdagavond? Een kaartje kun je bestellen via www.betweterfestival.nl. Vorig jaar was het uitverkocht, dus wacht niet te lang!

TivoliVredenburg
Vredenburg 11

  • Schrijver
    Daphne den Dekker

    Enthousiaste levensgenieter, impulsieve chaoot, houdt niet van binnen de lijntjes denken en komt net iets te vaak in ongemakkelijke situaties terecht, dat ben ik. En verliefd, dat ook. Op Utrecht; haar romantische grachten, haar grootse verzameling onontdekte plekjes en haar bruisende hart vol inspirerende mensen. Druk typend in mijn favoriete koffietentjes voel ik me als de dom in zijn stadsie en tik ik de letters die zich een weg banen naar UUT!

deel je scheel


Kunst koorts

In de buik van de walvis

Op bezoek bij White Whale van Koos Weel.
Muziek manie

Een sloophamerend begin van de week

Garagesensatie The Orwells en thrashpop-duo DZ Deathrays komen op maandag 10 november een gezellig potje sloophameren in De Helling.
Eet Feest

Erop UUT #9

Onze tips van deze week, voor jou uitgezocht!