Film festijn

UUT FILMTIP #1: DE 12 JAREN VAN ‘BOYHOOD’

Het is een warme maandagavond, op het Ledig Erf wacht ik op het arriveren van een groep vrienden die zich (inclusief mijzelf) ‘Filemklup de Verrekijkers’ noemen. We zijn een groepje studenten met een voorliefde voor onafhankelijke cinema en arthouse-films. Daarmee kom ik gelijk tot de reden van mijn bezoek aan het Ledig Erf, namelijk het Louis Hartlooper Complex. In het bijzonder? Het nieuwste werkstuk van Richard Linklater. Het moet gezegd worden: na 2 jaar wonen in Utrecht breng ik nu pas voor het eerst een bezoek aan het LHC. Collega Film Freak Anne schreef recentelijk een artikel over dit sfeervolle filmhuis. Maar goed, we komen nog net op tijd om tickets te regelen, waarna we ons met een vlotte pas naar de afgeladen zaal begeven. Een korte introductie later, gaan de lichten uit.

Boyhood en de Before-trilogie
Eén van de meest bijzondere kenmerken van Boyhood is dat de regisseur over een periode van 12 jaar heeft gefilmd, met telkens dezelfde cast die daarvoor jaarlijks bij elkaar kwam. Het is niet de eerste keer dat Linklater met deze filmtechniek werkt. Zijn Before-trilogie is hier een voorbeeld van. Verspreid over 18 jaar en drie films genaamd Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight, laat deze reeks de ontwikkeling zien van twee personen (Julie Delpy en Ethan Hawke) die elkaar ontmoeten en verliefd worden. Tussen iedere film zit een periode van 9 jaar, zo zie je hoe hun relatie zich ontwikkeld. Deze trilogie is zeker een aanrader voor liefhebbers van goede romantische films.

De weg naar volwassenheid
Boyhood begint met de zesjarige Mason (Ellar Coltrane) die samen met zijn oudere zus Samantha bij zijn gescheiden moeder (Patricia Arquette) woont. Zijn vader (gespeeld door een gedreven Ethan Hawke) is een eersteklas levensgenieter die in het weekend de leuke papa mag uithangen, terwijl mama doordeweeks de opvoeding voor haar rekening neemt. Hun moeder heeft helaas de gewoonte om op de verkeerde mannen te vallen, zij het met losse handjes of een alcoholprobleem, met meerdere verhuizingen tot gevolg. Desondanks beleven Mason en Samantha een redelijk normale jeugd. Boyhood toont ons niet alleen de ontwikkeling van Mason, maar ook die van de mensen in zijn omgeving. We zien Mason opgroeien, van zesjarig jochie naar een tiener die niet helemaal weet wat hij wilt. Ook zien we zijn relatie met zijn zus en ouders veranderen. Het bijzondere is dat Linklater gedurende die jaren, steeds weer de juiste toon weet te vinden.

boyhood1

Indrukwekkend acteerwerk
In Boyhood zien we niet alleen de ontwikkeling van de personages, maar ook van de cast. Mason wordt gespeeld door Ellar Coltrane, die zich tijdens het verloop van de film steeds beter in zijn rol vastgrijpt, evenals Lorelei Linklater dat met de rol van Samantha doet. Patricia Arquette (voor wie ik na True Romance nog steeds een zwak heb) zet ook een sterke prestatie neer als alleenstaande moeder. Ethan Hawke, die al meerdere malen met Linklater heeft samengewerkt, toont ons één van zijn beste acteerprestaties uit zijn carrière. Zijn personage, Mason Sr., begint als een speelse flierefluiter, maar blijkt een laatkomer te zijn wanneer hij hertrouwd is en een kindje krijgt. Dit alles zonder de haast kinderlijke twinkeling in zijn ogen te verliezen. boyhood-ethan-hawke

Conclusie
Richard Linklater laat met Boyhood zien dat hij tot één van de betere regisseurs van Hollywood behoort. Met deze film toont hij niet alleen de ontwikkeling van zijn karakters, maar ook van zichzelf als filmmaker. Het is een verhaal over mensen die hun leven leiden. Zoals iemand in de film concludeert: jij pakt niet het moment, het moment pakt jou. Ga de film zien, het is een bijzondere ervaring.

Gegroet! Die kerel op de foto? Dat ben ik! Geboren in Culemborg, getogen in Utrecht. Hardrockomnivoor, begenadigd fijnproever van gerstenat, clowneske feestganger en vanaf heden redacteur van de Film Freaks-sectie. Wat heeft Utrecht zoal te bieden op het gebied van films en cinema? Daar hoop ik gauw genoeg achter te komen, wordt vervolgd!

Geef een reactie

[instagram-feed]