UUT bezoekt SPRING festival: knap staaltje werk

Van 17 - 26 mei was het weer tijd voor SPRING Festival! Gemist? No need to worry! We got you covered. Mocht je je afvragen wat SPRING festival is, zij omschrijven het als volgt: SPRING programmeert vernieuwde voorstellingen van hedendaagse (inter)nationale theatermakers en choreografen. Beter kunnen wij het niet verwoorden, maar we willen nog wel een paar dingen kwijt. Lees je mee?

Met voorstellingen als Deep Present over vier Artificial Intelligences die met elkaar in discussie gingen over menselijke vraagstukken, Walking the line met Benjamin Vandewalle die je anders naar de stad liet kijken en You can’t take it with you over minimalisme positioneerde SPRING Festival zich groots in ‘cultureel’ Utrecht.

Op 18 mei bezochten we You can’t take it with you en 22 mei Deep Present. Het gaf ons beiden stof tot nadenken! Na afloop van de voorstelling bleek wegfietsen niet zo makkelijk.. Terwijl we alles nog lieten bezinken, positioneerden we ons voor de afslag en kwam er langzaam een gesprek op gang over wat we uit de voorstellingen opgepikt hadden.

 

‘Ik stond ervan te kijken hoe gedurfd het eigenlijk wel niet was.’

‘Wat bedoel je?’

‘Ze hadden het zelfs over outsourcing war, iets waar niet iedere kunstenaar over durft te beginnen’

‘Ja, dat was interessant hè. Het doet je nadenken over hoe dun de lijn is tussen goed en kwaad.’

‘En outsourcing pollution – iemand moet het zeggen.’

‘Ja, en dan nog humor erin verwerken omtrent AI en human errors. Heel mooi gedaan. Knap staaltje werk.’

‘Zeker! Trouwens, dat applaus op het einde was ook wel een gekke situatie hè…’

‘Ja! Doordat de maker niet het podium op kwam, waren we eigenlijk aan het klappen voor vier robots. En zij stonden daar maar wat. Best een gek idee. Het publiek leek zich er ook echt bewust van hoe raar het eigenlijk was.’

‘Weet je zeker dat de bouwput op Neude dicht is nu?’

‘Ja, jammer hè! Ik heb het kunstwerk laatst al gezien en vond het geweldig.’

‘Er was wel veel discussie over. De horeca was echt boos.’

‘Ja, ach, zo gaat dat soms. Goede kunst moet ook eigenlijk discussie oproepen.’

Interessante voorstellingen dus, die het publiek interessante issues onder de neus schuiven en aanzetten tot nadenken. De editie van SPRING 2018 is afgelopen, maar niet getreurd. In oktober strijkt SPRING weer neer in Utrecht met hun Autumn-editie, met ongetwijfeld nog meer mooie voorstellingen!

 

 

  • Schrijver
    Noene Kazarjan

    Als International Communication and Media studente in het gezellige Utrecht verwonder ik me iedere keer opnieuw over de diversiteit die de stad te bieden heeft. Het allerliefst zit ik aan de Oude Gracht met vrienden of achter de laptop te tikken. Met Utrecht als groot canvas zweef ik het aller- allerliefst in de wolken met het idee dat we keuze hebben uit alle kleuren. En daarom pak ik geregeld de pen.

  • Schrijver
    Evelien van der Kooi

    Nuchtere Leeuwarder die haar hart verloor aan Utrecht en al haar mooie gevels. Afgestudeerd Film- en Televisiewetenschapper en nu manusje-van-alles; zolang het maar inspirerend en creatief is. Verslaafd aan film, media, kunst, cultuur en gekke dansjes doen.

deel je scheel


Kunst koorts

Kunst in de bajes

Utrechters kunnen hun kunsthart ophalen in de gevangenis Wolvenplein.
Mode Muze

EROP UUT

Geen ideaal weer om lui in het park te gaan liggen, maar UUT’s got you! Er zijn de komende dagen genoeg leuke dingen te doen in Utrecht – weer of geen weer.
Mode Muze

EROP UUT

Nu de tijd van eindeloos glaasjes wit op het terras in het weekend toch echt is geweest, trekken we bijna onze winterjassen aan. Mensen maken kerstplannen, de chocoladeletters liggen al in de schappen. Er valt er een heleboel te beleven dit weekend.