Kunst

Utrechtse Kunstmarkt Janskerkhof

Het zeil van de tenten wappert door de wind, de kunstwerken wapperen (ietwat verontrustend) mee. Naast de werken hangen handgeschreven bordjes met de titel en prijs. In elke tent is de naam van de kunstenaar in snelle vegen van Oost-Indische inkt, op een stuk 80 grams papier met schilderstape aan het zeil bevestigd.

Wespen vliegen in rondjes om ons heen en vlak voor één van de tenten ligt een bruine labrador ongeduldig te wachten tot zijn baasje hem komt ophalen. Sfeervolle lampjes wiebelen boven ons hoofd, winterse knusheid, met een bar in het middelpunt van de markt. Met een terras gevormd door drie tafeltjes lijkt de bar al snel druk bezocht, want wij passen er niet meer bij.

De bezoekers zijn mensen met bedenkelijke blikken (want, zo kijk je naar kunst). De meesten zijn er per ongeluk terechtgekomen of komen een van de kunstenaars opzoeken. Gesprekken gaan over wat wel of niet mooi zou hangen boven de bank. En welk kunstwerk wel of niet mooi is.

Van gestileerde zwart-wit foto’s tot aan expressionistisch getinte schilderijen. Idyllische lelietuinen en realistische stillevens. Je zou het, gezien de omvang van de markt, niet zeggen, maar er valt veel (gevarieerd) werk te bekijken. De kunstenaars passen braaf op hun pareltjes al zittend op een klapstoeltje.

Zo word je in elke tent meegenomen in een verhaal, een kleine wereld waarna de rest van je dag er misschien wel net iets anders uitziet! Onder andere thema’s als de straat (Hans Dillesse), landschappen (Luuk Huiskes) en vreemde werelden en culturen (Marieke Meijer).

Tot en met vandaag (zondag 6 september) kun je de Kunstmarkt bezoeken. Vanaf 14:00 uur.

 

Geef een reactie

[instagram-feed]