Mode

Textieldonatie in Utrecht: 7 plekken waar ze heel blij zijn met jouw oude kleding

1. Kledingbank Utrecht

De Kledingbank is een vrijwilligersinitiatief dat kleding ter beschikking stelt aan mensen die leven onder de armoedegrens. Je kan bij de Kledingbank niet alleen je kleding doneren; ook schoenen, riemen, sieraden, tassen, linnengoed, keukenlinnen en hygiënische producten zijn van harte welkom. Kleding kan gedoneerd worden op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 12.30 tijdens de opening van de kledingbank. De Kledingbank bevindt zich op de Indusdreef 5.

2. Dress for Succes

Kom je onderin je kast nog een net bloesje of jasje tegen? Of heb je misschien een pantalon die je nooit meer draagt? Dan is je kleding doneren aan Dress for Succes een optie. Deze organisatie stelt gratis nette kleding voor sollicitatiegesprekken ter beschikking aan mensen met een minimuminkomen of uitkering. Vrijwilligers in de winkel aan Troosterhof 13 geven de sollicitanten bovendien ook kledingadvies. Jouw kledingdonatie helpt dus mogelijk een werkzoekende in Utrecht aan werk! Om te doneren kan je contact opnemen met de winkel.

 3. 46 Dresses

Heb je nog een mooie jurk van hoge kwaliteit in je kast liggen, die je nooit draagt? Overweeg dan hem te doneren aan het lokale initiatief 46 Dresses. Deze winkel verhuurt mooie jurken om geld op te halen voor vrouwen die het financieel moeilijk hebben. Bij elke tien jurken die 46 Dresses verhuurt, kan het bedrijf een gloednieuwe jurk kopen voor een vrouw die al jaren dat heerlijke gevoel van een mooie, chique outfit niet heeft kunnen ervaren. Jouw donatiejurk wordt opgenomen in de huurcollectie. Zo maak je dus niet alleen de huursters blij, maar ook degenen die mede dankzij jouw jurk een gloednieuwe jurk van 46 Dresses krijgt. Dus heb je nog een chique, elegante jurk liggen waar je niets mee doen? Neem contact op met 46 Dresses of breng de jurk langs op de Vondellaan 16.

4. Terre des Hommes winkel

Terre des Hommes zet zich wereldwijd in tegen kinderuitbuiting. De organisatie pakt kinderarbeid, kinderhandel, seksuele uitbuiting en kindermisbruik aan. Nadruk hierbij ligt op projecten in Afrika en Azië, maar ook in Nederland is Terre des Hommes actief met een groot project dat online loverboys opspoort. Terre des Hommes verdient niet alleen geld door donaties, maar ook door spullen te verkopen in hun eigen Terre des Hommes-kringloopwinkels. In Utrecht is zo’n winkel op de Amsterdamse Straatweg 392, waar je je oude kleding langs kan brengen. Zo bespaar je afval, maak je iemand anders blij én steun je een goed doel. Win-win-win-situatie!

5. Containers

Dit is waarschijnlijk de meest bekende manier van kledingdonatie: de grote containers van goede doelen die je vaak buiten op straat ziet. In Utrecht zijn verschillende goede doelen actief die containers in de stad hebben staan. De eerste zijn de welbekende Leger des Heils-containers. Het Leger des Heils houdt zich al meer dan honderd jarig bezig met kledinginzameling en is de grootste kledinginzamelaar van Nederland. Jaarlijks helpen ze 58.000 mensen met de gedoneerde kleding. De meer dan 50 Leger des Heils reshare containers vind je door heel Utrecht.

Een ander goed doel dat door middel van verschillende containers in Utrecht kleding inzamelt is Sympany. De gedoneerde textiel wordt gerecycled of verkocht aan hun partners. Deze opbrengsten gaan naar projecten gericht op duurzaamheid en zelfredzaamheid in Angola, DR Congo, Ethiopië, India en Malawi. Zo biedt Sympany verschillende opleidingen aan aan vrouwen en steunen ze een sociale onderneming in India die van gerecycled textiel nieuwe garen maakt.

Daarnaast heeft Sam’s Kledingactie een kledingcontainer staan op de Linnaeuslaan 78. De opbrengsten van je kledingdonatie hier gaan naar projecten voor kwetsbare mensen in rampgebieden. Zo biedt Sams’s Kledingactie via organisatie Cordaid Mensen in Nood bijvoorbeeld steun aan Nepalezen die in 2015 door landverschuivingen hun huis zijn kwijtgeraakt en versterken ze dijken in Bangladesh.

6. Inzameling bij winkels

Kledingrecycling is de laatste jaren ook bij modeketens een steeds groter issue geworden. In Utrecht zijn er verschillende winkels die jouw gebruikte textiel graag aannemen, zoals H&M, Hunkemöller en Monki. Gooi je zak met textiel gewoon in de daarvoor bestemde doos in één van de winkels, of spreek het personeel aan. De winkels zorgen er vervolgens voor dat je kleding een nieuwe bestemming krijgt. Je oude kleding hier doneren is ook nog eens fijn voor je eigen portemonnee: bij Hunkemöller en Monki ontvang je als bedankje een kortingsbon van 10%, bij H&M één van 15%.

7. Weggeefwinkel Utrecht

De Weggeefwinkel heeft een ambitieus streven. De initiatiefnemers willen “een samenleving waar het niet gaat om steeds meer en meer spullen, geld of concurrentie, maar waar door samen te werken en te delen genoeg is voor iedereen.” Vooral het reduceren van het afval is een belangrijk speerpunt. En wie kan het daar niet mee eens zijn? De Weggeefwinkel lijkt op een traditionele kringloop, met kleren, boeken, films, spellen en keukengerei. Het enige verschil is dat hier alles gratis is. De winkel bevindt zich op de 2e Daalse Dijk 2A en is geopend op woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00. Op deze tijden kan je ook je kleding, en andere spullen, langsbrengen.

Geef een reactie

[instagram-feed]