Sync

SYNC: samen maken we Utrecht!

Van illustrators en bloggers tot sociaal ondernemers en initiatiefnemers: SYNC bracht creatief Utrecht bij elkaar op dinsdagavond 16 december. Omringd door de artsy omgeving van Kapitaal gingen zij met elkaar het gesprek aan met als thema ‘de toekomst van Utrecht’.

‘Wat is jouw talent’? Bij binnenkomst kiest iedereen een talentensticker ‘kartrekker’, ‘uit de doos’ of ‘knaller’.

Futuroloog Frank Buytendijk introduceert dit thema door ons een kijkje in de toekomst te geven. Hij gebruikt termen als synthese en antithese, maar waar zijn verhaal op neerkomt is dat wij de toekomst van Utrecht maken. Wij, iedereen met een liefde voor ons stadsie.

Hierna volgen de pitches van drie makers uit Utrecht, waarin zij een vraagstuk aan de groep voorleggen. Laura van SOON wil graag input voor haar nieuwe idee voor een sociale onderneming en Kasper pitcht Eiland8, het creatieve hart van Kanaleneiland.  Leon van Support Your Locals laat zien hoe hij met Michiel het verhaal achter de bekende mensen van de straat drukt op T-shirts en zo meer aandacht voor hen vraagt.

De pitches hebben veel losgemaakt en de drie groepen staan te trappelen om met de vraagstukken aan de slag te gaan. Stapels post-its en grote vellen papier liggen eerst netjes op de tafels. Hier komt meteen verandering in na introductie van het vraagstuk. De ideeën vliegen in de rondte. De tafel raakt bezaaid met de post-its in alle kleuren, de mannen en powervrouw van Uitgeverij Wuft zijn druk bezig de discussies te illustreren en ogen gaan stralen. De flow zit er goed in. Ondertussen worden er biologische lekkernijen op tafel gezet van Gys. Drie inspirerende brainpicknicks met zowel kritische vragen als oplossingen!

‘Hoewel ik aan het begin van de avond moe was, ga ik met nieuwe energie naar huis’.

Na deze brainstormsessies is het tijd voor de borrel. Onder het genot van een biertje van de Leckere praat iedereen na en worden visitekaartjes uitgewisseld. Mandy (fotograaf van dit artikel) en ik vragen ons af wat hét SYNC-moment van de aanwezigen was. ‘Ik was heel moe toen ik hierheen kwam, maar ik heb energie van deze avond gekregen. Door verschillende mensen met liefde voor Utrecht bij elkaar te zetten, ontstaat er echt iets’. Liselotte van Liefs uit Utrecht gaat geïnspireerd naar huis.

‘Na een paar minuten had ik pas door dat ik van enthousiasme was gaan staan’.

Voor Jip (illustratrice) en Leon (Support Your Locals) was deze avond een tsunami aan ideeën. ‘Door alle ideeën bij tafel 1 werd ik zo enthousiast dat ik ging staan. Na een paar minuten besefte ik me ‘hè, ik zat net toch nog?”. Leon is verrast door alle vernieuwende ideeën die hij na vanavond mee naar huis neemt.

Wat een bijzondere avond, vol bruisende energie! Wil je deze creatieve vibe ook een keer meemaken en je liefde voor Utrecht delen? De volgende editie van SYNC die UUT, Kapitaal en Uitgeverij Wuft organiseren, vindt in maart plaats. Be there!

Geef een reactie

[instagram-feed]