Sync

SYNC #11 – TERUGBLIK

Op woensdagavond 31 mei verzamelt sociaal ondernemend Utrecht zich in de trouwzaal van het Stadhuis. Tijdens SYNC #11 draait alles om de liefde voor Utrecht en dat voel je! Van sociaal makelaar tot student, van gemeentemedewerker tot blogger druppelt langzaam naar binnen om met de initiatieven mee te denken. Het doel van de avond is duidelijk: samen onze stad nog nét iets mooier maken!

Gastheer van vanavond is de SYNC-man Vincent van der Velde. Hij vertelt ons hoe mooi het is dat wij hier in het Stadhuis zijn om deze initiatieven verder op weg te helpen. Het t-shirt van zijn eigen initiatief Sterk Water blijft ook niet onopgemerkt. Hij noemt het zelfpromotie, wij noemen het dé plek om je initiatief te delen. De pitchers van deze editie hebben alle drie gecrowdfund bij platform Voor je Stadsie, hét platform voor initiatiefrijk Utrecht. Een goede match voor SYNC dus! In drie brainstormrondes gaan we aan de slag met hun vraagstukken. Van onrealistische ideeën tot simpele oplossingen, alle input is welkom vanavond!

Katfé

Initiatiefnemer Jelmer van Katfé pitcht als eerste zijn vraag. Dit soon-to-be kattencafé is net klaar met zijn crowdfunding en zal daarmee het allereerste café in zijn soort van Utrecht worden! UUT ging al bij ze langs. Het café zal, naast lekkere koffie’s en spinnende viervoeters, ook een sterke sociale functie hebben; ze willen kwetsbare groepen bij hun activiteiten betrekken. Maar: Hoe bereik je Utrechters in een sociaal isolement en motiveer je hen om naar Katfé te komen?

Drie tips voor Katfe:

  1. Geef klanten de mogelijkheid om een kopje koffie te kopen voor een ander. Bijvoorbeeld voor iemand die dit niet kan betalen.
  2. Verbindt de vaste gasten van Katfé met eenzame Utrechters. Laat ze elkaar ontmoeten in Katfé en samen een kopje koffie drinken.
  3. Werk samen met andere organisaties uit de buurt die met kwetsbare groepen in de samenleving werken. Bundel je krachten om deze mensen te helpen.

De Yard

Marc-Anthony van De Yard begint zijn pitch heel eerlijk: “ik heb eigenlijk niet zoveel voorbereid”. Dat dit ook niet nodig is laat hij met één foto zien. Als het hard heeft geregend verandert skatepark De Yard in een zwemparadijs. De waterpomp hebben ze al gefixt, nu zijn ze op zoek naar een zeecontainer die als opslag én als kantine gebruikt kan worden. De Yard wil alleen nog weten: Wie of wat helpt ons aan een zeecontainer?

Zo hielp SYNC De Yard:

  1. Schrijf het verhaal van De Yard. Het is niet alleen een skatepark, maar verbindt jongeren en de buurt met elkaar. Vertel dit verhaal en je probleem aan de pers.
  2. Organiseer evenementen op De Yard zoals festivals, toernooien en barbecues om geld op te halen.
  3. Zoek een permanente oplossing voor het waterprobleem. Ga op zoek naar scholen of bedrijven die je hier mee willen helpen. Bijvoorbeeld met een opdracht voor studenten.

StrandedFM

De mannen van StrandedFM zijn als laatste aan de beurt. Ooit begonnen zij bij Eiland8 en zitten nu, drie verhuizingen verder, op de Hardebollenstraat. Zij maken onconventionele online radio omdat ze dat leuk vinden en willen dit ook graag blijven doen. StrandedFM wil graag blijven bestaan als creatieve broedplaats zonder winstgevend oogpunt en vraagt zich af: Hoe creëert en behoudt men de ruimte die hiervoor nodig is?

Ideeën voor StrandedFM:

  1. Maak een duidelijke boodschap waarom mensen naar StrandedFM luisteren. Promoot jullie niche en krijg meer luisteraars.
  2. Jullie hebben tijdens jullie crowdfunding-campagne acties gevoerd zoals een marathon radiomaken. Organiseer meer van zulk soort acties om je bekendheid te vergroten.
  3. Vorm een collectief met andere initiatieven met dezelfde insteek. Maak je samen sterk voor een plek in de stad.

Tientalen volgeschreven post-its en enthousiaste gezichten later sluiten we de avond af. Genoeg ideeën om over na te denken. Voor wie het allemaal nog duizelt valt gelukkig binnenkort het SYNC-boekje met alle (geordende) input op de deurmat. Wil jij meedenken met de jonge initiatieven van Utrecht? Hou dan de Facebook van UUT in de gaten voor de volgende editie van SYNC!

Geef een reactie

[instagram-feed]