Rammenas
Hotspots

Stoere mannen, vegan food

Vlakbij station Zuilen bevindt zich sinds 2003 oefenstudio-complex dB’s, in een oude busremise van de NS. Voor de ene groep Utrechters is het al jaren een begrip, want wie had er niet vriendjes op school die samen een rockband vormden en oefenden in dB’s? Als groupies of als bandleden ging je samen naar dB’s, en man, wat was dat tof! De andere helft van de mensen die ik ernaar vraag, heeft nog nooit van dB’s gehoord. Ja, ze kennen wel dat gebouw met NUTRECHT erop, wat je ziet als je voorbij station Zuilen rijdt. Maar dat daar een oefenstudio zit? Als je zelf geen muziek maakt, is het denk ik volledig onbekend. 

Toch is een bezoekje aan dB’s de moeite waard, want het café alleen al is een toffe plek an sich. Het café is er zowel voor de muzikanten als voor de concertbezoekers, maar eigenlijk vinden veel verschillende mensen hier hun plek om te eten of te daten op zaterdagavond. Er hangen omalampen aan het plafond, een stel heeft er duidelijk hun eerste date, en een grote Spaanse familie voert luidruchtig een gesprek. Op de achtergrond horen we de eerste tonen van Grafhammer, een metalband die later op de avond optreedt. Langzaam maar zeker beginnen de lange haren je dan ook om de oren te wapperen. Het publiek vanavond is een collectie van stoere mannen met lange haren en hun bijbehorende vriendinnetjes. Of zijn de dames eigenlijk de muziekliefhebbers en horen de ‘stoere mannen’ daarbij?

 

Een worst case scenario

Waar je tot voor kort vooral bij het café terecht kon voor een ruime collectie aan bieren en misschien een tosti of wat nacho’s, opende vegetarische snackbar Rammenas hier vorige maand hun keuken. De heren van Rammenas ken je wellicht nog uit 2014, toen ze in Alchemie, een van de eerste conceptstores in een uithoek van Hoog Catherijne, voor het eerst hun eten serveerden. De oprichters van Rammenas, Rutger en Teun, kennen elkaar van een feestje van gezamenlijke vrienden. Ze kwamen er al gauw achter dat ze beiden een passie hebben voor koken én voor vegetarisch eten! Ze misten een plek waar je als vegetariër of als veganist gewoon naartoe kan gaan en alles van de kaart kan bestellen. Zo ontstond het idee om een vegetarische snackbar te beginnen. Na het succes in de conceptstore was de droom dan ook om in dB’s een keuken te openen. Dat ging echter in 2016 op het laatste moment helaas niet door. Een worst case scenario, want dit was echt de plek waar ze graag wilden koken! Na veel festivals te hebben bezocht met hun foodtrucks, vonden ze toen hun thuis bij de Kromme Haring, waar je op vrijdag en zaterdag terecht kan. Maar toen veranderde de situatie bij dB’s, en kwam die droom uiteindelijk ook uit: ze vonden hier een tweede thuis van donderdag tot en met zondag. Zet die ‘worst case scenario’ dan nu maar op de kaart! 

 

Kidney houston burger, Kale Bambi, bieterballen en Indo Gloria

Je vraagt je misschien af wat al deze namen betekenen, maar kijk er niet raar van op als je dit naast de worst case scenario op de kaart ziet staan. UUTer Yoram noemde de kidney houston-burger al eens één van de beste burgers ooit, en ook de bieterballen – bitterballen van biet – zijn om je vingers bij af te likken. “Teun is de man van de woordgrappen”, legt Rutger uit. “Soms is de naam er al eerder dan het gerecht!” Kale Bambi is een burger van boerenkool (‘kale’ in het Engels) maar heet eigenlijk zo omdat Kale Bambi een Oegandese uitdrukking is, wat losjes vertaald naar ‘agossie’. Rammenasser Teun spendeerde jaren terug enige tijd in Oeganda en hoorde deze term daar steeds vallen. Deze burger is dan ook geïnspireerd op de Oegandese plattelandskeuken en heeft naast boerenkool crunchy nacho’s als topping en een veganistische saus. Hij heeft bite, de saus is super lekker en is door de kool heel knapperig. De Indo Gloria is een broodje veganistische saté met zoetzure groenten en ‘nog iets crunchies’, aldus het testpanel. Eigenlijk is alles ontzettend lekker. ‘Vet vegetarisch, en niet vies van gezond’ luidt het motto dan ook. We vragen ons af of de stoere metal-luisterende mannen met lange haren niet vies zijn van vegetarisch? “Meestal laten we ze wat proeven, en dan is men snel om”, zegt Rutger. “Eigenlijk hebben we nog nooit gehoord dat iemand het vlees miste, en iedereen heeft op zijn tijd gewoon zin in een vette hap, toch?”

 

We vragen ten slotte nog of de heren uiteindelijk toch een eigen snackbar willen beginnen? “Nu niet per sé, er komt hier veel en divers volk over de vloer en we hoeven hier niet te wachten aan de balie tot mensen ons vinden. Er is in het centrum van Utrecht natuurlijk ontzettend veel concurrentie.” Bovendien vinden ze dB’s beiden een toffe plek, ze zijn zelf ook niet vies van een beetje lekkere muziek. Wij komen in ieder geval terug en zijn nu al benieuwd naar het volgende gerecht. Rammenasi?

One Comment

Geef een reactie

[instagram-feed]