Film festijn

Star Wars Identities: interactieve tentoonstelling in a galaxy far, far away

Star Wars Identities: The Exhibition werd 30 september geopend in Cinemec Utrecht, op de plek waar eerder Harry Potter: The Exhibition te zien was. In de tentoonstelling zijn originele rekwisieten en kostuums uit de Star Wars-films te bewonderen. Bezoekers kunnen zich aan maar liefst tweehonderd kostuums, tekeningen en rekwisieten vergapen. De stukken zijn voornamelijk afkomstig uit de eerste zes episodes van de Star Wars-reeks, maar er zijn ook objecten uit ‘The Force Awakens’ (2015) en de animatieserie ‘The Clone Wars’ te zien. Een paar van de topstukken zijn het originele kostuum van Darth Vader, de bekende slavenoutfit van Leia en de in carboniet bevroren Han Solo.

Star Wars weetjes

Een audiotour begeleidt je langs alle spullen en geeft achtergrondinformatie over alles wat er te zien is. Zo laten vroege concept-tekeningen de wijze Yoda zien als een wezen dat veel wegheeft van een tuinkabouter. De audiotour vertelt hierbij dat Yoda in een vroeg stadium nog Minch heette. En komt zijn uiterlijk je vaag bekend voor? Dat kan. Het gezicht van Yoda werd namelijk geïnspireerd op dat van Albert Einstein. Verder leren we dat het geluid dat Chewbacca maakt een combinatie is van walrus- en beergeluiden en dat de vorm van de Millennium Falcon gebaseerd is op de vorm van een hamburger. Ja, dat las je goed ja! De tentoonstelling is dus een bron van Star Wars-weetjes.

Zoektocht naar je identiteit

Maar Star Wars Identities is meer dan alleen een tentoonstelling. Zoals de naam al suggereert is er aan de tentoonstelling een interactieve zoektocht naar je eigen identiteit binnen het Star Wars-universum verbonden. De overeenkomsten én verschillen in het leven van de personages Anakin en Luke Skywalker staan hierbij centraal: waardoor ging de ene naar de dark side, terwijl de andere een toegewijde Jedi bleef? In de tentoonstelling krijg je filmpjes te zien over hoe je afkomst, sociale contacten en levenskeuzes je identiteit bepalen. Door hierbij vragen over jezelf te beantwoorden, maak je je eigen Star Wars-identiteit. Zo ben ik bijvoorbeeld na mijn jeugd op de bosmaan van Endor, waar de mensen in mijn omgeving hun geld verdienden met het africhten van wilde bordoks, gaan werken als handelaar. Hier vond Yoda me en leidde me op tot Jedi. Helaas ben ik uiteindelijk toch tot de Dark Side bekeerd. Ehm, oeps?

Alle Jedi’s verzamelen

Wil jij nou ook zo graag al deze originele filmrekwisieten zien en weten welke plek jij inneemt binnen het Star Wars universum? Star Wars: Identities is nog tot en met 11 maart 2018 elke dag te bezoeken in Cinemec in Leidsche Rijn. Meer informatie over de tentoonstelling kun je hier vinden. Tickets zijn te koop via Ticketmaster.

SaveSave

Geef een reactie

[instagram-feed]