Hotspots

Smulders kookt

Het is rond half vijf als ik mijn fiets vlakbij de roltrappen naar Utrecht Centraal parkeer. Het kost me weinig moeite om te vinden waar ik voor gekomen ben. Twee olielampjes stralen een warm licht uit en de bakfiets is gemakkelijk te herkennen. Ik steek het plein over en maak mezelf kenbaar, Shamida lacht vrolijk en heet me welkom. Samen met collega Mirjam heb ik afgesproken met Shamida om haar nieuwe concept te bekijken: Smulders Kookt. Meestal vouw ik een laptop open maar dit keer pak ik mijn notitieboekje en schrijf ik voor de verandering mee. Dat is ook waar Shamida voor staat met Smulders Kookt: huisgemaakte maaltijden met liefde bereid. Nu wil ik mijn hiërogliefen niet in de verste verte vergelijken met deze maaltijden, dus laten we mijn handschrift even vergeten.

Shamida staat met haar bakfiets sinds enige tijd elke werkdag op het plein bij het Beatrix theater. Iedereen die snakt naar een maaltijd die met liefde bereid is en alleen nog opgewarmd hoeft te worden kan bij haar terecht:

“Het is toch erg dat je nergens een huisgemaakte maaltijd kan kopen voor een schappelijke prijs?”

Terwijl Mirjam mij vraagt uit de weg te gaan voor het nemen van een foto probeer ik Shamida wat vragen te stellen. Hoe komt ze op dit toffe idee? Ik werkte in de vastgoedsector en was het zat om elke dag die vaste routine te doorlopen. Goed eten is gewoon zo belangrijk voor een mens, toen kwam dit idee in mij op. Het is toch ronduit schandalig dat je nergens een maaltijd die met liefde bereid is kan vinden, hier op het station? 

Shamida legt uit hoe ze dagelijks door het station liep en de beperkte/dure keuze helemaal zat was. Smulders kookt was voor haar een combinatie tussen haar passie (koken) en de vraag waar ze zelf mee worstelde. “In mijn vorige werk was ik al veel bezig met ondernemerschap, dit idee gaf mij nog meer vrijheid om daar een eigen invulling aan te geven. Ik ben veel bezig met voedsel en verbaas me altijd weer over de hoeveelheid e-nummers en overbodige ingrediënten die in kant-en-klaar maaltijden zitten. Dat moet toch anders kunnen?”

“Als je alle ingrediënten in huis hebt maak je jouw eigen mayonaise sneller dan de tijd die het je kost om naar de supermarkt te gaan!”

Shamida werkt alleen met verse ingrediënten. Dit betekent verse kruiden, groenten en vlees. Het menu dat Shamida aanbiedt varieert elke dag en is gebaseerd op wat ze die dag wil koken. De Mediteraanse keuken heeft wel haar voorkeur, maar ook dit wisselt zo nu en dan. Vandaag zie ik een pannetje met kikkererwten, feta en een stuk Turks brood, maar ook een vegetarische nasi met taugé en pindasaus. Ik vraag Shamida hoe ze het regelt met allergieën en voorkeuren van mensen. “Dat is heel simpel, ik heb altijd een vegetarische optie en als mensen mij tippen over iets dan let ik daarop. Vandaag is mijn nasi bijvoorbeeld gluten- en lactosevrij omdat iemand hier gisteren om vroeg. Die persoon liep net al heel blij met een maaltijd weg.” Lees hier het dagmenu voor vandaag!

Als je denkt dat alleen het eten met liefde gemaakt is dan zit je fout! Zelfs de bakfiets is door Shamida en haar vriend gemaakt. Een grote grijns en een korte uitdrukking over het vele uren schuren geven mij de indruk dat hier veel tijd en aandacht in zit. “Het mooie is zelfs dat ik sport terwijl ik werk. Die fiets weegt een vermogen, mijn beenspieren beginnen al aardig aan te zetten!”

Smulders Kookt werkt op basis van inspiratie. Shamida kookt op elke werkdag twee à drie verschillende gerechten die je voor een schappelijke prijs van € 7,50 op kan halen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het thuis even opwarmen en er daarna van genieten. Lasagne uiteraard opwarmen in de oven, nasi kun je opbakken. Bij voorkeur de magnetron vermijden.

“Je bent wat je eet, als je geen tijd hebt om te koken: kom gezellig langs. Geef mijn pagina een ‘like‘ op Facebook. Ik post elke dag het menu, zo kun je vanuit je luie stoel zien of het je lekker lijkt.”

Vanuit UUT vragen wij altijd wat wij naast een artikel kunnen doen, deze vraag stel ik dus ook aan Shamida. Ze moet lachen en antwoord: “Ik ben dankbaar met alle aandacht voor mijn bedrijf!” Mirjam schiet nog een paar foto’s, we geven elkaar een high-five en bedanken Shamida.  Lees hier meer over Smulders Kookt.

Geef een reactie

[instagram-feed]