Short Stories

Savannah Bay: Van Heksenkelder naar Marguerite Duras.

Om Savannah Bay wat beter te begrijpen interviewen we Lenneke de Ruijter, wie is Lenneke?

Ik ben Lenneke de Ruijter en ik werk als freelancer bij boekwinkel Savannah Bay. Ik ben door mijn studie aan de Universiteit Utrecht voor het eerst bij Savannah Bay terecht gekomen. Savannah Bay heeft namelijk nauwe banden met de universiteit en verzorgt de studieboeken voor verschillende studierichtingen waaronder zowel Literatuurwetenschappen en Gender Studies. Docenten waren dolenthousiast over de winkel en moedigden iedereen aan om dáár je boeken te gaan kopen. Ik was eigenlijk meteen verkocht; de boekwinkel is erg gezellig en heeft alle boeken die relevant zijn voor mijn vakgebieden. Daarnaast zijn er ook veel boeken te vinden die ik anders niet tegen zou komen; het inspireert! Momenteel werk ik bij Savannah Bay en houd ik mij bezig met het organiseren en coördineren van de herinrichting die komende zomer gaat plaatsvinden.

Savannah Bay

“Tegenwoordig is Savannah Bay een plek waar je persoonlijk advies kunt krijgen over het boek dat het beste bij jou past.”

Korte geschiedenis van Savannah Bay: De boekwinkel is meer dan 30 jaar geleden opgericht als een feministische boekwinkel (stroming die de emancipatie van vrouwen nastreeft), heette toen ‘De Heksenkelder’ en zat aan de Oudegracht. In 1984 is de boekwinkel verhuisd naar haar huidige locatie aan de Telingstraat. In die tijd is ook de nieuwe naam aangenomen ‘Savannah Bay’ naar het gelijknamige toneelstuk van Marguerite Duras. Langzaamaan is de winkel uitgegroeid tot een professionele boekwinkel met expertise op vele fronten. Onze medewerkers zijn allemaal enthousiaste vrijwilligers met hart voor het papieren boek en veel kennis van zaken. Tegenwoordig is Savannah Bay een plek waar je persoonlijk advies kunt krijgen over het boek dat het beste bij jou past.

Savannah Bay is er voor mensen die op zoek zijn naar herkenning, verbinding en persoonlijk advies. Dat kunnen veel verschillende mensen zijn; studenten voor hun studieboeken en thesis-vragen, mensen die op zoek zijn naar een mooi boek om cadeau te geven, mee te nemen op vakantie, of gewoon voor zichzelf. Savannah Bay is er ook voor het organiseren van (literaire) evenementen; we hebben de ruimte om vergaderingen, leesclubs, lezingen, workshops, etc. een plek te geven.

Evenementen en Savannah Bay? Het grootste evenement wat eraan zit te komen is de herinrichting in juli. Het is een project waarbij we de winkel een frisse uitstraling gaan geven en er (meer) ruimte komt voor een gezellige zithoek en een leestafel. Ook wordt de ruimte functioneler voor het organiseren van lezingen, filmavonden, etc. Dat zijn de grootste peilers.

Hoe kunnen mensen Savannah Bay helpen?

  • Op 30 mei organiseerden we een groots startmoment van onze crowdfunding-campagne om de herinrichting te gaan financieren. Die avond maakten we de plannen bekend, komen er bevriende dichters voordragen en geven we het startsein voor de zomer-uitverkoop. Vanaf dat moment kunnen mensen uiteraard ook een donatie doen.
  • We zijn eigenlijk altijd opzoek naar enthousiaste vrijwilligers voor in de winkel en voor de stand om het team te versterken. Ook mensen die maar een paar uurtjes per maand over hebben zijn van harte welkom!

Lees meer over Savannah Bay op hun website of bekijk hun Facebook.

 

One Comment

Geef een reactie

[instagram-feed]