Short Stories,  Hotspots

Salet Frères in Hoog Catharijne

Bij binnenkomst groet Marleen me vriendelijk en kijkt me aandachtig aan terwijl ik uitleg waarvoor ik gekomen ben. “Geen probleem, wat wil je weten?” Ik stel voor om de geschiedenis van de winkel te bespreken. Blijkbaar bestaat de winkel al 42 jaren., Marleen voegt hier aan toe dat het er technisch gezien 45 zijn, klein detail. Ze begonnen in de Jaarbeurs traverse (de oude brug tussen het Jaarbeursplein en Utrecht Centraal).

“Er zat hier ooit een groenteman naast ons, met het bord buiten waarop stond: Truffels per kilo ƒ 1100,-“.

“Hoog Catharijne is door de jaren gigantisch veranderd. Wij begonnen met producten uit de kunstnijverheid, letterlijk van alles. Dat hebben we door de jaren heen weten te behouden”. Patrick & Marleen runnen de winkel samen, broer & zus. Salet Frères is altijd door de familie beheert.

Alle kleinere zaakjes heb ik snel zien verdwijnen, tegenwoordig zijn er vooral de ‘grotere’ winkelketens. Die staan wat steviger in hun schoenen.

Tussen de grote bedrijven zit Salet Frères nog altijd op hun vertrouwde locatie met een wisselend en breed aanbod aan cadeauartikelen. “Het begon veelal met pure onderbroekenlol, wel merk ik dat naarmate wij zelf ouder worden het ook wat volwassener wordt. Met her en der natuurlijk ruimte voor de bekende producten, grappen en grollen.” Ik vraag Marleen of ze merkt dat er meer digitaal verkocht wordt? “Nee, bij ons blijft het toch meer in de winkel, ik denk dat het komt omdat je dit soort producten vaak even moet vasthouden voor je het koopt. We hebben gewoon een webshop en een Facebook maar het merendeel wordt in de winkel verkocht.”

“Vroeger zat Ome Dirk hier tegenover met zijn mandoline rustig de hele dag te spelen, dat zie je tegenwoordig niet meer”.

Regelgeving en de veranderende maatschappij brengen van alles met zich mee. Marleen moet grijnzen als ze toegeeft het geluid van de mandoline niet te missen en voegt daarna snel toe: “Er zijn nu wel weer allerlei andere leuke voorbeelden die Hoog Catharijne doen leven, zoals het uitlenen van boeken iets verderop. Dat vind ik echt heel erg leuk!” 

Het productenaanbod is gevarieerd, “We nemen vaak zelf producten mee uit het buitenland om zo diversiteit en onderscheid te creëren”. De toekomst is niet zeker, alles blijft natuurlijk veranderen. Marleen & Patrick hopen aanwezig te blijven om iedereen te helpen met een tof cadeau voor een geliefde, vriend of familie. Vele t-shirts verder kan ik in ieder geval zeggen dat ik er graag kom, dus ga gerust eens langs!

Geef een reactie

[instagram-feed]