Short Stories

Resto VanHarte: een familiediner met vreemden

Zelfs het wilde studentenbestaan kent eenzame momentjes, bijvoorbeeld wanneer er niemand (thuis) is om samen mee te eten. Bij Resto VanHarte is iedereen, student of gepensioneerd, welkom voor een driegangendiner. Zo vormen zij hét recept voor een beter Kanaleneiland. Zij vinden namelijk dat iedereen erbij hoort in onze samenleving en willen met hun etentjes eenzaamheid tegen gaan. Bij Resto VanHarte kook en eet je met de buren die je nog niet kende. Een laagdrempelige en gezellige manier om elkaar te ontmoeten.

In Kanaleneiland ligt een buurthuis, het 3-Generatiecentrum. Het gebouwtje lijkt op de dependance waar ik op de basischool les kreeg omdat de ‘echte’ school verbouwd werd. Knus en klein. Het bezoek begint goed, want ik krijg de deur niet open, maar gelukkig is er een voordeur.

Vanavond staat in teken van wintersferen. Ook al regent het buiten, we doen alsof het sneeuwt. Zorgvuldig gedekte ronde tafels staan in de ruimte. Witte tafelkleden, kaarsjes en rozen in kleine vaasjes. De servetten zijn gevouwen zoals mijn moeder dat ook doet tijdens de feestdagen. Al snel blijkt dat veel mensen per ongeluk bij Resto VanHarte terechtkomen en er vervolgens niet meer weg te slaan zijn. “Ook jonge mensen kunnen eenzaam zijn”, begint een trouwe vrijwilliger. “Sommige ouderen zijn misschien wel veel interessanter, dan sommige jongeren.” Het gesprek gaat verder over hoe Utrecht veranderd is. Hoe saai de stad was in tegenstelling tot hoeveel er nu te beleven valt. Nieuwsgierig kijk ik de keuken in.

Een grote roze bank staat op het kleine podium, want bij de winter horen winterse gedichten en verhalen, voorgedragen door twee trouwe gasten. Soms hoor je ‘iets harder’, wat gegrinnik of een kuch. Sommigen doen even hun ogen dicht, anderen denken stiekem aan iets anders. Het voelt als een diner met familie die je een aantal keer per jaar ziet en waarmee je tijdens het eten van gedachten wisselt. Vlakbij het podium staat een oude houten piano.

Aan een van de ronde tafels concluderen we dat het jammer is dat mensen in het openbaar vervoer nauwelijks gesprekjes met elkaar aanknopen, bij Resto VanHarte lijkt het niet anders dan vanzelfsprekend.

Mooi meegenomen is dat Resto VanHarte niet alleen in Kanaleneiland zit, maar dat ze vanaf 13 januari ook op woensdagen in Overvecht te vinden zijn en als je de website bezoekt ontdek je dat je elke dag op een andere plek in het land bij ze kan eten. Een mevrouw met een paarse coltrui aan vertelt mij dat er ook rekening gehouden wordt met mensen die een gluten- of lactosevrij dieet volgen.

Schuif jij ook op een dinsdag, woensdag of vrijdag aan?

Reserveer je plekje hier!

Geef een reactie

[instagram-feed]