Short Stories

Disco, soul en funk zijn terug met Pablo Discobar

Bij binnenkomst voor een interview, een dag voor het feest op soia, zijn Pablo Discobar oprichters Jeroen Woertink (26) en Patrick Ligthart (29) druk in de weer met een Facebookpost. Op de achtergrond wordt muziek gedraaid die de mannen ook op de feesten laten horen: disco, funk, soul, met hier en daar een uitstapje naar acid, afrobeats en house. Tevens wordt er een uitgebreide lunch geprepareerd. Een vrolijke boel, helemaal gebaseerd op de muziek die een relaxte en ongedwongen sfeer overbrengt.

Acht maanden geleden is Pablo Discobar, dat valt onder evenementenorganisatie Club Loud, ontstaan op foodfestival Spek & Bonen. De jongens werden door dit festival gevraagd om een jazzpodium te bouwen, maar vonden het een leuker idee om meer ontspannende muziek te draaien. Daarmee kwam de liefde voor disco en funk van de grond. Na Spek & Bonen werd Pablo Discobar benaderd door EKKO om te praten over een clubavond, waar er uiteindelijk drie van kwamen die allemaal uitverkocht werden. Inmiddels is ook soia overtuigd!

Het genre disco blijkt uit het succes van Pablo Discobar te groeien in populariteit. “Het is een klank die heel prettig is. Het nodigt heel erg uit tot swingen”, licht Jeroen toe. Het oorspronkelijke oude genre wordt door dj’s in een nieuw jasje gestoken en doormaakt daardoor een gigantische comeback. “Er worden nu enorm veel nieuwe discoplaten gemaakt”, noemt Patrick. De mannen hebben deze nieuwe stroming geprojecteerd op de economie: “In de tijd van de economische crisis, wilde men duistere techno luisteren. Nu we weer aan het opkrabbelen zijn, zien we niet alleen de mensen, maar ook de muziek steeds vrolijker en gezelliger worden.”

Pablo Discobar nodigt voor de feesten nationale en internationale dj’s uit. Niet zomaar iedereen maakt kans; Pablo Discobar werkt alleen met de beste dj’s binnen het genre. Patrick legt uit: “Iedere buurjongen kan tegenwoordig draaien, maar wij gaan echt voor A-klasse artiesten. We proberen daarbij de pareltjes uit te kiezen die een stukje onbekender zijn in dit genre. Artiesten die je niet tien keer per jaar in Utrecht ziet draaien, maar die hooguit één of twee keer langskomen.” Een eerder geboekte dj waar ze trots op zijn? De Belgische San Soda: een echte vinylpurist die alleen met platen draait. “Die jongen gaat bijvoorbeeld drie weken naar Zuid-Afrika om oude platencollecties door te spitten, op zoek naar obscure Afrikaanse beats. Hij komt vervolgens met hele lijpe dingen terug op feesten”, vertelt Jeroen trots.

Veel gekkigheid met een serieuze toon, dat vormt de rode draad van Pablo Discobar. De feesten zijn losbandig – met gouden slingers, lichteffecten en decors -, maar het is allemaal goed doordacht en niet zomaar een simpel festijntje. Het publiek voelt deze vrolijkheid en uitbundigheid aan. Zo bleek ook op soia, waar onder andere Disco Dolly Soundsystem aan het draaien was. “De vibe is echt ongekend. Geen agressie, geen haantjesgedrag – mannen worden zelfs een beetje week door onze feesten en durven ineens heel uitbundig te dansen”, noemt Jeroen, die net als Patrick tijdens het feest gewoon op de dansvloer stond. Mensen dansten uitgelaten op de aanstekelijke beats en versierden elkaar met slingers. Er werd veel gelachen en vooral niet gedacht aan de werkdag die de dag erna waarschijnlijk voor de boeg stond. Geen zorgen, maar niets dan blijheid bij Pablo Discobar. Dat is hoe je een feest moet houden: plaats een grote groep mensen bij elkaar en breng een krachtige, vreugdevolle energie op ze over.

Feest je de volgende keer ook mee? Komend seizoen kun je meer verwachten van Pablo Discobar, onder andere op In Retraite Monastery Festival en Paperclip Festival!

November 2012 was de maand dat ik mijn spullen in mijn ouderlijk huis pakte en vertrok naar het bruisende Utrecht - de stad die mijn hart veroverde. Mijn liefde voor Utrecht, schrijven en fotograferen kan ik perfect combineren bij UUT. Je kunt me vinden in allerlei koffiezaakjes, in EKKO tot diep in de nacht en op mijn eigen blog: Ook Anna doet dingen.

Geef een reactie

[instagram-feed]