Weekendtips

Oude en nieuwe Utrechters in De Voorkamer

De Voorkamer begint in 2016 als project in Haren. Het idee is om een ontmoetingsplek te creëren voor asielzoekerscentra-bewoners, statushouders en mensen uit de lokale samenleving. En dat blijkt een succes! Niet veel later strijkt De Voorkamer neer in Utrecht. Daar spreekt UUT met Esther Koeckhoven, die vooral veel achter de schermen doet voor De Voorkamer.

Dat er is gekozen voor Lombok is niet gek: het is een bruisende wijk die uit zijn voegen barst van verschillende culturen. De Voorkamer zelf doet aan als een ruime, lichte woonkamer. Het is alsof je bij je gezellige buurman naar binnen stapt voor een kop koffie. De houten tafels, het porseleinwerk en de gordijnen die voor de ramen hangen, zijn allemaal gemaakt door betrokkenen bij De Voorkamer.

Esther: “Er wordt gekeken naar creatieve uitingen die mensen in de community hebben. Vaak wordt een nieuwkomer met bepaalde talenten gekoppeld aan een local die dit werk al doet, om samen te werken.” Op die manier ontstaan er nieuwe projecten met en voor De Voorkamer.

Beeld: Aziz Kawak

Voor en door de community
Nog steeds is het een ontmoetingsplek waar nieuwe Nederlanders en mensen uit asielzoekerscentra samen kunnen komen met hun mede-Utrechters. Er is van alles te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een Nederlands én een Arabisch taalcafé. Mooie voorbeelden van hoe ideeën ontstaan in de community, want het Arabisch taalcafé is opgezet door twee Syrische mannen.

Voor Esther is vooral het ontmoeten en de tweezijdige uitwisseling belangrijk: “Het Arabisch taalcafé is leuk, omdat de uitwisseling andersom is. Veelal Syrische mensen leren Utrechters een nieuwe taal. Wat daarin altijd wel bijzonder is, is dat zij onze taal moeten leren, maar dat het ook heel leuk is om even in iemand anders zijn schoenen te staan. Veel vrijwilligers die daaraan meedoen, dus lesgeven, vinden het ook fijn om iets terug te kunnen doen. Het draait om ontmoeten en samen opzetten.”

Op woensdagavond vindt Straffe Koffie plaats: een spelletjesavond met gemoedelijke sfeer. Dit is een moment om gezellig samen te zijn en niet gelijk het gesprek aan te moeten gaan over je afkomst en wat je allemaal hebt meegemaakt. Dit is een voorbeeld van een activiteit die zich richt op het samenkomen van mensen, zonder dat er een gemeenschappelijke taal hoeft te worden gesproken.

“Je bent gewoon lekker een potje Jenga aan het spelen en je lacht als het omvalt en spannend wordt. Dat is ook belangrijk.”

On the Spot: Open Stage
Vandaag vindt On the Spot plaats: een maandelijks terugkerend evenement waar iedereen die wil, zijn instrument kan meenemen, of plaats kan nemen achter de microfoon of piano. Ondanks dat het een warme zonnige dag is druppelt het publiek binnen. Twee trommels en een snaarinstrument beginnen voorzichtig te spelen, en binnen een halfuur zitten er zes artiesten op een rijtje te jammen.

Pim en Kirsten hosten On the Spot samen met de Syrische Anan. Anan woont inmiddels een jaar in Nederland en is vaste gast bij De Voorkamer. Hij vindt het een fijne plek en een goed concept, en is vanaf het begin betrokken geweest. Volgens hem is het een mooi evenement, omdat er veel muzikanten zijn. Zelf speelt hij viool. Voor Anan is De Voorkamer een plek om mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren, maar vooral ook een plek om plezier te maken!

On the Spot past heel erg in de geest van De Voorkamer, omdat het erom draait dat we een podium bieden aan iedereen, ongeacht niveau. En het maakt niet uit wat je doet. Je kan ook spoken word-werk of gedichten voordragen. Alles kan. Er komen mensen uit alle hoeken van de samenleving, mensen die niet-Westerse instrumenten bespelen, maar ook mensen die gewoon een popliedje komen spelen. Het is alles door elkaar; hartstikke gezellig”, vertelt Pim enthousiast. “We denken dat het een heel goed middel is om mensen met elkaar te verbinden”, vult Kirsten aan.

Het enthousiasme straalt van alle aanwezigen af. De sfeer is gezellig, het publiek neuriet, klapt of wiebelt een voetje mee op de maat van de muziek, en na afloop klinkt er een daverend applaus. Wederom een geslaagd event!

Langs bij De Voorkamer
Lijkt het jou nou ook leuk om eens kennis te maken met De Voorkamer? Dat kan! Iedereen is welkom. Kom bijvoorbeeld naar het Nederlandse taalcafé op dinsdag, of kom spelletjes spelen tijdens Straffe Koffie op woensdag avond. Check voor alle evenementen www.devoorkamer.org of neem een kijkje op de facebookpagina!

Geef een reactie

[instagram-feed]