Short Stories

ORANJEKOORTS, WE HEBBEN ‘T FLINK TE PAKKEN!

Dat is precies waar we naar op zoek zijn: oranjekoorts. Voordat we op pad gingen, hebben we eerst wat navraag gedaan. Volgens de UUT-redactie moesten we naar het oranje Ondiep. Ondiep, waar blijkbaar elke raamkozijn bedekt is met oranje vlaggetjes en elk huis een vlag heeft uithangen van een deelnemend land. Dat deze buurt veel bekijks trekt merken we al snel wanneer we ergens aanbellen en te horen krijgen dat ze “er echt even geen zin meer in hebben”. Ja, jammer genoeg zijn veel mensen ons voor geweest om met buurtbewoners te praten.

Op de hoek van de straat zit een meneer te genieten van de zon. Hij woont al jaren in de straat en doet ook fanatiek mee met de versieringen. Hij vertelt ons dat ook RTV Utrecht al is geweest en verschillende journalisten.

“Iedereen lapt wat hij missen kan en samen versieren we dan de straat. Drie WK’s geleden zijn we met het versieren begonnen, dus nu al twaalf jaar -zegt hij met een zucht- ‘Ja zo hard gaat de tijd, geniet er nog maar van nu je nog jong bent!”

Hij verwijst ons, na vertelt te hebben over z’n juwelierszaak, z’n eerste vrouw, dochter en belevenissen in de buurt, door naar Hennie, de man die de versieringen elk WK of EK regelt. Als we aanbellen is alleen zijn vrouw Gonda thuis. “Het is alleen leuk als iedereen meedoet, anders stoppen we ermee”, vertelt ze met een knipoog.

“Samen met m’n dochter heb ik overal geld opgehaald en daarvan versiering gekocht. M’n man trommelt dan wat buren op en met elkaar versieren we dan de straat. Voor de straat is het heel leuk, we kunnen zo met elkaar optrekken en de oudjes komen er ook weer ‘ns uit”.

We zetten onze toch voort langs verschillende straten richting Overvecht. Op onze fietsroute zijn de huizen over het algemeen niet of erg weinig versiert, sommige steken er daardoor met kop en schouders bovenuit. We merken dat die huizen erg uitbundig versierd zijn, maar dat de buurtbewoners zelf niet zo uitbundig zijn en liever niet op de foto willen. Zo ook de bewoner van dit oranje versierde huis aan de Marnixlaan.

DSC_0034

Gelukkig kunnen we overal wel lekker ongegeneerd foto’s maken. Wanneer we richting Loevenhoutsedijk fietsen komen we een straat tegen met een gigantische partytent, met tv, statafels en genoeg stoelen voor de hele straat. Een buurtbewoner vertelt dat ze zonder uitzondering elke wedstrijd van Nederland met z’n allen bekijken.

Wat ons betreft steekt Ondiep er met kop en schouders bovenuit en hebben de buurtbewoners er misschien ook wel het meeste plezier van. Gelukkig gaat Nederland door naar de kwartfinales en kunnen we zaterdag weer met z’n allen genieten! Op naar de finale!

 

Geef een reactie

[instagram-feed]