Kunst

Ontdek de magie van Metaal Kathedraal

Aan de rand van Utrecht, vlakbij de Meern, bestaat een plek waar dromen heilig is, maar actie nog heiliger. De woorden ‘Doe iets, doe het nu’ zijn levensgroot op de voorgevel getimmerd. Metaal Kathedraal is een culturele broedplaats voor creatievelingen en buurtbewoners. De deur staat er altijd open.

Bij binnenkomst in de kathedraal word ik overvallen door de heerlijke versmelting van oud en nieuw, toekomst en verleden. De neogotische bouwstijl van de ooit Rooms-Katholieke kerk is nog in het bijzondere dak terug te vinden. Door de gehele kathedraal lopen ijzeren balken; sporen van de metaalfabriek die zich eind jaren ‘70 in het pand huisvestte. De unieke combinatie van stijlen maakt Metaal Kathedraal –waar zou die naam toch vandaan komen?- een bijzondere locatie.

De schepping
‘Een uit de hand gelopen project’ verklaart initiatiefneemster en theatermaakster Maureen Baas (40) lachend als ik haar vraag naar het ontstaan van Metaal Kathedraal. In 2011 hoorde ze dat de METAK, de metaal fabriek die zich sinds 1975 in het pand vestigde, ging verhuizen. Maureen greep haar kans en betrok samen met 13 andere kunstenaars het pand: “Ik wilde mezelf en mijn mede kunstenaars een podium bieden om ons werk te kunnen delen met een breed publiek. We wilden een plek om elkaar te inspireren en verrijken. Later versterkte mijn (levens)partner Abel Tatjes (40) het team en zo ontstond een broedplaats voor kunst, cultuur en ondernemerschap.”

“Ik harkte 1,5 miljoen euro bij elkaar.”

In 2014 bleek de eigenaar bereid het pand te verkopen. Maureen en Abel bewogen hemel en aarde om de financiering rond te krijgen: “Ik verkocht mijn huis, harkte 1,5 miljoen euro bij elkaar, en doopte de kathedraal om tot het nieuwe ‘Mekka in de Meern.” Vele poetsuren en restauraties later is Metaal Kathedraal een nieuw dak en twintig ateliers rijker. Maureen: “De Metaal Kathedraal is een plek waar makers en bewoners met elkaar in contact kunnen komen. Hier worden regelmatig festivals, bijeenkomsten, debatten, filmavonden , evenementen en voorstellingen georganiseerd.”

Kunst als (red)middel
Maureen heeft een krachtige visie op de wereld om haar heen, Metaal Kathedraal is zowel een culturele als ecologische broedplaats: “Door middel van kunst willen we mensen bewust maken van de wereld waarin we leven. Veel mensen sluiten hun ogen voor de grote afvalstromen of de grote hoeveelheid E-nummers die we elke dag eten. Deze realiteit is ook heftig. Op onze eigen manier proberen wij dit bij onze bezoekers onder de aandacht brengen.”

Neem bijvoorbeeld MIJN KONIJN: een gigantisch konijn van drie meter hoog, gepunnikt van maar liefst 21.734 plastic tasjes. MIJN KONIJN prijkt trots bovenop een trailer in de gigantische tuin van Metaal Kathedraal. MIJN KONIJN is gemaakt om te laten zien hoe plastic tasjes langzaam in microplastics uit elkaar vallen. Dat is schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Maureen: “Dit proces willen wij graag onder de aandacht brengen. MIJN KONIJN staat symbool voor onze strijd voor de natuur en het effect van ons handelen op onze directe omgeving.”


Anders met de natuur omgaan

Door bewustwording te creëren hoopt Maureen verandering in de wereld te realiseren. “Ik besef dat ik niet in mijn eentje de wereld kan veranderen, maar ik kan wel op kleine schaal een bijdrage leveren in het bewustzijn. Door middel van kunst willen we omwonenden, maar ook anderen in de wereld, laten zien dat je ook anders met je omgeving om kan gaan.”

Een goed voorbeeld hiervan zijn de Off Grid Villages die in de tuin worden gebouwd. Dit zijn artstudio’s die zichzelf voorzien in warmte en elektriciteit. Straks geen hoge energierekeningen meer; in deze village wek je warmte op met compost. Maureen: “Een composthoop van zes bij zes bij twee meter levert ongeveer anderhalf jaar lang 60 graden warmte. Als je hier waterleidingen door heen laat lopen kan je een ruimte anderhalf jaar lang zelfstandig verwarmen.” Het klinkt misschien idealistisch of onbereikbaar, maar in Metaal Kathedraal worden dromen werkelijkheid. Maureen: “Veel commerciële bedrijven zien niks in dit soort projecten omdat je hier weinig mee zal verdienen, wij zetten het door omdat het belangrijk is om de wereld ook in de toekomst leefbaar te houden.”

Kom je ook spelen?
Metaal Kathedraal is er voor iedereen. Kom eens een dagje kijken en verwonder jezelf op deze prachtige en inspirerende locatie. Heb jij een creatief idee? Dan nodigt Metaal Kathedraal jou van harte uit om het hier te realiseren. Daarnaast worden er regelmatig festivals en activiteiten georganiseerd voor omwonenden. Festivals met een boodschap, toegankelijk voor iedereen.

 

Geef een reactie

[instagram-feed]