Short Stories

Oh, oh, Oosterkade

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal in de eerste helft van de 12e eeuw, toen het kanaal werd aangelegd en toen de kade nog een schuin talud (= een schuine helling) had. In 1930 werd dit vervangen door een steile kade zoals we die nu nog steeds kunnen zien. In de straat langs het kanaal waren tijdens de Middeleeuwen vooral pottenbakkers gevestigd. Nadat zowel de Ooster- als Westerkade lange tijd alleen als doorgangsgebied functioneerden, kwam er zo’n tien jaar geleden een flinke ommekeer. Door de nieuwbouw en herontdekking door horeca-exploitanten kreeg de straat een nieuwe boost.

Eten aan de kade
2014 was een goed jaar voor de Oosterkade. De nieuwe restaurants en koffiezaakjes volgden elkaar in rap tempo op, de keus voor een koffie, lunch of hapje eten is in één jaar dus flink uitgebreid. Goede Vrijdag, Orloff aan de Kade en BROEI zijn zaken die zich afgelopen jaar aan de kade hebben gevestigd. En ook al bestaat het al wat langer, sinds 2011 om precies te zijn, mag Keuken & Deli niet aan dit rijtje ontbreken.

Het beste terrassen doe je bij Orloff aan de Kade, hun ruime terras met bediening en uitzicht over het kanaal maken deze plek ideaal voor een warme zomermiddag. Het assortiment aan (speciaal)bieren is groot en ook voor een goede lunch of avondmaaltijd ben je bij Orloff aan het juiste adres.

Voor een koffie of cappuccino in een gezellig brugwachtershuisje, of op het terras aan het water, moet je bij Goede Vrijdag zijn. Naast koffie en veel verschillende frisdranken, kun je bij Goede Vrijdag ook allerlei bijzondere snuisterijen kopen. Eens in de twee weken kun je in de kelder luisteren naar live muziek. Deze koffiebar met een oppervlakte van zo’n 30 m2, is absoluut een bezoekje waard.

Een vegetarische keuken, bijzondere inrichting en creatieve programmering (van gesproken woord tot workshops, seminars en spelletjesavonden) maakt BROEI aan de Oosterkade zo anders dan de andere zaakjes in de straat. Danny Simon startte in juli 2014 met BROEI. Het nieuwe station was voor Danny geen voorwaarde om voor deze locatie te kiezen, maar een voordeel is het zeker. “Ons publiek is nu al heel divers. Er komen mama’s uit de buurt, flexwerkers en mensen uit het centrum, maar toevallige voorbijgangers zien we nu niet vaak. Dit zal met de komst van het station vast nog meer worden”, aldus Danny. Volgens hem zullen er in de toekomst niet snel nieuwe horecagelegenheden bij komen, maar de bezoekersaantallen en de winkels zullen ongetwijfeld toenemen.

Toekomstplannen
Wanneer je nu langs de Oosterkade wandelt lijkt het op alles behalve een drukke straat. Hier en daar fietst een fietser voorbij op weg naar het centrum of loopt een wandelaar te genieten van het uitzicht op de gevels van de pittoreske huisjes. Zo rustig zal het niet lang meer blijven. De nieuwe horecagelegenheden, gezellige terrasjes en de steigers aan het water trokken afgelopen zomer al een hoop nieuwe bezoekers. Maar met het nieuwe station Vaartsche Rijn op komst, zal de straat drukker worden dan ooit.

Nadat de opening van het station één jaar uitgesteld is, staat die nu gepland op eind 2016. Naast een trein- en busstation zal het station Vaartsche Rijn ook 210 nieuwe parkeerplekken voor omwonenden bieden. Nog iets meer dan een jaartje wachten dus, voordat je vanaf Ledig Erg naar het station kunt rollen.

Misschien laat het station en alle drukte nog even op zich wachten, maar laat dat je niet tegenhouden. Ga komende zomer lekker op de steigers hangen met een sixpack witbier of een bakje koffie van Goede Vrijdag, of strijk neer op het terras van Orloff aan de Kade. En in de tijd dat het daar nog net wat te koud voor is, kun je ook bij BROEI of Keuken & Deli terecht voor een heerlijke maaltijd.

Geef een reactie

[instagram-feed]