Short Stories

NFF PREMIÈRE – AANMODDERFAKKER

Het Nederlands Film Festival is nog steeds in volle gang, en te oordelen naar de artikelen van UUT-collega’s Anne en Sherida valt er aardig wat moois te zien. Op een aangenaam warme dinsdagavond ben ik aan zet, want regisseur Michiel ten Horn heeft zijn tweede film afgeleverd. Dit nieuwe werkstuk heet Aanmodderfakker, alvast een titel die nieuwsgierigheid opwekt.
IMG_4958
Aanmodderfakker
Tragikomedie over mannen die te lang jongens blijven en meisjes die te snel vrouw willen worden. De 32-jarige eeuwige student Thijs sloft ogenschijnlijk zorgeloos door het leven dat gevuld is met bier, meiden, donaties van zijn moeder, hangen met zijn huisgenoot en wat werkshiftjes in een sfeerloze mediagigant. Wanneer hij de zestienjarige oppas van zijn zus ontmoet, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities en een uitgestippeld plan voor het leven, wordt Thijs keihard geconfronteerd met de gevolgen van zijn bestaan.

Nog net voordat de uitverkochte voorstelling begint, kom ik twee sympathieke bezoekers tegen die me te woord willen staan. Door een beginnersfoutje van mijn kant vergeet ik echter een van de meest fundamentele regels bij een UUT-interview: noteer altijd de namen. Beste lezer, vergeef me deze vergissing. Over de film hadden de meiden in ieder geval het volgende te zeggen: ‘Aanmodderfakker is van dezelfde maker als De Ontmaagding van Eva van End. Dat vonden we een leuke film en we wilden sowieso naar het NFF. Dit kwam dus goed uit. Het gaat over een dertiger, en dat is richting onze leeftijd wat het interessant maakt. Het lijkt ons daarnaast een herkenbaar verhaal omdat we zelf ook dat soort eeuwige studenten om ons heen zien.’
bezoekers
Na de aftiteling ben ik, waarschijnlijk door de drukte, mijn geïnterviewden misgelopen. Gelukkig raak ik in gesprek met een Utrechtse student genaamd Tobi. Op de vraag wat hij van de film vindt antwoordt hij: ‘Redelijk confronterend. Dat hadden wel meer mensen, denk ik. Dat te lang studeren, alleen maar op Facebook zitten in plaats van echt wat te doen. Wat muziek betreft vond ik de scènes met de mondharp heel cool gedaan, evenals kleine geintjes zoals legoblokjes die plotseling naar beneden kwamen dwarrelen. De film is gewoon vet. En de poster is ook cool, trouwens.’

Q&A met Anne Barnhoorn en Martijn Hillenius
Na afloop van de film is er ook nog een vragenronde in de zaal met scenariste Anne Barnhoorn en acteur Martijn Hillenius. Er komen enkele interessante antwoorden uit. Zo is de favoriete scène van Martijn wanneer hij als Tim dronken in een café zit.  Anne geeft antwoord op de vraag die ongetwijfeld op meerdere lippen ligt: wat is nu eigenlijk een Aanmodderfakker? ‘Iemand die een beetje een sukkel is, een ‘modderfakker’,  die eigenlijk maar wat aanmoddert.’ Goed gezegd. Inmiddels is Aanmodderfakker genomineerd in zes categorieën voor de Gouden Kalf. Onder andere voor beste film, beste regie en beste scenario.

Tegen filmkijkend Nederland, lezers van de UUT en liefhebbers van goede Nederlandse cinema zeg ik tot slot; Aanmodderfakker is het bekijken waard!

Gegroet! Die kerel op de foto? Dat ben ik! Geboren in Culemborg, getogen in Utrecht. Hardrockomnivoor, begenadigd fijnproever van gerstenat, clowneske feestganger en vanaf heden redacteur van de Film Freaks-sectie. Wat heeft Utrecht zoal te bieden op het gebied van films en cinema? Daar hoop ik gauw genoeg achter te komen, wordt vervolgd!

Geef een reactie

[instagram-feed]