Film festijn,  Kunst

De interessantste contextprogramma’s op het NFF

NFF Interactive: Storyspace

Dat nieuwe technologieën de afgelopen decennia onze manier van leven hebben veranderd, daar twijfelt niemand aan. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat dit ook invloed heeft op hoe we verhalen vertellen? Het NFF zet twee dagen de spotlight op onze digitale, interactieve manier van verhalen vertellen. Woensdag 27 september staat in het teken van ‘tactics and strategies’. Organisaties en individuen uit de Nederlandse digitale creatieve industrie vertellen over hoe nieuwe technologieën nieuwe kansen bieden voor storytelling. ’s Avonds gaat alles om creatieve expressie met deze nieuwe technologieën. Donderdag 28 september draait het om de status van werkelijkheid, schoonheid en verbeelding in een maatschappij waarin technologie in elk aspect van het leven is doorgedrongen. Het programma van beide dagen is zo uitgebreid en cool, dat het moeilijk hier samen te vatten is. Lees vooral door hier verder.

Cinemeow

Kattenfilmpjes kijken, alleen dan niet op je laptop of telefoon, maar in een bioscoopzaal. Het kan bij Cinemeow; met, volgens de organisatie, een programma om van te snorren. De vertoning begint met de korte animatiefilm ‘Catastrophe’. Daarna wordt Dick Maas’ nieuwste film ‘Prooi’ vertoond. Hierin wordt Amsterdam geteisterd door een hele grote poes (namelijk, een leeuw). Daarnaast komen mensen van het dierencastingbureau Catvertise uitgebreid vertellen over het setgedrag van hun poezelige sterren. En uiteraard nemen ze ook wat van hun bekende katten mee de zaal in. Wat een feest! Dit kattenfestijn vindt plaats op 22 september om 22.30 in Pathé Rembrandt. Kijk hier voor meer informatie en de kaartverkoop.

NFF Blikverruimers

Het Nederlands Film Festival geeft dit jaar negen opvallende Nederlanders de vrijheid om zelf een festivaldag samen te stellen. Onder andere topsporter Germaine de Randamie, model Valentijn de Hingh, regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil en schrijver Arnon Grunberg laten zien wat voor mediaproducties hun ogen hebben geopend. Ze programmeren op een dag drie programma’s, rond een thema dat zij belangrijk vinden. De programma’s bestaan uiteraard uit films, maar ook uit televisieprogramma’s en interactieve installaties. Er wordt onder andere gepraat over genderkwesties, de vervagende grens tussen games en cinema en de fysieke en mentale kwesties waar topsporters mee te maken krijgen. Geen zin om te praten? Kom met Steffen en Flip films kijken in een snackbar, in New Kids-stijl! Lees hier verder.

 

Vice Night

Vice staat bekend om de kwalitatief hoogstaande documentaires. Het is dan ook niet verrassend dat de Vice Night bestaat uit de beste documentaires -volgens Vice-  die het NFF te bieden heeft. Op 27 september worden vier films vertoond: ‘9 Days – From My Window in Aleppo’, over een fotograaf die de eerste negen dagen van de Syrische opstand vastlegt, ‘A vardy’, over een jongen die zich verantwoordelijk voelt voor zijn destructieve vader, ‘Jordy in Transitland’, over Jordy die op het punt staat om Jody te worden, en ‘Import’, over een Bosnisch gezin dat de oorlog in eigen land ontvlucht en naar Nederland komt. De regisseurs van alle documentaires zijn te gast om alle prangende vragen van het publiek te beantwoorden. Een avond om niet te missen. Meer informatie vind je hier.

Masterclass Junkie XL

Tijdens het NFF kom je er altijd achter dat Nederland veel meer filmtalent in huis heeft dan je denkt. Gaat er bij de naam van componist Tom Holkenborg geen belletje rinkelen? Waarschijnlijk niet. Maar deze echte Hollander heeft wel de muziek gemaakt voor onder andere ‘Mad Max: Fury Road’, ‘Deadpool’ en ‘Batman V. Superman: Dawn of Justice’. En dat zijn toch echt wel grote Hollywood-titels. Holkenborg woont alweer jaren in de Verenigde Staten, maar reist speciaal voor het NFF af naar ons kikkerlandje om een Masterclass te geven. Deze vindt plaats op 27 september om 14.30 in de Stadsschouwburg. Benieuwd naar zijn kennis over muziek, film en games? Kaarten haal je hier.

 

[instagram-feed]