Kunst

Molen de Ster: een dorpje midden in de stad

Aangekomen bij de molen verwonder ik me over het erf. Omgeven door molenaarswoningen, ateliers, een muziekstudio, crèche en kinderboerderij is het net een klein dorpje. Een klein dorpje in het midden van de grote stad. Van binnen ruikt en ziet de molen er precies uit zoals ik me had voorgesteld. Alleen dan met barretje, jazzmuziek en swingend publiek. Ik bestel een biologisch sapje en swing lekker mee.

Later in de middag hebben we een afspraak met Iris, programmeur bij Molen de Ster. Ze vertelt ons dat de molen een houtzaagmolen is en al sinds 1739 bestaat.  Het bijzondere is dat de molen nog steeds wordt gebruikt en inderdáád: dat ruik je! Ook de molenaarswoningen worden nog steeds bewoond. Op zaterdag zijn de molenaars dan ook altijd hard aan het werk en maken zij onder andere kastjes, stoelen en hout voor de haard. “Iedere zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen in de molen, waarbij je uitzicht hebt over heel Lombok en de molenaars aan het werk ziet. Echt een aanrader”, tipt Iris ons.

Ook op cultureel gebied staat de molen niet stil. Sinds één jaar wordt er een cultureel programma aangeboden. “Iedere zaterdagavond is er iets te doen”, vertelt Iris trots. Ze legt ons uit dat er een aantal terugkerende evenementen zijn, zoals de Brommerbios (een filmavond), maar dat er ook vaak bandjes en singer-songwriters optreden. In de lente zullen er ook dingen als jeu de boules en kampvuurtjes op het erf worden georganiseerd. Naast deze zaterdagavonden staat er vaak wat extra’s op het programma, zoals de Nieuwjaarsduik bijvoorbeeld. “Het programma is erg gevarieerd, net als de bezoekers. Vandaag zijn er veel ouders met kinderen, maar een andere keer zit het vol met studenten”, zegt ze. Voor ieder wat wils dus!

Iris komt zelf uit Lombok en vindt dat er op cultureel gebied veel gebeurt in de wijk. “Het is een creatieve wijk, dat merk je aan de hoeveelheid evenementen en festivalletjes”. Lombok heeft daar nu ook de molen bij, die door steeds meer bezoekers en muzikanten wordt ontdekt. Na het gesprek met Iris duiken wij nog even de muziek in -het is tenslotte een Nieuwjaarsduik- en kijken we nog een keer goed om ons heen.

Als je nog nooit in de molen bent geweest, moet je vooral even het programma bekijken op de website. De bijzondere setting, die als een knus zoldertje aandoet, maakt een bezoek namelijk écht de moeite waard. Naast culturele activiteiten is de molen ook te huur voor privé aangelegenheden. Dus als je toevallig nog je trouwerij op de planning hebt staan, is dat ook een mooi moment om een bezoek aan de molen van je bucketlist te strepen!

Geef een reactie

[instagram-feed]