Project in de wijk

Molen de Ster: een dorpje midden in de stad

Bij Lombok denk je waarschijnlijk meteen aan de bruisende Kanaalstraat, de moskee of misschien wel aan 'meneer Persepolis'. Lombok is echter meer dan dat. Tussen de idyllische ophaalbruggetjes aan het water schuilt een molen, die op het eerste gezicht niet per se de aandacht trekt. Toch is deze molen, de Ster genaamd, om meerdere redenen een bijzonder gebouw. Zo wordt er op cultureel gebied van alles georganiseerd en kun je de molen huren voor feestjes en partijen. Zondag 10 januari deed de molen mee aan de culturele Nieuwjaarsduik en was er de hele middag livemuziek. Reden genoeg om eens op onderzoek uit te gaan.

Aangekomen bij de molen verwonder ik me over het erf. Omgeven door molenaarswoningen, ateliers, een muziekstudio, crèche en kinderboerderij is het net een klein dorpje. Een klein dorpje in het midden van de grote stad. Van binnen ruikt en ziet de molen er precies uit zoals ik me had voorgesteld. Alleen dan met barretje, jazzmuziek en swingend publiek. Ik bestel een biologisch sapje en swing lekker mee.

Later in de middag hebben we een afspraak met Iris, programmeur bij Molen de Ster. Ze vertelt ons dat de molen een houtzaagmolen is en al sinds 1739 bestaat.  Het bijzondere is dat de molen nog steeds wordt gebruikt en inderdáád: dat ruik je! Ook de molenaarswoningen worden nog steeds bewoond. Op zaterdag zijn de molenaars dan ook altijd hard aan het werk en maken zij onder andere kastjes, stoelen en hout voor de haard. “Iedere zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen in de molen, waarbij je uitzicht hebt over heel Lombok en de molenaars aan het werk ziet. Echt een aanrader”, tipt Iris ons.

Ook op cultureel gebied staat de molen niet stil. Sinds één jaar wordt er een cultureel programma aangeboden. “Iedere zaterdagavond is er iets te doen”, vertelt Iris trots. Ze legt ons uit dat er een aantal terugkerende evenementen zijn, zoals de Brommerbios (een filmavond), maar dat er ook vaak bandjes en singer-songwriters optreden. In de lente zullen er ook dingen als jeu de boules en kampvuurtjes op het erf worden georganiseerd. Naast deze zaterdagavonden staat er vaak wat extra’s op het programma, zoals de Nieuwjaarsduik bijvoorbeeld. “Het programma is erg gevarieerd, net als de bezoekers. Vandaag zijn er veel ouders met kinderen, maar een andere keer zit het vol met studenten”, zegt ze. Voor ieder wat wils dus!

Iris komt zelf uit Lombok en vindt dat er op cultureel gebied veel gebeurt in de wijk. “Het is een creatieve wijk, dat merk je aan de hoeveelheid evenementen en festivalletjes”. Lombok heeft daar nu ook de molen bij, die door steeds meer bezoekers en muzikanten wordt ontdekt. Na het gesprek met Iris duiken wij nog even de muziek in -het is tenslotte een Nieuwjaarsduik- en kijken we nog een keer goed om ons heen.

Als je nog nooit in de molen bent geweest, moet je vooral even het programma bekijken op de website. De bijzondere setting, die als een knus zoldertje aandoet, maakt een bezoek namelijk écht de moeite waard. Naast culturele activiteiten is de molen ook te huur voor privé aangelegenheden. Dus als je toevallig nog je trouwerij op de planning hebt staan, is dat ook een mooi moment om een bezoek aan de molen van je bucketlist te strepen!

Molenpark 3
3531 ET Utrecht
http://www.molendester.nu/

  • Schrijver & fotograaf
    Anna Schouten

    November 2012 was de maand dat ik mijn spullen in mijn ouderlijk huis pakte en vertrok naar het bruisende Utrecht - de stad die mijn hart veroverde. Mijn liefde voor Utrecht, schrijven en fotograferen kan ik perfect combineren bij UUT. Je kunt me vinden in allerlei koffiezaakjes, in EKKO tot diep in de nacht en op mijn eigen blog: Ook Anna doet dingen.

  • Schrijver
    Sanne Huismans

    Geografisch gehandicapt als ik ben, weet ik zelfs in Utrecht te verdwalen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel en zo beland ik vaak onverwachts op leuke plekken.

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter
Eet Feest

Erop UUT #10

Onze tips van deze week, voor jou uitgezocht!
Eet Feest

Erop UUT #13 (weekendeditie)

Onze tips van deze week in Utrecht, voor jou uitgezocht!
Mensen mens

De kok van Lombok

Op bezoek bij Lombok.