Danel
Short Stories

Midnight in Utrecht

Een jaar geleden op Valentijnsdag toverde TivoliVredenburg Plein 6 nog om tot een Franse wijntuin. Dit jaar heeft TivoliVredenburg een heel Frans restaurant tot zijn beschikking. Met meer dan tweehonderd zitplekken binnen en straks in de zomer 150 zitplekken buiten is Utrecht met Danel een grote eetgelegenheid rijker. Stiekem hoort Danel bij TivoliVredenburg, maar het is zo afgesloten van het poppodium dat het in helemaal niets lijkt op Het Gegeven Paard. Je kunt niet binnendoor naar Tivoli, je hebt geen geroezemoes van de verschillende garderobes, kortom, je bent hier echt uit eten.

Mad Men meets Woody Allen

Eenmaal binnen waan je je in een andere tijd, op een andere plek. De grote bollampen en waaiers aan het plafond doen denken aan de jaren zestig zoals we die kennen van Mad Men, en gecombineerd met de zwart witte tegelvloer vlieg je direct door naar Parijs, de stad van de liefde. ‘Midnight in Paris’ zou zich hier zo af kunnen spelen. Een echt Valentijnsdecor. Bij binnenkomst wacht een charmant geklede ober je op bij de katheder, en blijven we nog even in filmische sferen. Ik moest me inhouden om hem niet net zoals in de film wat geld toe te steken in de hoop op de beste plek in het restaurant, maar nadat onze jassen zijn aangenomen worden we netjes naar onze tafel begeleid. Niet aan tafel bij de chef (chef’s table – waar je een kijkje in de keuken kan nemen) maar toch, vlakbij.

Je ne parle pas français

Eenmaal aan tafel houdt het filmgevoel op. Want Danel is dan wel een Frans restaurant, waarbij je in eerste instantie direct aan een romantisch diner denkt, maar eigenlijk is het restaurant zelf heel laagdrempelig en modern. En dat moet ook wel, aangezien het publiek tot nu toe voornamelijk concertgangers van Tivoli zijn en shoppers die daarna met de trein willen. Met aan de ene kant van de tafel een grote rode bank, wat bijna aan een Amerikaanse diner doet denken en aan de andere kant uitzicht op een enorme koperen bar, is de inrichting van Danel wel uniek te noemen. De sfeer is open; de ober begroet ons in het Frans, maar daar houdt zijn talenknobbel al gauw op en we switchen naar het Nederlands. Gelukkig maar want je ne parle pas français.

Franse cuisine in een deelcultuur

We eten kleine gerechtjes, die je van een vrij cryptische kaart ontcijfert. Maar alles staat erop: vlees, vis, groentegerechten, alleen de veganist heeft wat weinig keus. Overigens is de kaart heel veelzijdig en als je benieuwd bent naar de Franse keuken, kun je genoeg proberen! Per ronde bestel je twee tot vier gerechtjes die tegelijk worden uitgeserveerd, en die je met je date deelt. Heb je haast, bestel dan dus alles in één keer! Wij besloten meerdere gerechtjes over verschillende rondes te verdelen en ontdekten zowel traditionele Franse gerechten, als gerechten met een twist. Wat dacht je van haricot verts, maar dan geserveerd met munt? Een echte verrassing! Toch staan er ook Franse klassiekers op de kaart. De vleeseter kan bijvoorbeeld zijn hart ophalen bij de langzaam gegaarde kalfswang; een aanrader aldus onze Franssprekende tafel-buren. We eindigden de avond met dessert d’Amour, een toetje vol ijs en meringue, ter ere van Valentijnsdag. Maar met de gewone dessertkaart is ook niets mis! Onze Franse buren bestelden drie desserts, en geef ze eens ongelijk: wat is er romantischer dan samen toetjes delen..

Het is een gedurfde nieuwe insteek voor een Frans restaurant in Utrecht, een soort tapas in een modern en Frans jasje. Geen dinerlocatie om uren romantisch te tafelen, maar wel weer een frisse wind in de Utrechtse binnenstad. Hopelijk waait die wind straks niet te hard op het terras bij de singel…

Beeld en tekst door Siroon Bekkering

One Comment

Geef een reactie

[instagram-feed]