Short Stories,  Hotspots

Held in de wijk: ‘Meneer Persepolis’

Aangekomen in zijn supermarkt, Persepolis, worden we warm ontvangen. Ondanks dat we op deze drukke zaterdag eigenlijk wat ongelegen komen, geeft hij ons meteen een rondleiding. Meneer Persepolis heet eigenlijk Mehdiefadie en is 25 jaar geleden van Iran naar Nederland verhuisd. Samen met zijn twee broers begon hij vijftien jaar geleden deze supermarkt en inmiddels hebben ze een tweede vestiging in de Twijnstraat. Van buiten lijkt het een doodgewone Turkse supermarkt, maar de aanpak is hier net wat anders. Het assortiment bevat namelijk producten afkomstig uit 21 verschillende landen. “Onze klanten vragen vaak om producten, die we dan vervolgens meenemen van de veiling. Hierdoor hebben we regelmatig een ander assortiment”, vertelt hij. Vervolgens toont hij ons trots zijn collectie aan likeur, koffie, bier, wijn en balsamico.

Naast een bijzonder assortiment is het in deze winkel altijd heel erg gezellig. Dit wordt meteen beaamd door een vaste klant, die zich even bij het gesprek voegt. Ongeveer 85 procent van de klanten komt hier wekelijks boodschappen doen. Dat maakt de lange dagen een stuk leuker: “Soms helpen ze me zelfs bij het uitruimen van de vracht, als ik terugkom van de veiling. Dat vind ik erg bijzonder.’’

De winkel is iedere dag geopend en er wordt door iedereen dan ook hard gewerkt. Zelf maakt Mehdiefadie ook flinke dagen: “Ik begin altijd om 06.00 uur en ga dan naar de veiling. Rond een uur of 19.00 uur ga ik meestal weer naar huis, maar woensdag ben ik altijd vrij, dan is het papa-dag!”

Hoewel het in de Kanaalstraat barst van de groenteboeren en Turkse supermarkten is er volgens Mehdiefadie weinig onderlinge concurrentie. “Natuurlijk wil iedereen zijn eigen brood verdienen, maar zonder elkaar zouden we ook niet zo veel klanten hebben”, vertelt hij. Mehdiefadie is dol op Lombok en vindt de sfeer in de Kanaalstraat erg goed. Zelf woont hij er niet, want werk houdt hij graag op een afstandje. Waarschijnlijk zou deze workaholic zijn winkel anders nooit meer verlaten.

Als ik vraag of zijn zoon later de winkel over gaat nemen, begint hij hard te lachen: “Nee, die ziet wat voor lange dagen ik maak en bedankt daar denk ik vriendelijk voor.’’ Voorlopig is hij nog niet aan een opvolger toe en runnen Mehdiefadie en zijn broers de winkel zelf. Jij kan dus gewoon even langs bij hen voor een biertje uit Taiwan of koffiebonen uit Brazilië.

Geef een reactie

[instagram-feed]