Markante markten

Markt om de Hoek: Genieten van de streek

Luid gebabbel, het klinken van glazen en het tikken van vorken en messen op de borden. Het is warm en de terrassen op Ledig Erf zitten vol. Ik fiets een stukje verder en kom bij het Oosterspoorbaanpark terecht. In de vijf jaar die ik inmiddels in Utrecht woon, ben ik hier nagenoeg nooit geweest. Het is normaal een oase van rust naast een levendige stad. Maar ook hier heerst nu een gezellige drukte op de “Markt om de Hoek.”

Het is inmiddels al de derde editie van Markt om de Hoek. Annejet, een van de initiatiefnemers van de markt, vertelt ons over de locatie. Abstede, Sterrenwijk, Oudwijk en de IBB worden door de spoorbaan gescheiden. Juist door de komst van het wandel- en fietspad en het veldje ernaast, zorgt het park nu voor verbinding tussen de wijken. De perfecte locatie voor Markt om de Hoek.

Het idee achter de markt is het verbinden van de mensen uit de buurt, het met elkaar in contact brengen van verschillende lokale initiatieven en aandacht geven aan de herkomst van producten. De initiatieven leren de bewoners in de buurt kennen en andersom ook. De markt wordt georganiseerd door vrijwilligers uit de buurt en de producten zijn ook allemaal uit Utrecht-Oost afkomstig. De initiatieven en de vrijwilligers kunnen zich aanmelden en zo bereiden ze samen een mooie dag voor.

Siroop en hotdogs

Fotograaf Angela en ik lopen de markt over. Onze neuzen vullen zich met Surinaamse barbecue, gemalen koffie en verse friet. Als combinatie misschien niet een goed idee, des te lekker smaken ze apart. Naast het proeven van eten en drinken, kunnen de marktbezoekers ook leren over eetbaar groen in eigen tuin of deelnemen aan een tour door de tuin van Abstede. Daarnaast kun je ontspannen naar livemuziek luisteren.

Met de muziek op de achtergrond lopen we naar de jongens van de Roze Bunker. Wat ooit begonnen is met een zestigliter-pan op het fornuis is uitgelopen tot het siroopbedrijfje. Wat ze leuk vinden aan siroop is dat je er veel kanten mee op kan: je kan er limonade van maken, ijs, frisdrank en van sommige siropen zelfs sladressing. Wij krijgen van hen een heerlijke rabarber-frisdrank. In het begin maakten ze alleen vlierbloesemsiroop. Nu is het uitgelopen tot de meest diverse smaken: van gember-grapefruit tot citrus-basilicum.

De dorst is gelest: tijd om de honger te stillen. Een stukje verderop ruiken wij heerlijke geuren komen van Punk Dog. Diego, de eigenaar, is ooit uit Brazilië naar Nederland gekomen voor zijn studie. Nu hij hier woont, verblijdt hij Utrecht met een Braziliaanse lekkernij. Hij maakt de vegan hotdogs van kikkererwten zoals je die in de straten van Sao Paulo ook kan vinden. De groenten op het broodje komen allemaal uit de moestuin uit de buurt maar de kruiden komen uit Brazilië: “Een Braziliaans snufje in Utrecht.”

Rocky “cooks for love”

Met ons hoofdgerecht achter de kiezen is het tijd voor een toetje. Tegenover Punk Dog ligt een kraam vol met lekkere Iraanse koekjes afkomstig uit Rocky’s winkel aan de Oudwijkerdwarsstraat. In 2012 vluchtte Rocky naar Nederland. In razend tempo kreeg hij een verblijfsvergunning en begon hij te werken bij het Leger des Heils. Hij verzorgde drie keer in de week de maaltijden voor de daklozen. In Iran kook je met veel verse groenten, daarom haalde hij die elke dag vers bij de vers-winkel van een Iraans echtpaar om de hoek. Toen zij besloten om met pensioen te gaan voelde Rocky zich geroepen om de winkel over te nemen, en zo geschiedde.

In de wijk is Rocky beroemd: iedereen kent zijn winkel, vooral de kinderen. Zijn vriendin, Marieke, stoot Rocky aan: “Vertel het verhaal over de verdwaalde jongen!” Rocky lacht en vertelt dat een jongen zijn moeder kwijt was en niet meer wist waar hij woonde. Hij wist nog wel waar Rocky’s winkel was. Achteraf kreeg hij van de jongen een mooie tekening met Rocky als superheld. Dit zijn de dingen waarvoor Rocky het doet: “I cook for love.”

Terwijl wij de koekjes oppeuzelen luisteren we naar de laatste noten van de laatste band. Een kleine markt waar we zeker een hele dag hebben rondgelopen. Overal waar je staat is weer een nieuw verhaal: een perfecte plek om mensen te ontmoeten. Een rustig en gezellig stukje Utrecht vlak naast de drukke binnenstad. Het is zeker de moeite waard om in het Oosterspoorbaanpark eens tot rust te komen en doe dat dan vooral op 10 september bij Heel Markt om de Hoek bakt!

De volgende Markt om de Hoek vindt plaats op 10 september in het Oosterspoorbaanpark!
  • Schrijver
    Rozemarijn Brus

    Als Arnhems meisje een aantal jaar geleden in de Domstad beland en niet meer weg te krijgen. Op mijn stalen ros doorkruis ik de straten of slenter ik door de parken en bewonder al het moois om mij heen. Schrijvend en dichtend probeer ik dit gevoel in woorden te vatten; Utrecht is echt mijn lievelings.

  • Fotograaf
    Angela van Zoest

    Utrecht is zo fijn. Zo lief en rauw tegelijkertijd. Altijd als ik door Utrecht fiets, denk ik wat een fijne stad! Onlangs ben ik afgestudeerd als beeldend maker. En ik wil heel graag een poging doen, Utrecht zo mooi mogelijk vast te leggen. Dat je als lezer en kijker denkt: hier wil ik wonen!

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter
Mensen mens

Sterrenwijks oudste bewoonster Truus Bredewoud

Sterrenwijk: dé volksbuurt van Utrecht. We vroegen held van de wijk Truus Bredewoud (88) naar haar verhalen, opgedaan in de wijk waar ze al 66 jaar woont.
Muziek manie

KEES HOUDT VAN VRIJWILLIGERS #19

UUT doet een kleine greep uit de leukste cultuurvacatures uit de regio. Kijk op de vernieuwde website van KEES voor meer vacatures.
Mensen mens

De kok van Lombok

Op bezoek bij Lombok.