Muzikaal Mekka

Le Guess Who?: festival op vertrouwd terrein

We zien eruit alsof we klaar zijn voor een stevige boswandeling, volledig gewapend tegen de kou. De geluidsbeschermers in onze oren bewijzen echter het tegendeel: we vertrekken naar de binnenstad om te kijken wat het festival Le Guess Who? voor ons in petto heeft!

Aangekomen in TivoliVredenburg proeven we meteen de festivalsfeer. Met acts in vijf verschillende zalen, kunstprojecties op de muren en de geur van vers bereid eten door het gebouw kan TivoliVredenburg met recht het festivalhart van Le Guess Who? worden genoemd. Met een biertje in onze ene en het festivalprogramma in onze andere hand zijn we klaar om op ontdekkingstocht te gaan. Onze duik in het festivalprogramma begint in de Grote Zaal, waar we wegdromen bij de kristalheldere stem van Julia Holter.

Julia Holter
Wanneer we binnensluipen bij het concert van Julia Holter, dat dan al eventjes begonnen is, voegen we ons toe aan een muisstille zaal. Deze muzikale heldin weet als geen ander om magische, zachte instrumentale interludes af te wisselen met luidere delen van haar ambient indie pop nummers. Betoverend om te zien hoe kalm Julia Holter en haar band de zaal krijgen. Niet gek dat zij curator van Le Guess Who? is, waarbij ze het grootste deel van het programma van deze zaterdagavond gecureerd heeft. Benieuwd naar de rest van de artiesten, gaan we verder op pad.

Julia Holter - Foto door Jan Rijk (Le Guess Who?)

Dinosaur Jr.
We komen terecht bij de oude rockers van Dinosaur Jr.: voor veel bezoekers een van de muzieklegendes uit hun jeugd. Al sinds 1984 voorziet deze band liefhebbers van alternatieve rock. Mooi gezicht: met de lange witte lokken die zijn gezicht sieren, lijkt de frontzanger haast op een tovenaar. De festivalbezoekers van Dinosaur Jr. zijn in voor een dansje: zeker wanneer bekende nummers worden ingezet, komt de zaal in beweging. Dat kan ook niet anders met de handenvol versterkers die het podium decoreren en het geluid tot een hoger niveau tillen. Er wordt luid meegezongen en de fans glimlachen breeduit.

Elza Soares
Hierna verhuizen we van de Ronda terug naar de Grote Zaal, om Braziliaanse protestzangeres Elza Soares te aanschouwen. De 79-jarige (!) vrouw zit als een koningin in een grote troon, gehuld in een meterslange jurk die tot aan de eerste rij van het publiek rijkt. Hoewel we de teksten vrijwel niet kunnen verstaan, worden ze met volle overtuigingskracht gebracht en is de sfeer duidelijk te proeven. De zaal is vol en naar mate het concert vordert, zien we bezoekers steeds meer genieten. Sommigen zelfs met de ogen dicht, wild dansend. Het is bijzonder om te zien hoe een oude zangeres nog zo’n spetterende show weggeeft.

Halverwege de avond is het tijd om de raad van Le Guess Who? oprichter Johan Gijsen op te volgen en ook een kijkje te nemen bij een andere Le Guess Who? locatie. We verplaatsen ons per stalen ros naar EKKO voor Let’s Eat Grandma en Canshaker Pi. Al eten we eerst nog even een frietje in cafetaria ’t Hoekje. Gelukkig bevindt alles zich op een steenworp afstand van elkaar, want de gevoelstemperatuur lijkt haast beneden nul te liggen en de weergoden zijn ons helaas niet goed gezind.

Let’s Eat Grandma
Twee jonge vrouwen sieren het podium in EKKO. Hoewel, goed zichtbaar zijn ze niet altijd: hun gezichten lijken ze te verstoppen achter hun lange en donkere haren. In combinatie met ietwat bevreemdende dansbewegingen lijkt het bijna een eng schouwspel. Totdat de zang ingezet wordt: twee mooie, lieflijke stemgeluiden dringen door in de oren. Wie eraan toe is om nieuwe, innovatieve muziek te ontdekken, is bij deze Britse vriendinnen en hun psychedelische pop aan het goede adres. Leuke side note over dat lange haar: op hun debuutalbum staat een nummer getiteld ‘Rapunzel’. Toepasselijk!

Canshaker Pi
Hierna komen de mannen van Canshaker Pi het podium op, die het de hoogste tijd vinden om de zaal eens flink wakker te schudden. Hun opzwepende indie rock met duidelijke punkinvloeden staat bijna haaks op de rustigere muziek van Let’s Eat Grandma. De zaal moet dan ook even omschakelen, maar met het enthousiasme van de bandleden lukt het toch om de sfeer om te gooien – met een moshpit als gevolg. Blauwe plekken alert! Zweetdruppels, door de lucht zwaaiende gitaren en schreeuwsessies door de microfoon: het plaatje is compleet.

Dan zit de zaterdagavond van Le Guess Who? er voor ons helaas alweer op. LGW? is een festival op vertrouwd terrein en dat is precies wat het naar ons idee zo bijzonder maakt. Waar je het ene moment een groep Italianen de weg wijst, loop je het volgende moment je buurjongen tegen het lijf. Trots zijn op je stadsie en tegelijkertijd kneitertoffe muziek ontdekken. Een gouden combinatie, nietwaar?

WWW.LEGUESSWHO.NL
VERSCHILLENDE LOCATIES, UTRECHT

10 t/m 13 november 2016
  • Schrijver & fotograaf
    Anna Schouten

    November 2012 was de maand dat ik mijn spullen in mijn ouderlijk huis pakte en vertrok naar het bruisende Utrecht - de stad die mijn hart veroverde. Mijn liefde voor Utrecht, schrijven en fotograferen kan ik perfect combineren bij UUT. Je kunt me vinden in allerlei koffiezaakjes, in EKKO tot diep in de nacht en op mijn eigen blog: Ook Anna doet dingen.

  • Schrijver
    Sanne Huismans

    Geografisch gehandicapt als ik ben, weet ik zelfs in Utrecht te verdwalen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel en zo beland ik vaak onverwachts op leuke plekken.

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter
Mensen mens

Echte soep en echte verhalen

Iedereen heeft verhalen, waarom zou je ze niet delen?
Muziek manie

Polonaise zonder einde

De Leuke Festival, 11 juli op SOIA. Ben jij leuk genoeg om kaarten te winnen?
Muziek manie

T-shirts uit bij Circa Waves

Britse belofte Circa Waves staat in Ekko te spelen alsof het rokjesdag is, gelukkig mag bij 'T-shirt Weather' je shirt ook gewoon uit.