Kunstwinkel

Kunst voor een prikkie bij de tijdelijke kunstwinkel

6, 7 en 8 februari is hij er weer: de Tijdelijke Kunstwinkel in Utrecht! Een plek waar jonge kunstenaars hun werk gratis beschikbaar stellen, dat jij vervolgens voor een prikkie kunt kopen. De opbrengst van alle werken gaat altijd naar een onderwijs- of waterproject van LiveBuild. Met deze vijfde editie wordt het waterproject in Lobange, Kameroen gesteund. Locatie In de Ruimte aan de Oudegracht wordt omgetoverd tot een pop-up store waar de kunst ‘van de muur vliegt’. Hier worden binnen drie dagen zo’n 500 werken verkocht. Tijd voor een praatje met Eva Bullens, initiatiefnemer van de winkel.

Ik spreek Eva in het kantoor van LiveBuild. Hier worden alle werken van de kunstenaars eerst verzameld. Het is er een komen en gaan van mensen die illustraties, foto’s en schilderijtjes inleveren. Een prachtige variatie aan verschillende kunstwerken! Als ik Eva spreek, zijn er zo’n 60 deelnemende kunstenaars en daar komen er steeds meer bij.

Ontstaan Tijdelijke Kunstwinkel
Dit jaar is het al de vijfde keer dat de Tijdelijke Kunstwinkel plaatsvindt. Eva kwam op het idee nadat ze was afgestudeerd aan de Kunstacademie. Ze zag allemaal mooie werken voorbij komen van studiegenoten en merkte dat het lastig is jezelf te promoten als kunstenaar: “Ik dacht aan een klein, verkoopbaar visitekaartje. Werk van jezelf, waarmee je mensen nieuwsgierig kunt maken.” Het idee bleef alleen nog een idee, tot ze Joris van LiveBuild ontmoette. Het concept van de winkel bleek eigenlijk heel goed aan te sluiten bij 24uur LiveBuild: doen waar je goed in bent, maar dan voor een goed doel.

De kunst die je in de Tijdelijke Kunstwinkel vindt
Iedereen kan zich aanmelden om werk vrij te geven voor verkoop in de winkel. Zo is het aanbod erg gevarieerd. Eva vertelt: “Iedereen kan meedoen, we selecteren niet. Het is natuurlijk wel zo dat je werk er netjes en verzorgd uit moet zien.” De werken lopen uiteen van illustraties, foto’s, kleding, sieraden en zelfs woonaccessoires. Wat gebeurt er eigenlijk met werken die niet worden verkocht? Eva: “Die bewaren we en verkopen we volgend jaar weer. Het is wel grappig, soms zie je dat iets niet is verkocht en een jaar later wordt het er als eerste uitgepikt door iemand. Voor elk kunstwerk is een koper, maar soms is die koper er niet op het juiste moment.”

Drie dagen lang kunst ‘In De Ruimte’
De Tijdelijke Kunstwinkel vindt dit jaar voor het eerst niet plaats in een leeg winkelpand. In plaats daarvan vestigt het creatieve nest zich in ‘In de Ruimte’, een prachtig, groot kloostergewelf aan de Oudegracht. Op vrijdag vindt hier om 19.00 de grote opening plaats met biertjes en muziek. Op zaterdag zijn er instore optredens van Joop Nollens, Willem en Zorro Inca (ook in het kader van 24Livebuild). Eva: “Het is leuk om te zien hoe je de winkel eerst enorm hebt aangekleed en hij gedurende de dagen steeds leger wordt. Je bent dan steeds bezig alles weer bij elkaar te hangen en dat hoekje wordt steeds kleiner.”

Op zondag, de laatste dag, wordt er live kunst gemaakt. Striptekenaar Rob van Barneveld maakt illustraties, de dames van De Lettervlucht maken persoonlijke gedichten op basis van je uiterlijk (je mag zelfs een foto meenemen van iemand voor wie je een gedicht wilt laten maken!), er is een host die ’24 minuten met…’ presenteert waarbij één op één wordt gepraat over ‘dat wat ontstaat’ en wordt er een schrijfworkshop gegeven door Kelly Meulenberg.

Online verkoop
Dit jaar worden de werken ook online verkocht via http://www.om-geving.nl. Heb je geen tijd om een kijkje te nemen in de pop-up store zelf, neem dan vooral een kijkje op deze website.

LiveBuild
Alle kunst wordt natuurlijk verkocht om het waterproject in Lobange, Kameroen te steunen. Wat Eva het mooiste aan het hele initiatief vindt? “Dat iedereen voor één keer doet wat hij altijd al doet, kunstenaars maken kunst, muzikanten maken muziek, maar nu echt voor een ander.”

Benieuwd geworden naar hoe het verder gaat met het waterproject? Je houdt alles via hun website in de gaten!

Locatie Tijdelijke Kunstwinkel:
In De Ruimte

Oudegracht 230-A a/d Werf
3511 NT Utrecht

De Tijdelijke Kunstwinkel is vrijdag geopend van 19.00 - 23.00, zaterdag van 12.00 tot 18.00 en zondag van 13.00 tot 18.00
  • Schrijver & fotograaf
    Anna Schouten

    November 2012 was de maand dat ik mijn spullen in mijn ouderlijk huis pakte en vertrok naar het bruisende Utrecht - de stad die mijn hart veroverde. Mijn liefde voor Utrecht, schrijven en fotograferen kan ik perfect combineren bij UUT. Je kunt me vinden in allerlei koffiezaakjes, in EKKO tot diep in de nacht en op mijn eigen blog: Ook Anna doet dingen.

  • Schrijver
    Ilse Lindenhovius

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter