Hotspots

Inburgeren en ontmoeten bij Queridon Taal en Horeca

Een paar maanden geleden waren Barbara Klomp en haar man Gerard Kluter beide nog aan het werk in twee compleet verschillende werelden. Hij als chef-kok en zij als docent Nederlands als tweede taal. Cursisten van Barbara volgden vaak twee lessen per week, maar oefenden daarbuiten niet. “En dat is broodnodig voor het leren van een nieuwe taal”, vertelt Barbara. “Met gebrekkig Nederlands kom je niet aan de slag als vrijwilliger. De taal en het netwerk komen zo niet op gang, wat goed integreren heel lastig maakt.” Gerard merkte ondertussen op dat er een schreeuwend tekort is aan horecapersoneel. Afgelopen april besloten ze tijdens een wandeling hun passies te bundelen, en zo ontstonden de eerste concrete plannen voor Queridon. Een stichting, gevestigd in De Saffier, waar inburgeraars terecht kunnen bij een taalles, in de keuken, bij taalcafés, of gewoon, voor een warme kop koffie.

En deze gezamenlijke droom is inmiddels werkelijkheid geworden! Melak uit Irak staat vandaag met een grote glimlach in de keuken zoete hapjes van dadels te bereiden samen met Gerard. Thuis in Irak was zij altijd degene die voor eten op tafel zorgde, en dat deed ze heel graag. De kennis van thuis neemt ze net als andere cursisten mee naar Gerard’s keuken, waar ze nu de fijne kneepjes van het vak leert.

Een mengelmoes van allerlei soorten mensen dat is Queridon straks in alle opzichten, hoopt eigenaresse Barbara. “De linkervleugel naast het restaurant is een appartementencomplex voor jongerenhuisvesting, terwijl aan de andere kant juist ouderen een thuis hebben.” Zowel jongeren als ouderen, Nederlanders als inburgeraars zijn hier welkom. “Als straks in het voorjaar de deuren opengaan voor het grote publiek hopen we op een mix van zoveel mogelijk verschillende mensen,” vertelt Barbara enthousiast.

Je kunt hier dan niet alleen terecht om een hapje te eten, maar bent ook welkom tijdens de taalcafés en culturele avonden. “Je ontmoet tijdens zulke avonden mensen die je anders nooit zou ontmoeten. En daaruit ontstaan vaak bijzondere gesprekken.”

In de toekomst zullen we wellicht een paar studenten zien aan de grote leestafel bij de ingang. Wanneer de student opkijkt vanuit zijn boek ontmoet zijn blik die van één van de leerlingen van Barbara. Ze heeft een kop pompoensoep in haar handen en zet deze voor de student op tafel. Ze vraagt wat hij aan het leren is en zo raken ze aan de praat. “Wat zijn jouw dromen?” vraagt hij. Even denkt ze niet meer aan haar oorlogsverleden en durft ze te dromen over een fijne toekomst. Deze korte gesprekjes gaan steeds makkelijker en door hier te werken voelt ze zich nuttig en heeft ze veel nieuwe mensen ontmoet.

Gaat je hart net als die van ons sneller kloppen van dit mooie initiatief en wil je ook bijdragen? Er staan nog een paar vrijwilligersvacatures open!

Geef een reactie

[instagram-feed]