Kunst

“Wij laten ons niet zo goed temmen”

Open voor ideeën en ontmoetingen
“We vinden het heel belangrijk dat we open zijn en dat mensen gewoon hier langs kunnen komen met ideeën”, zegt Bart Bleijerveld (procesmaker). Hij zit met zijn mede-buurtbewoners van Het Wilde Westen in de kantine op de eerste verdieping van de Cereolfabriek. Als je binnenloopt zie je de custom made bar (het podium voor veel kookworkshops) en de procesmakers achter hun laptops.

Het Wilde Westen is een kunstbroedplaats waar wijkbewoners samen kunst- en cultuurprojecten organiseren. Bart vertelt dat Het Wilde Westen juist een plek is waar mensen uit de wijk elkaar ontmoeten. “Je spreekt mensen uit je buurt eigenlijk niet vaak. Je gaat naar dezelfde supermarkt, maar daar ben je met je boodschappen bezig. In Het Wilde Westen kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en de tijd nemen om ervaringen delen.”

Sinds 1999
De naam, ‘Het Wilde Westen’, heeft meer diepgang dan alleen een grappige verwijzing naar Utrecht-West. Bart schetst ons het beeld van het onontdekte Westen van Amerika in de 19e eeuw: “Toen wij startten in 1999 was er eigenlijk niks in de wijk. Alle kunstenaars trokken overdag weg naar Amsterdam en Rotterdam. Het was hier een soort prairie.” En die prairie zat vol mogelijkheden. Als pionier trok Dorothé Lucassen (oprichtster) de wijk in om mensen te zoeken die iets met kunst deden. Het leek haar een goed idee om kunst naar de wijk te brengen in plaats van wijkbewoners naar de kunst. Dat maakt creatief zijn laagdrempeliger en het is de perfecte manier om nieuwe vrienden en vriendinnen op te duikelen.

En het werkt. Inmiddels kan je bij Het Wilde Westen 73 ervaringen opdoen, in iedere kunstdiscipline die je maar kunt bedenken. In de Cereolfabriek komen Lombok, Oog in Al en de omliggende wijken samen in een mengelmoes van kinderen, ouders, overtuigingen en kunstvormen.

Geen cursus, maar een ervaring
“Als je het een cursus noemt, lijkt het al snel alsof je iets niet kan”, vertelt Bart. “Wij zien het meer als een kans om dingen met elkaar te beleven.” En het ‘cursus’-aanbod is net zo divers als de wijken om de Cereolfabriek. Bij Het Wilde Westen kan je niet alleen terecht voor muziekles, dansles of theater, maar je kunt ook je culinaire hart ophalen met buurtbewoners die een gerecht van hun grootmoeder komen delen.

Wijkbewoners die veel voor elkaar krijgen
“We zijn eigenlijk redelijk wild en onvoorspelbaar als je het vergelijkt met andere cultuurinstellingen.” En dat merk je als aan de manier waarop Het Wilde Westen nu in de Cereolfabriek is beland. Ze hielden voet bij stuk, waren steeds in beeld en zitten nu op één van de hipste plekken in Oog in Al, in plaats van in anti-kraakpanden en leegstaande gebouwen.

Samen met de projectontwikkelaar hadden ze het over de isolatie van muzieklokalen, de multifunctionele inzet van het theater en de inrichting van de sportzaal. “We laten ons niet zo goed temmen. Bij de sportzaal hebben we ook gezegd: geef die maar bij ons in beheer. De basisscholen in de buurt maken er ook gebruik van, maar in de avond kunnen we er van alles voor verzinnen.” Het resultaat: niet alleen apenkooien, maar ook capoeira en Kisport in de fabriek, het bewijs dat betrokken buurtbewoners echt een verschil kunnen maken.

Kunstzinnig?
Heb je zin om iets te doen met kunst? Wil je toch het twintig jaar oude speeksel nog eens uit je blokfluit blazen? Of schuilt er in jou een King of the Urban Dance? Bekijk dan de agenda van Het Wilde Westen en kom langs in de Cereolfabriek. Misschien besef je opeens dat jouw vioolspel perfect aansluit bij een kunstwerk dat je in de gang ziet staan. Yeehaw!

Trouwens, als je wil kan je in Het Wilde Westen ook lekker werken. Er is gratis Wifi en jij en je nieuwe ideeën zijn van harte welkom.


 

Geef een reactie

[instagram-feed]