Expositie

Opgesloten in expositie Hacking Habitat

Onze samenleving verandert in hoog tempo, technologie krijgt steeds meer controle over de mens. Overal worden we in de gaten gehouden door beveiligingscamera’s, Facebook bewaakt ons sociale leven en zonder een slimme alleskunner in onze broekzak kunnen en willen we niet meer. Media en technologie grijpen de macht. Algoritmen zijn onze vijand. Hoe moeten we als mens in beweging komen om weer meer grip op ons leven te krijgen?

Dat is het concept van expositie Hacking Habitat, die dit weekend voor het eerst te bezoeken was in de oude gevangenis op het Wolvenplein. Een locatie die perfect aansluit op het thema van de tentoonstelling: de mens zit opgesloten. De smalle gevangeniscellen, waarin het publiek de verschillende kunstwerken kan bezichtigen, lijken sinds de sluiting van de bajes geen spat veranderd te zijn. De wc’s en wasbakken van de gedetineerden staan er nog altijd in. Het is griezelig om in te denken dat hier tot een aantal jaar geleden nog gevangenen achter slot en grendel zaten. Dit beeld versterkt het idee dat wij zelf ook gevangenen zijn – in een samenleving waar technologie steeds meer infiltreert in het alledaagse leven.

Hacking Habitat is onderdeel van een reeks grootschalige manifestaties gerealiseerd door Ine Gevers en Hester Alberdingk Thijm via Stichting Niet Normaal. Hun doel is om tentoonstellingen neer te zetten die buiten de kaders treden, waarbij bezoekers geïnspireerd worden om op een andere manier naar hun leefwereld te kijken. Kunstenaars die de regels doorbreken en ons op de barrières van de systemen uit onze samenleving wijzen, krijgen een plek op Hacking Habitat.

Een indrukwekkend kunstwerk is gemaakt door Stanza (GB), te zien op bovenstaande foto: een miniatuurstad die de actuele dataflow van Smart City Londen weergeeft. Met honderden chips, snoeren en lampjes – die hier en daar regelmatig oplichten – wordt live weergegeven wanneer er iets verandert in de hoofdstad van Groot-Brittannië. De informatie wordt gemeten met bewakingscamera’s, verkeersinformatie en andere omgevingssensoren. Al bevindt deze stad zich honderden kilometers verderop, we kunnen met gemak tot op de seconde bijhouden wat er daar allemaal plaatsvindt.

Robots, plotselinge vreemde geluiden vanuit een onbekende bron, bezoekers die in trans raken door bij een kunstwerk een koptelefoon op te zetten – Hacking Habitat is een intrigerende expositie. Je wordt uit je comfortzone getrokken en voelt je bijna gedwongen om de huidige wereld op hardnekkige wijze onder ogen te komen.

Zaken die in onze ogen normaal lijken te zijn geworden, of waar we niet eens bij stilstaan, worden bij Hacking Habitat kritisch bekeken. Moeten we het zomaar accepteren dat het web via algoritmen achter al onze ‘geheimen’ kan komen? Of dat er geprobeerd wordt om mensen in te vriezen om ze later weer tot leven te kunnen wekken? Er staan ons allerlei toekomstige manifestaties te wachten, dus we kunnen maar beter gewaarschuwd zijn. Of sterker nog: we kunnen ons er maar beter tegen verzetten.

De tentoonstelling is dan wellicht benauwend en confronterend, en laat je niet met een vrolijk gevoel naar huis gaan, maar één ding is zeker: Hacking Habitat raakt. Het zet je aan het denken over onze technologiegestuurde samenleving. Bewustwording en besef staan centraal bij de expositie. Voortaan denk je wel twee keer na voordat je weer eens iets klakkeloos op Instagram of Facebook plaatst.

Hacking Habitat is nog tot 6 juni 2016 te bezoeken in Gevangenis Wolvenplein.

Wolvenplein 36
3572 CD Utrecht

www.hackinghabitat.com

Van 26 februari tot 6 juni 2016. Woensdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur
  • Schrijver & fotograaf
    Anna Schouten

    November 2012 was de maand dat ik mijn spullen in mijn ouderlijk huis pakte en vertrok naar het bruisende Utrecht - de stad die mijn hart veroverde. Mijn liefde voor Utrecht, schrijven en fotograferen kan ik perfect combineren bij UUT. Je kunt me vinden in allerlei koffiezaakjes, in EKKO tot diep in de nacht en op mijn eigen blog: Ook Anna doet dingen.

  • Fotograaf
    Aimee Baars

    20-jarige studente Sociale Geografie & Planologie met liefde voor te veel dingen, waaronder kringloopwinkels, Ikea-catalogi, kruiswoordpuzzels, (ongezond veel) chocola, slechte hitjes, dansen en - gewapend met mijn camera - Utrecht ontdekken!

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter
Kunst koorts

Expositie: BLIKKEN & BLOZEN

Hoe onafhankelijk ben jij? Studenten Fashion Communication zetten je aan het denken tijdens BLIKKEN & BLOZEN t/m 21 maart.
Kunst koorts

Kunst in de bajes

Utrechters kunnen hun kunsthart ophalen in de gevangenis Wolvenplein.
Kunst koorts

Verscholen kunst

Tegenwoordig fungeert de bunker in het Wilhelminapark niet meer als schuilobject, maar als expositieruimte.