Kunst

Gluren bij mijn Utrechtse Buren

In totaal zijn er 174 optredens te bezoeken. Lastig kiezen dus. Gelukkig kan je op de website van Gluren bij de Buren al het nodige voorwerk doen en zelf een loop/fietsroute maken. Als je het goed plant, kan je maar liefst zeven woonkamers begluren voorstellingen zien. Zeven lijkt mij iets te ambitieus, dus koos ik zondag drie acts en ging op pad. Ik neem je mee!

13.33: van start met Gluren bij de Buren

Jazzduo PierreRoos, verhalenverteller Bastiaan de Zwitser en singer-songwriter Vic Willems. Deze drie staan op het programma. Niet echt bij mijn directe buren, maar wel alledrie op loopafstand van mijn huis. Ik vind dat het telt. Ik besluit dat ik vandaag naast optredens bezoeken, nog een missie heb: in elk huis iets geks gluren. Dit is m’n kans.

13:41: Jazz in de Zadelstraat

De allereerste act is in een monumentaal pand aan de prachtige Zadelstraat. Als je uit het raam hangt, kun je vanuit deze woonkamer de Domtoren bijna aanraken. Al bij de voordeur worden we welkom geheten door bewoners. Koffie, thee en koekjes staan klaar en Pierre en Roos wachten ons op in de woonkamer. Een fijne eerste act, met ontspannen jazzy muziek. Een goed begin van de zondagmiddag. Gegluurd? Een verdwaalde kerstkat in de boekenkast.

 

15:11 Bemuurde Weerd verandert in Groot Donker Bos

Vanaf de Zadelstraat loop ik langs de gracht naar de Bemuurde Weerd. Gluren bij de Buren is hier populair: zowel bij de boven- als benedenburen hangen de posters op de deur. Gelukkig heb ik het huisnummer opgeschreven, ik moet beneden zijn. Ik ben een beetje vroeg, maar als gauw komen er andere gluurders. Aan het eind van een lange gang worden we wederom hartelijk ontvangen. Thee, hapjes, zelfgemaakte soep: ook deze bewoners hebben zich uitgesloofd.

Verhalenverteller Bastiaan de Zwitser stond vanaf het begin al hoog op mijn lijstje van te bezoeken acts. Zijn optreden wordt me aangeraden, en terecht. Een sterk verhaal! Bastiaan sleept me zo mee in zijn wondere woordenwereld, dat ik even vergeet waar ik ben. Gegluurd? Een magische eenhoorn bij het raam.

 

16:06 Russische liedjes in Tuinwijk

Op weg naar mijn laatste optreden, kom ik langs de woonkamer waar twee dames (Heleen en Josje, leer ik later) een voorstelling geven. Ik heb wat extra tijd en er blijkt nog een plekje over. Geheel ongepland besluit ik binnen te stappen. Ik heb geen idee wat me te wachten staat, deze act heb ik immers niet uitgekozen. Het blijken korte, wat klassieke liedjes. Van liefdeslied tot Russisch aftelrijmpje. Leuk om zo iets onverwacht mee te maken: ook dat is de charme van dit evenement. Gegluurd? Fluiten aan de muur.

 

16:37 Volle bak voor Vic Willems

Vlug door naar het laatste optreden van de dag: Vic Willems. Dit belooft druk te worden, want deze singer-songwriter won eind vorig jaar nog de Grote Prijs van Nederland. De woonkamer zit al goed vol en hier staat naast thee, inmiddels ook wijn op tafel. Terecht, het is tenslotte al het einde van de dag. Vic en zijn band spelen fijne verhalende nummers. De rustige luisterliedjes zijn voor één bezoeker wel heel kalmerend: hij dommelt in en snurkt zachtjes. De muzikanten kunnen er gelukkig wel om lachen. Ik ook. Gegluurd? Een matroesjka op het toilet.

 

Wil je ook gluren bij je buren?

Volgend jaar zijn ze hopelijk weer terug voor de vijfde editie. Wil je het sowieso niet missen, volg dan glurenbijdeburen.nl/utrecht. Ik kan het aanraden. Wat een feest om zo ergens binnen te lopen en door buurtgenoten met open armen te worden ontvangen. Als de voorstelling tegenvalt: niet getreurd. Je kunt je altijd nog vermaken met het rondkijken in iemand anders huis. En dat willen we stiekem allemaal al sinds Kinderen voor Kinderen 13.

vol=vol Gluren bij de Buren 2017 UUT

Geef een reactie

[instagram-feed]