Kunst

Gesproken Woord bij BROEI

Gesproken Woord bij BROEI wordt georganiseerd door Eva Thielen en Hugo de Haas van Dorsser (ookwel Wordbites). Hugo is de host van de avond en draagt een pet met ‘Word’ erop. Het is de vraag of hij die speciaal heeft aangeschaft voor dit soort avonden… Op de vraag hoe Gesproken Woord zich onderscheidt van andere avonden met een soortgelijk concept, vertelt Hugo dat zij het gesproken woord op een zo breed mogelijke manier benaderen. In de toekomst willen ze dat nóg meer gaan doen, bijvoorbeeld door filosofische sprekers uit te nodigen of iemand te laten vertellen over het heelal. We vragen Hugo naar zijn favoriete act van de afgelopen 24 edities. Na 23 eerdere edities kan Hugo verrassend genoeg niet kiezen. Uiteindelijk bestempelt hij Babs Gons, uno Basta en Gijs ter Haar tot zijn favorieten. Zelf is Hugo al sinds 1962 bezig met woord en tekst; na een ongemakkelijke stilte blijkt dat zijn geboortejaar.

De eerste spreker van de avond, Wibo Kosters, heeft een zwak voor Utrecht. Hij heeft er een aantal jaar gewoond, maar vertelt nooit te hebben kunnen wennen aan de daklozen in de stad. Eén keer zag hij een oud-collega de straatkant verkopen. Over dat soort dingen schrijft hij dan een gedicht. Ook verzamelt hij HEMA-gedichten en is hij bezig een bundel samen te stellen om mee te geven bij aankoop van een doos tompoezen: “Als je ook een HEMA-gedicht hebt, kan je contact met me opnemen”, voegt hij hier triomfantelijk aan toe. Of hij een grapje maakt, is niet helemaal duidelijk. Maar ach, het is altijd het proberen waard!

Hierna is het podium voor Joost van Kersbergen. Hij zingt een aantal van zijn fijne liedjes. Ooit was hij rapper, maar inmiddels heeft hij dit imago ingeruild voor een carrière als professioneel flierefluiter. Halverwege zijn performance vraagt hij of we meer zin hebben in een humoristisch én maatschappij kritisch liedje, of serieus én maatschappij kritisch. Het publiek kan niet kiezen, dus krijgen we het allebei. Hij heeft in ieder geval één fan en dat is zijn zoontje. Deze kruipt tijdens het optreden over het podium, gooit de muziekstandaard om en krijst hier en daar muzikaal door de liedjes heen. Vertederend om te zien.

Dan is het woord aan Lisa Weeda. Lisa organiseert de zondagmiddagen “Mooie Woorden” in Hofman café. Vanavond leest ze voor uit haar novelle, waarin ze met een jongen mee loopt door Oekraïne, het land waar haar familie vandaan komt. Tussendoor vertelt ze gepassioneerd over wat ze allemaal op Google heeft gevonden over Oekraïne. Dat is namelijk haar grote hobby: “googlen”. Ondanks dat ze haar teksten met volle overtuiging brengt en er geen spatje verlegenheid te bekennen valt, vertelt ze dat ze liever voordraagt aan anonieme mensen met zakken over hun hoofd.

Sjaan Flikweert sluit de avond af. Sjaan is moeder, danseres en docente en gooit glazen potjes gewoon in haar afvalbak. Tijdens haar gedichten begeleidt ze zichzelf met iets wat nog het meest weg heeft van een sambabal. Ze schrijft over politiek, Kaapstad en de liefde, maar dat laatste alleen op momenten dat ze in een relatie zit. Ook nodigt ze Jorgen Unom Jg. even uit op het podium, om samen een liedje te zingen. Met hem zit ze in een poëziecollectief.

Volgens ons is de magische formule van Gesproken Woord bij BROEI vooral de combinatie van eten en spreken. Voordat de woorden door de zaal vloeien, krijgen alle gasten en artiesten een zorgvuldig opgemaakt bord voorgeschoteld. Dit keer een stamppot van zoete aardappel met zo veel smaak dat we eigenlijk niet meer willen stoppen met eten…

Al met al een mooie avond die smaakt naar meer. Gelukkig staat de volgende editie al gepland, namelijk op 15 februari. Saskia van Kampen, Corina Duijndam, Joost Oomen en Man Met de Microfoon zullen deze avond een voordracht geven. Vraagje van Hugo: koop je kaartje dit keer niet pas de avond van te voren. Dat is beter voor zijn gemoedsrust en bovendien handig voor de keuken.

 

Tekst en beeld: Fenna & Sanne.

 

Geef een reactie

[instagram-feed]