Hotspots

Geen snackbar, maar een Frietwinkel

Van negen tot half tien kan ik Roderick interviewen. Een redelijk kort tijdsbestek voor mijn doen, dus vraagt dit van mij enig voorwerk. Ik typ het woord ‘friet’ in de adresbalk van mijn internetbrowser en Google geeft mij direct twee suggesties; ‘frietwinkel’ en ‘frietfiets’. Ze hebben hun marketing in elk geval op orde. Op duic.nl zie ik een filmpje waarin Roderick wordt geïnterviewd. Toen had hij alleen nog maar de Frietfiets en in het filmpje bespreekt hij zijn wens om een eigen zaak te hebben. Hij benoemt dat hij altijd op de Biologische Boerenmarkt staat en daar staat hij nog steeds.

_DSC0101
De Frietwinkel.

De afspraak wordt door onvoorziene omstandigheden verplaatst naar het eind van de middag en om drie uur sta ik in de Frietwinkel (by Dapp). Daar sta ik te wachten op Roderick. Het pand is klein, maar komt ruim over omdat er niet veel in staat. De tegeltjes achter de frituur (nog van de slagerij die er vroeger zat), de kleur op de muur en de trap doen mij denken aan Mrs. Lovett’s Pie Shop uit de film Sweeney Todd. In werkelijkheid is de inrichting verzorgd door designbureau Plott. Lily, het meisje achter de counter,  zegt dat Roderick er snel zal zijn. “Hij heeft het erg druk vandaag. Wil je anders een frietje proeven?” Uit zelfbescherming  sla ik het af.

Terwijl ik sta te wachten ga ik vast foto’s maken en praat ik met Lily. Zij vertelt mij de algemene zaken over de Frietwinkel, dat Siem en Roderick de eigenaren zijn, dat Siem er afgelopen maart bij gekomen is, dat zij samen direct zijn begonnen met het zoeken van een vaste locatie, dat de winkel sinds augustus open is en dat het sindsdien rammend druk is. Ze hebben al vaste gasten en er is zelfs iemand die elke dag een frietje komt halen. “Het ziet er ook gezond uit!” zegt Lily. Maar het blijft friet, denk ik. Ondertussen is Lily ook aan het kletsen met een jongen van de Yoghurt Barn. De band tussen de Yoghurt Barn en de Frietwinkel wordt duidelijker wanneer Lily uitlegt dat er op donderdagavond een speciale actie is, bij aankoop van een bakje yoghurt kan je een tweede frietjes gratis krijgen. Ik maak wat foto’s van Lily die de biologische aardappels snijdt met de aardappelsnijmachine. De foto’s mislukken omdat het proces te snel gaat. Daarom vraag ik haar maar om even ongemakkelijk te poseren met een aardappel vastgezet in het apparaat.

Eigenlijk kan je het niet alleen over de Frietwinkel hebben als je daar een artikel over wilt schrijven. Want wat betekent “by Dapp” bijvoorbeeld? Ik krijg te horen dat die naam is bedacht door de vader van Roderick. Je zou denken dat Dapp een afkorting ergens voor is, of een woord wat een gevoel moet uitdrukken, maar het blijkt gewoon een deel van het woord ‘aardappel’ te zijn. Dapp bestaat twee en een half jaar en is het bedrijf dat de Frietfiets en de Frietwinkel beheert. Dit is nodig aangezien ‘Frietwinkel’ en ‘Frietfiets’ te algemene namen zijn om te beschermen en zo kan het op deze manier juridisch gezien toch beschermd worden (vraag mij niet naar de details). Ik sta al even te wachten als Roderick mij belt. Het feestje gaat vandaag niet door, hij heeft het te druk. Hij biedt duizend keer zijn excuses aan. Mij maakt het niets uit. Dan kom ik vrijdag toch gewoon weer langs? Zijn vele excuses geven mij het idee dat het een aardige jongen is.

“We vonden dat Utrecht deze winkel nodig had. Nergens is er in de stad een biologische friettent te vinden.”

Het is vrijdag en eindelijk kan het interview aanvangen. Het gaat goed met de Frietwinkel en zeker met de Frietfiets, daar zijn de jongens blij mee. Ze gaan het hele land door, dit weekend gaan ze zelf naar Brussel toe. Ja, de Frietfiets is een echte fiets, en nee, ze fietsen niet helemaal naar Brussel toe. Ze doen de fiets dan in een busje. Ook verkopen ze de fiets als franchise onderneming. Nu rijdt er ook in Enschede, en binnenkort in Drenthe een frietfiets. Alhoewel de Frietfiets alleen door Roderick is opgezet, is Siem – die er dus later bij kwam – er net zo blij mee. Siem heeft in eerste instantie alleen de website voor de Frietfiets in elkaar gezet. Toen Roderick besefte dat hij zich volledig wilde richten op Dapp nam hij ontslag bij jeugdzorg en ging hij iemand zoeken waarmee hij samen kon werken, dat werd Siem.

Vrij snel na de samensmelting werd het idee van een winkel in praktijk gebracht en ongeveer een half jaar later bestaat nu de de Frietwinkel. “We vonden dat Utrecht deze winkel nodig had. Nergens is er in de stad een biologische friettent te vinden.” Ik vind het een interessant idee dat in nagenoeg dezelfde straat twee friettenten te vinden zijn (ik zeg hier niet snackbar, want dat is uit den boze als ik over de Frietwinkel spreek). De ene is een gerenommeerd bedrijf dat zegt de beste friet van Nederland te bakken en meerdere vestigingen in de stad heeft. De ander is de “new kid on the block” met een instelling die lijnrecht tegenover die van de ander staat. Een openingszin als “wat mag het zijn/wezen?” van een medewerker naar een klant toe is hoort Roderick niet graag. Zoals ik het zie is de Frietwinkel dus een snackbar ontdaan van alle culturele bepalingen. “Niet dat wij echt concurrenten zijn hoor, bij Manneke Pis komt er toch echt wel een ander publiek dan bij ons”. zegt Roderick. Een diep doorwrochte vete zit er dus de komende tijd niet in.

_DSC0086
De aardappelsnijder.

Met de winkel kunnen ze hun aanbod uitbreiden. Waar ze bij de Frietfiets alleen maar friet met mayonaise verkopen, verkopen ze in de Frietwinkel ook biologische kroketten, een salade, en zelfs stoofvlees gemaakt door Rodericks moeder. Dat laatste is een speciaal dingetje op vrijdag, en tijdens het interview komt dus ook de moeder van Roderick het stoofvlees brengen. “Dit komt zeker in het interview?” vraagt zijn moeder. Ja dus. Bij het afscheid tussen de twee is er een ongemakkelijke combinatie van een persoonlijke en professionele relatie te zien. Op het aandoenlijke af.

Ik houd Roderick voor dat er zelfs al iemand is die elke dag een frietje komt halen. Zoals Lily zei, de friet van de Frietwinkel ziet er gezond uit, maar het blijft natuurlijk gewoon friet. Ik vraag mij af of bewust friet bakken ook samen gaat met bewust friet verkopen. “Natuurlijk ga ik niet op het raam schrijven dat onze friet gezond is, maar ik ga er ook niet op zetten dat elke dag friet eten ongezond is, mensen hebben daarin ook hun eigen verantwoordelijkheid.” Tot dusver de kritische noot in dit interview. De eigenaren zijn niet van plan om na de opening eerst in rustig vaarwater te komen. Ze zijn zelfs van plan om in samenwerking met platenmaatschappij Excelsior Recordings één keer in de maand op zondag een singer-songwriter te laten optreden in het kleine pand.  Daarbij zijn de jongens nog steeds erg druk met de Frietfiets, en daarom zijn ze voor de Frietwinkel op zoek naar een bedrijfsleider of ‘Chef/Cheffin’, zoals Roderick het noemt. En met dit antwoord op de zogenaamde UUT-vraag (Wat kan Utrecht voor jou doen?) sluit ik mijn notitieboekje, maak ik nog een laatste foto en vertrek ik weer.

 

[instagram-feed]