Kunst

Foto’s uit blik

Udo begon zijn creatieve carrière als animator aan de HKU en kwam via een stage in Canada bij verschillende mediabedrijven terecht. Daarnaast heeft hij ook altijd eigen projecten gedaan. “Fotografie is meer een onderzoekend onderdeel geweest van mijn praktijk, ik zie mezelf niet als fotograaf. Zowel in eigen werk als in opdrachtwerk zoek ik naar de meest passende manier om een onderwerp naar beeld te vertalen”, legt hij uit.

In 2015 besloot Udo met een expeditie naar Spitsbergen mee te reizen. Een expeditie die vooral werd bevolkt door wetenschappers (zoals onze achtuurjournaal-weerman Peter Kuipers Munnike). Udo wilde mee omdat Spitsbergen voor hem een mysterie herbergt. Het was vroeger haast onmogelijk om te bereiken, maar hoewel dat veranderd is, blijft het een mysterische plek.

Een van de belangrijkste redenen om mee te gaan was echter de zon, die geweldig bij zijn beeldproject past: “De zon is op Spitsbergen in de zomer (wanneer onbewolkt) altijd aanwezig. Van eind mei tot en met eind augustus gaat die niet onder. Het type beeld-maken dat ik voor ogen had, gebaseerd op ‘solargrafie’ was voor zover ik wist nog niet zo noordelijk en zeker niet op deze schaal uitgevoerd, wat het een uniek karakter gaf,” aldus Udo.

In juni 2015 ging hij uiteindelijk naar Spitsbergen toe, om zo’n 80 camera’s te installeren en daarnaast zond hij bijna 25 camera’s naar het Nederlands Poolstation, nog noordelijker in wetenschapsdorp Ny-Alesund. Waar hij zelf niet kon komen, maar de beheerder van het poolstation, Maarten Loonen, heeft er daar een aantal voor Udo uitgezet. De camera’s zaten verstopt in blikjes en overbrugden soms meer dan twee maanden om beelden op de gevoelige plaat vast te leggen.

Op de expeditie naar Spitsbergen ontdekte Udo dat hij buiten zijn beeldproject om liever geen plaatjes schiet. Op die manier zou hij veel te veel missen van al het moois dat hij zag. “Voorafgaand aan de expeditie had ik me zelfs voorgenomen om helemaal geen digitale middelen mee te nemen, ook geen telefoon. Dat idee heb ik niet doorgezet, maar het was wel erg prettig om de ‘beperking’ mee te hebben. Hierdoor werd ik gedwongen bepaalde shots te plannen en te beoordelen welke van de 100 shots interessant genoeg waren om te delen. Hierdoor ben ik beter gaan kijken en heb ik voor mijn gevoel de reis ook intenser beleefd.”

Na zijn reis besloot Udo het project met de lange sluitertijd ook toe te passen op Utrechtse beelden. Want hier draait de zon een heel andere baan: “Uiteindelijk in de expositie in het stadhuis (als dat mag lukken met crowdfunding) zijn er dan beelden te zien die esthetisch heel erg mooi zijn, maar daarnaast ook een vergelijking vormen tussen de twee locaties en de baan van de zon in dezelfde periode.”

Daarmee haalt Udo Spitsbergen niet alleen naar Utrecht, hij vergelijkt beide gebieden ook nog eens met elkaar. En dat is een vergelijking die deze stad niet heel vaak hoeft te doorstaan.

De expositie zal plaats moeten vinden in het gemeentehuis van Utrecht
Doneren kan op: https://voordekunst.nl/projecten/3974

Foto’s zijn van Udo Prinsen

Geef een reactie

[instagram-feed]