Muziek

Finale Utrecht Popprijs

Dit is niet zomaar een finale. Dit jaar viert de Utrechtse Popprijs zijn tienjarig bestaan! Niet dat je hier veel van meekrijgt, afgezien van een paar cakejes op de bar; de UPP is in al die jaren altijd lekker normaal gebleven, wat ook wel blijkt uit de heerlijk onbeholpen presentatie van vanavond. Toch zijn er uit deze bandwedstrijd steevast interessante bands voortgekomen. In voorgaande jaren wonnen onder andere La Corneille, Rachèl Louise en The Brahms de competitie.

De winnaar van vorig jaar heeft ook de eer om vanavond af te sluiten. Duke John (foto’s boven) won vorig jaar zowel de Jury- als de Publieksprijs, en ligt vanavond in het verlengde van de laatste deelnemende band, Ziggy Splynt. Qua sound, stonerrock, en qua samenstelling, trio, sta je bijna naar dezelfde band te kijken, maar waar Ziggy Splynt duidelijk iets te bewijzen heeft, lijkt het optreden van Duke John een verplicht nummertje.

Ziggy Splynt vertegenwoordigt vanavond ook als enige act niet één, maar twee lokale bandwedstrijden: de band won eerder dit jaar de Utrechtse bandcompetitie Clash Of The Titans, maar ook de Grote Prijs van Leusden. Verder dingen vanavond nog de winnaars mee van de Grote Prijs van Nieuwegein, de Kei van Amersfoort en De Beste Singer-Songwriter van Utrecht.

Als winnaar van deze laatste competitie heeft Sured (spreek uit als Sjoerd)(foto’s boven) de twijfelachtige eer de avond te mogen openen. Er staan nog maar een paar handjesvol mensen, maar als singer-songwriter in je eentje op het podium zou je dat niet mogen afschrikken. Gelukkig is Sured zo’n muzikant waar de positiviteit van afstraalt; hij staat open en nuchter op het podium en zijn poppy gitaarliedjes klinken zoet, maar nooit zoetgevooisd. In een ode aan de wisselwerking tussen publiek en muzikant gaat hij onversterkt tussen de aanwezigen staan, maar deze wisselwerking zien we vanavond pas echt bij act nummer twee.

Hardcore punkband Filthy Felons (foto’s onder) mag namelijk Nieuwegein vertegenwoordigen, maar de band trapt onzeker af. Het is alsof ze strijden tegen een geluidstechnicus die de mixtafel nog op standje ‘singer-songwriter’ heeft staan: je hoort dat de zanger een goede stem heeft, maar deze verzuipt dikwijls in de drumfills. Niettemin weet de band zich vanaf het derde nummer te herpakken om er vervolgens met ‘de volle driehonderd procent’ tegenaan te gaan, samen met hun meegenomen fanschare. Zo geven ze uiteindelijk toch nog de schop in de ballen die je hoort te geven als je dit soort muziek maakt.

Derde band Nowhere Near (foto’s boven) klinkt vanavond eigenlijk te dun. De soft-rock is een fijne afwisseling, maar wellicht realiseert de band zich dat ze vanavond geen kans maken, want het optreden wordt nogal zakelijk en plichtmatig afgerond. Het contrast met afsluiter Ziggy Splynt (foto’s onder) kan bijna niet groter zijn. Slechts met z’n drieën zet de band zó’n vol geluid neer, dat dan weer neigt naar grunge, dan weer naar stoner, en af en toe gevaarlijk veel naar prog. Als een kruising tussen Muse en Nirvana klinken ze bevlogen, vrij in hun jams en gevaarlijk in hun solo’s, helemaal in hun eigen wereld. Alleen de gedubbelde zang is iets teveel van het goede; als er één drumt, één bast en één gitaar speelt, hoeft er ook maar één te zingen.

Het is ook niet heel verrassend dat de laatste band er met de juryprijs (foto’s onder) vandoor gaat. Met de spannendste muzikale mix van de avond, maar vooral ook met al twee andere prijzen in de kast, waaronder die van de meest competitieve en de kwalitatief beste bandjeswedstrijd van de provincie (de Clash Of The Titans), mag Ziggy Splynt zich nu ook ‘beste band van -de provincie- Utrecht’ noemen. Filthy Felons gaat ervandoor met de publieksprijs.

 

Geef een reactie

[instagram-feed]