Mode,  Weekendtips

Fair Fashion Ruil

‘Fair fashion’ is een term die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Young and Fair staat helemaal achter Fair Fashion en organiseert activiteiten om het bewustzijn rondom dit begrip te vergroten. De Fair Fashion Ruil op 18 oktober droeg hier aan bij, door ‘oude’ kleding te ruilen en zo ‘nieuw’ te laten worden.

 “Bewustwording is het grootste doel van deze kledingruil. Door kleding te ruilen en het een tweede leven te geven in plaats van het zomaar in de kast te laten hangen, ga je erover nadenken. Zo kan iedereen zien dat het makkelijk is om een nieuwe look te creeëren met ‘oude’ kleding.” Corine Jorna zit als vrijwilliger in de activiteitencommissie van Young and Fair en vindt het ruilevent een succes. “De opkomst is erg hoog, het is drukker dan verwacht”.

Maar wanneer is kleding echt fair? Inmiddels vliegen de termen fair, duurzaam en bewust je om de oren. Volgens Corine gaat het vooral om de productie. “Het begint bij de kledingproductie die in juiste omstandigheden moet plaatsvinden. Het is absurd dat sommige mensen in de kledingindustrie 10 tot 15 uur per dag in barre omstandigheden werken of dat er een kledingfabriek in Bangladesh instort. Als je dit weet zou je voortaan beter moeten nadenken over een shirtje van €5, een verleidelijke prijs is vaak geen garantie voor een ‘eerlijk’ geproduceerd kledingstuk.”

Ondertussen lopen Anna (de fotograaf van dit artikel) en ik rond op zoek naar een leuk item. Kleding zonder nummer mag meteen meegenomen worden, genummerde items zijn er om te ruilen. Anna vindt al snel een tof blousje met viooltjes. Op een lijst met nummers schrijf ik mijn naam bij een leuk jurkje dat ik wel wil ruilen. Na een half uur worden de nummers omgeroepen en wordt de geïnteresseerde gematcht aan de eigenaar. Ik had geluk: “Je mag ‘m gewoon hebben hoor, hij hing al een half jaar in mijn kast en ik doe ‘m toch nooit aan. Veel plezier ermee!”

Knop omzetten

“Mode is leuk, maar iedereen heeft tijdloze basics in de kast hangen die ook na vijf jaar nog te dragen zijn. Laatst vond ik weer een broek die ik kocht toen ik zestien was. Hij paste nog steeds en daarom ben ik hem weer gaan dragen.”. Aldus Corine. Ik ben het eens met Corine dat het er niet om gaat hoe oud een kledingstuk is, maar of je het nog kan combineren zoals jij het wil. Een kledingstuk uit een paar decennia geleden heeft juist ook charme. Zo duik ik het liefst in de kledingkast van mijn moeder of struin ik door kringloopwinkels op zoek naar unieke kleding.

Fair fashion in Utrecht

In Utrecht is steeds meer te doen op het gebied van fair fashion, maar de Oudegracht hoef je er niet voor te bezoeken. “Hier vind je alleen mainstream winkelketens die niet-fair geproduceerde kleding verkopen. De winkels die wel fairtrade kleding verkopen, zitten verstopt in zijstraten.” (Corine). Gelukkig draagt dit event haar eigen steentje bij in Utrecht en niet alleen door het ruilen. Aan het eind van het event wordt de overgebleven kleding namelijk aan de Kledingbibliotheek gedoneerd. Lees hier het artikel van Gracia over dit initiatief.

Het ruilevent heeft mij en tientallen vrouwen in ieder geval bewuster gemaakt. En dat niet alleen: mijn garderobe is  geupgrade met ‘nieuwe’, duurzame items!

Ben jij geïnteresseerd in meer fair fashion in Utrecht? Bezoek dan het Fair Fashion Festival op 26 oktober in de Winkel van Sinkel, ook georganiseerd door Young and Fair!

[instagram-feed]