Fair Fashion Festival
Mode

Fair Fashion in Utrecht: geitenwollensok of hebben-hebben?

Duurzaamheid is in de mode: steeds vaker zie je termen als organic, duurzaam, biologisch of natural op producten verschijnen. Ook in ons stadsie is het al twee keer raak deze maand: na de Week van de Duurzaamheid vorige week op het Domplein was deze week de duurzame mode aan de beurt. Maar duurzame mode is zelf nog helemaal niet zo in de mode. Mijn eerste gedachte bij fair fashion was ribbelkatoen in vale kleuren. Maar ik leerde dit weekend dat niets minder waar is. Eerlijke mode is echt bezig met een sprint. Het ene na het andere modemerk maakt een switch naar duurzame en fairtrade productie, en Utrecht zit vol winkels waar je terecht kunt voor fashionable kleding: eerlijke mode met een hoog hebberigheidsgehalte. Op het Fair Fashion Festival wordt eerlijke mode besproken in lezingen, wordt het geshowed op een heuse modeshow en kun je mee op sustainable shopping tour langs winkels die eerlijke mode verkopen. Ik neem je mee!

Een show voor hem en haar

Het Fair Fashion Festival blaast af met een modeshow voor dames in het stadhuis, waar de nieuwste designs worden geshowed door lokale modellen. Mooie jurken voor een feestje, maar ook praktische items als (spijker)broeken en regenjassen passeren de revue. We spotten zelfs modieuze items van eerlijke stoffen uit Indonesië. Heel tof is dat niet alleen de dame aan de beurt komt: later op de dag staan er modeshows voor heren op het programma, want ook daarvoor is er al genoeg moois eerlijk te verkrijgen.

Verbluft door al het moois kun je je direct buiten op het stadhuisplein tegoed doen aan eerlijke mode: verschillende kraampjes verkopen diverse eerlijke producten, zoals rockbooks (notitieboeken gemaakt van steen) of tassen van eerlijk gelooid leer.

Voor als je meer wil leren over duurzame en eerlijke mode, zijn er diverse lezingen en discussies om bij te wonen. De Winkel van Sinkel is gevuld met lezingen over hoe je nou je garderobe eerlijk maakt of wat duurzame mode nu eigenlijk is. Want dat is me nogal een onderwerp…

Struinen door Utrecht met Soulstores

Zelf zet ik die discussie voort tijdens ons vervolgprogramma: een sustainable fashion tour door Utrecht met Soulstores. Soulstores is een online magazine van Talitha Kalloe, die als freelance retail- en fashion-schrijver schrijft over winkels met een diepere betekenis. Winkeleigenaars die weten waar hun producten vandaan komen, die contact hebben met designers, of die alleen maar kleine oplages produceren om de milieubelasting laag te houden.

Vanaf de Mariaplaats neemt Talitha ons mee naar de Zadelstraat en de Twijnstraat, waar we een aantal winkels bekijken met een duurzaam plan. We beginnen bij Nukuhiva, een kleine winkel op de Zadelstraat, gestart door Floortje Dessing. Dit is de oudste fair fashion kledingzaak van Nederland! Hier vind je producten die echt prachtig en modieus zijn, maar ook eerlijk. Een daarvan is bijvoorbeeld het merk Inti Knitwear, waar achthonderd -vaak alleenstaande- vrouwen in Peru hun gezinnen kunnen onderhouden met het geld wat ze verdienen met breien. Ze breien producten van alpacawol, kwalitatief wol en als de alpaca’s jong zijn echt heel zacht! Per product staat ook vermeld wie het heeft gemaakt en hoeveel stuks er zijn geproduceerd. Zo wil Inti Knitwear de band met de breisters ook voor de consument mogelijk maken. Uitbreiden is geen optie: dan is er geen goed zicht meer op eerlijke handel. Hoe bijzonder klinkt dit?

Vintage of tweedehands?

Meer van deze verhalen horen wij verderop in de tour. Zo gaan we langs WAAR, een duurzame cadeauwinkel (alhoewel ik er vaak ook een cadeau voor mezelf scoor), FEM vintage, waar Femmie ons uitlegt wat het verschil is tussen tweedehands en vintage, en hoe je dit zelf ook kunt ontdekken. Vintage en tweedehands kleding kopen is namelijk enorm duurzaam: er hoeft geen nieuwe kleding te worden geproduceerd als jij iets hergebruikt! Voor shoppen is er gelukkig tijdens de tour ook gewoon tijd; één van de dames uit onze groep scoorde hier nog een mooi item.

Restjesdag

We vervolgen onze weg richting Twijnstraat, waar we langs Vollers 386, Livstores en Gurus gaan. Hier ontdekken we nog meer mogelijkheden van duurzame mode en accessoires: kleding van reststoffen, niet per sé biologisch katoen, maar wel leftovers. Zo gebruikt het merk Loop-alife oude truien en sjaals van de kleding afvalberg, sorteert deze op kleur, haalt de wol uit en gebruikt deze opnieuw om nieuwe sjaals en truien van te breien. Bij Gurus zien we kleding waarvan het hele maakproces fair is: van stoffen produceren tot kleding maken tot handel. Of wat denk je van kleding in kleine oplages van Nederlandse ontwerpers bij Livstores: het hoeft niet ver te reizen en is daardoor veel beter voor het milieu.

Al met al zet het mij flink aan het denken: duurzame mode is heel erg breed en kan voor iedereen persoonlijk een andere invulling krijgen. En het geitenwollensokken-imago valt echt reuze mee! Ik heb een aantal items gezien die direct op het verlanglijstje gaan…

Beeld & Tekst door Siroon

[instagram-feed]