Mode

Fair Fashion Festival #3

Het is 13.00 uur, de Winkel van Sinkel, hoofdlocatie van het Fair Fashion Festival, stroomt langzaam vol met nieuwsgierigen. Het is een echte zondagmiddag met de oranje herfstbladeren op de straten en de zon die voorzichtig tussen de takken door straalt.

“Ik ben trouw als het om kleding gaat, eigenlijk doe ik niks weg.” Jolande opent het festival in gesprek met Anne Broeksma, de host van de dag. Verdwaalde confetti van een vorig feestje hangt nog tegen het glazen plafond geplakt, maar dat mag ons niet afleiden van de belangrijke boodschap van de dag.

Het is een dag die in een teken staat van eerlijke mode, die georganiseerd is door een groep enthousiaste vrijwilligers. De dag is bedoeld om mode-initiatieven, die bewust met hun omgeving bezig zijn, uit te lichten om zo te laten zien dat mode leuk én duurzaam kan zijn. Omdat het voor de consument vaak lastig zoeken is: wanneer is een product eerlijk? Waar moet ik zijn? Kan ik dat dan wel betalen? Kan ik zelf iets doen? De lezingen en workshops moeten hier antwoord op geven. Namen als Solidaridad, SOMO en i-did Slow Fashion staan op het programma. Daarnaast stond de markt vol met mooie producten van merken als Qnoop, Lotika en Philana en kon er genoten worden van live muziek en eigenzinnige modeshows, gretig vastgelegd op mobiele telefoontjes. Twee jongens keken verliefd naar de meiden van CamillaNapkin. En ik concludeerde dat ik beslist mondharmonica moet leren spelen, na het luisteren naar DitIsLevi.

Terwijl bezoekers rustig cappuccino’s drinken, marktjes bezoeken en lezingen bijwonen, hollen de zwarte t-shirts met het Fair Fashion-logo de hele Winkel van Sinkel rond, en daarbuiten. Er is namelijk ook van alles te doen in twee werfkelders aan de Oudegracht en in De Bibliotheek.

Ben jij er volgend jaar ook bij?

Geef een reactie

[instagram-feed]