Kunst

EGOBOOST BIJ CULTFEST

Al kletsend lopen we naar The Village om een kop koffie te drinken. Nadat ik een (dubbele) ristretto heb besteld -nu kan ik mijn aandacht er sowieso bij houden- gaan we buiten zitten en begint Mariangela te vertellen over Cultfest. Mariangela is de initiatiefneemster van Cult Dealer Enzo, de organisatie achter Cultfest. Cult Dealer Enzo organiseert activiteiten die mogelijkheden creëert om persoonlijke ontwikkeling, het zakelijke ondernemerschap en de Utrechtse samenwerking te stimuleren (ja betrapt, dit was copy-pasten, maar check vooral hun site voor dit mooie initiatief).

Terug naar Mariangela, want wie denkt dat zij uit de creatieve sector komt, heeft het mis! Ze heeft namelijk rechten gestudeerd, waarna ze een paar jaar heeft gereisd. Toen ze terug kwam had ze de behoefte om iets voor zichzelf te beginnen. Ze merkte dat er veel ‘eilandjes’ waren in Utrecht, mensen zaten bij verschillende verenigingen, maar waren niet met elkaar verbonden. Vanuit dit gemis ontstond Cult Dealer Enzo, waar mensen voor een klein bedrag activiteiten kunnen organiseren en bijwonen.

Vanuit haar achtergrond heeft Mariangela nagedacht over wat mensenrecht voor haar betekent. Vanuit die waarden heeft ze Cultfest uitgewerkt. Mariangela benadrukt een paar keer hetzelfde, namelijk: “Iedereen mag zijn beste zelf zijn.”  Dat lijkt me een mooi streven voor dit festival, want Cultfest is geen standaard festival. Je kan er namelijk voor kiezen om jezelf uit te dagen en te ontwikkelen  (je beste zelf naar boven halen) tijdens workshops of andere sessies waarbij het thema EGO centraal staat. Zo zullen er yogalessen in de werfkelders zijn, maar wordt er ook live een CD opgenomen. Niet alleen in de werfkelders is Cultfest dit jaar te vinden, ook in vier verschillende caravans, waar bijvoorbeeld in een daarvan het thema seksualiteit centraal staat. Anderzijds kan je ook het ‘normale’ festivalgevoel hier beleven, en ervoor kiezen om heel het weekend in een bootje op de grachten te dobberen, genietend van de zon, luisterend naar verschillende bands, met een biertje in je hand. Voor elk wat wils dus!

Nog een bijzondere kant aan Cultfest: sponsors krijgen een speciale plek. De sponsoren doneren niet alleen goederen of geld, maar integreren in het festivalprogramma. Zo is de Leckere een van de sponsors, maar sponsoren ze niet alleen het bier, maar worden ze ook betrokken bij het programma en gaan live bier brouwen! Zo gaat het bij alle sponsoren.

Mariangela: “Het is zo mooi om te zien dat een meisje van vijf blij wordt van Cultfest, en waar iemand van 80 ook z’n plekje vindt”. Op de vraag of Culfest een droom was voor haar, antwoordt ze heel ‘down to earth’: “Nee, mijn droom was om mensen te verbinden, zichzelf te ontwikkelen en een veilige omgeving hiervoor te creëren. Dit is gelukt, maar ik had nooit de droom om zo groot of bekend mogelijk te worden.”

Een aanrader voor dit weekend is de kick-off op vrijdagavond met Eindbaas, 030303 en meer dan 15 andere performances in de Rasa. Op zaterdag is er o.a. een workshop met dans en zondag zal in teken staan van rust, met songwriters en yoga. 

Cultfest 2014 gaat mooi worden, dat is in ieder geval mijn mening! Door het verhaal van Mariangela ben ik enthousiast geworden en jij hopelijk ook! Durf jij ook de stap te zetten om te komen en jezelf te ontwikkelen? Neem dan een kijkje op de site.

 

 

Geef een reactie

[instagram-feed]