Mode

Een ochtend op de Lapjesmarkt

Het is nog geen 9 uur ‘s ochtends als fotograaf Fleur Joesten en ik met Sacha hebben afgesproken op de Lapjesmarkt: ‘’Ik ga altijd zo vroeg mogelijk, tegen de middag is het hier hartstikke druk’’, verontschuldigt Sacha zich voor het vroege tijdstip. We lopen langs een paar kraampjes en ik ben benieuwd hoe Sacha haar stoffen uitkiest tussen de honderden rollen. Van felle kleuren en zebramotieven tot gouden kettingen en retro-printjes: alles is hier te vinden. Sacha vertelt hoe ze te werk gaat: ‘’Veel stoffen zijn stretch, die sla ik over. Dat is maar goed ook, anders zou ik echt te veel kopen. Soms heb ik van te voren al in gedachten wat ik ga maken, maar vaak ga ik gewoon op pad en zie ik wel wat ik tegenkom’’.

Sacha zag 29 jaar geleden het levenslicht op de Lange Lauwerstraat, om de hoek van de Lapjesmarkt die toen al bijna 400 jaar bestond. Inmiddels is de typisch Utrechtse markt uitgegroeid tot de grootste en oudste stoffenmarkt van het land. Wat volgens Sacha de Lapjesmarkt zo bijzonder maakt? ‘’Er komen hier zowel hippe HKU studenten als ouderwetse dametjes uit de kleine omliggende dorpen en groepen Marokkaanse dames, elk voor hun eigen modestoffen.’’ Zelf maakt Sacha van die stoffen kussens, tasjes, babyspulletjes en kleden waarin ze haar liefde voor Utrecht verwerkt. Haar zelfgemaakte producten verkoopt ze via de website Etsy. Een uit de hand gelopen hobby, volgens Sacha: ‘’Ik ben altijd wel bezig geweest met knutselen. Aan het eind van mijn studie Godsdienstwetenschappen ben ik voor het eerst gaan naaien op een machine. In het begin maakte ik veel dingen voor vrienden, maar inmiddels maak ik wat ik zelf mooi vind en probeer dit te verkopen.’’

We stuiten op een stofje met allerlei kleine schaapjes erop. ‘’Dit is nou echt een leuk stofje om iets voor een baby’tje van te maken’’, vertelt Sacha. Ze wil de stof beslist hebben en informeert bij de verkoper of de print ook in katoen te krijgen is. De verkoper beaamt dat veel mensen deze stofjes gebruiken voor kinderkleding. Sacha: ‘’Ik maakte in het begin veel babyspullen omdat ze leuk en klein zijn, waardoor je snel resultaat hebt. Mijn vriend begon na een tijdje wel achterdochtig te worden hoor, haha!’’

Nadat de buit binnen is, zijn Fleur en ik erg benieuwd naar Sacha’s producten. Eenmaal bij haar thuis aangekomen haalt ze dozen vol spulletjes van zolder. Het ene rompertje is nog leuker dan het andere! Haar liefde voor Utrecht deelt ze door typisch Utrechtse woorden of afbeeldingen van de Domtoren in haar producten te verwerken. Sacha woont samen met haar vriend op een kleine bovenwoning van 45m2 in de binnenstad. Ze moet dus keuzes maken welke stofjes ze elke week meeneemt van de markt naar huis: ‘’Binnenkort verhuizen we naar Lunetten. Jammer om uit de binnenstad weg te gaan, maar daar heb ik wel meer ruimte voor mijn stofjes. Of ik moet ze allemaal snel verkopen!’’

Wil jij een van Sacha’s producten kopen of even rondkijken? Kijk dan op haar webshop: www.nieuwenaden.etsy.com.

Geef een reactie

[instagram-feed]