Hotspots

Duizend euro voor een kattennaam

“Stel, je wil graag een kat, maar je huisgenoot/vriend/vriendin is allergisch. Of je hebt een kat, maar zodra je niet thuis bent, mis je die alweer vreselijk”, begint het duo. “Dan ga je dus vanaf (hopelijk) oktober dit jaar naar Katfé, het toekomstige kattencafé in Utrecht”.

Maar Katfé wordt meer dan alleen een café voor katten, leggen zij uit: het is een driedubbel sociaal ondernemend plan, waar katten uit het asiel samenkomen met medewerkers en vrijwilligers die verder van de arbeidsmarkt staan. Tot slot zal het eten en drinken op de kaart duurzaam zijn en bij voorkeur lokaal geproduceerd.

Van category manager en psychologe naar sociaal ondernemend stel

Jelmer en Stephanie zijn een jong stel uit Utrecht, met een stijlvol ingericht huis en een jonge dochter. Jelmer komt uit een waar ondernemersgezin: zo ongeveer zijn hele familie is ondernemend. Momenteel werkt hij als category manager bij Nestlé, waar hij zich onder andere met kattenmerken bezighoudt. Stephanie is psychologe. Maar vanaf juni gaat hun wereld volledig op zijn kop: ze zeggen beiden hun baan (deels) op en gaan vol voor Katfé.

Een hit in Azië

Waar het in Amersfoort vorig jaar niet lukte, gaat het in Utrecht helemaal goed komen. Er is hier precies een gat in de markt voor Katfé. De koffietentjes schieten dan wel als paddenstoelen uit de grond, een kattencafé is precies wat er nog mist. Tijdens hun reizen door onder andere Thailand in 2007 kwamen zij terecht in kattencafés in Azië. Daar was het toen al helemaal hot en happening. Na zeven maanden op reis begonnen ze hun eigen kat, Hera, toch wel een beetje te missen en toen ze in een kattencafé terecht kwamen, voelden ze zich weer even thuis. ‘Dit moeten we ook in Nederland hebben’, dachten ze toen.

Voorjestadsie: een fotoshoot met een kat

Bij thuiskomst bleek het nog een beetje te vroeg, maar een aantal jaar later was het zover: de eerste kattencafés begonnen in Nederland te openen. Jelmer en Stephanie grepen meteen hun kans: dit moet ook in Utrecht, dit is onze droom! “Om te polsen of er ook daadwerkelijk animo voor was, gingen we een samenwerking aan met Voor je Stadsie, hét crowdfundingsplatform voor Utrecht. Op die manier kun je polsen of er animo is (belangrijk voor de bank), maar we winnen er ook meteen goede PR mee” zegt Jelmer. Zo kun je voor duizend euro één van de kattennamen verzinnen, maar zijn er ook leuke acties voor lagere bijdragen, zoals een aantal gratis koffies, of een fotoshoot met een kat.

Echt Utrechts en sociaal ondernemen 

Wat dit kattencafé echt gaat onderscheiden van de rest, is het driedubbel sociaal ondernemend plan. De droom van Jelmer en Stephanie is om katten uit het asiel een plek te geven, een thuis. Maar waar Jelmer een echte ondernemer is en denkt over branding, heeft Stephanie een geschiedenis in de psychologie. Daarom willen ze met haar ervaring ook graag werken met mensen die iets verder van de arbeidsmarkt staan, om ook hen een thuis te geven in katfé. Ten derde, maar niet minder belangrijk, gaat Katfé duurzaam eten serveren. “Lokaal in Utrecht geproduceerd, het liefst in samenwerking met andere sociaal ondernemende projecten. We willen eigenlijk geheel duurzaam zijn” aldus Jelmer. Goed eten, goede koffie en katten; dat kan alleen maar goed gaan. Wij zien de mooie woordgrappen al helemaal voor ons: een (anti)-kater ontbijt, een katte macchiato, een kattuchino… you name it!

Kattentinder, swipe naar rechts voor een asielkat

Samen maken ze ook wilde plannen voor activiteiten in het katfé: date avonden voor singles, film kijken met een kat op schoot, spelletjes middagen waarin ouderen en jongeren samenkomen, en workshops tegen stress. In al deze activiteiten verbindt de kat. Kattentinder om andere asielkatten ook een huis te geven, kattenyoga, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is de revue gepasseerd. “Maar dat is dan ook het leuke van zelf zo’n onderneming beginnen: we kunnen helemaal doen waar wij voor staan”, zeggen ze enthousiast.

‘Geluk maak je zelf’ is hun motto. En dat geldt ook voor de inrichting. Zo zijn er kneuterige poezelige kattencafés, of juist hele strakke, zoals ze in München tegenkwamen. Zelf gaan ze voor een frisse uitstraling naar eigen smaak: lichte kleuren, kunst van lokale artiesten op de muur, ze willen ook gewoon een hip koffietentje zijn. En dat zagen wij dan weer terug in hun eigen interieur…

Wil jij ook een duit in het zakje doen? Kijk eens op de crowdfundpagina van Katfé! Wie weet verzin jij de naam van één van de asielkatten van katfé?

[instagram-feed]