hip hergebruik

De Scheurkalender

Veel mensen gooien hun oud papier eigenlijk meteen weg. Sanne Bloem niet. Al vanaf 2010 maakt zij van oud papier een jaarlijkse Scheurkalender. Helemaal handgemaakt, dus zit er ook wel eens een printfoutje in, maar dat maakt het juist een uniek exemplaar. “Al is er ooit een mailtje binnengekomen van wie de verjaardag niet in zijn exemplaar stond.”

Het viel Sanne op hoeveel oud papier er op straat staat tijdens de wekelijkse ophaaldag. Ze besloot daar iets mee te doen. In eerste instantie wilde ze een scheurkalender maken voor haar moeder. “Dat bleek meer werk dan ik dacht,” vertelt Sanne. “Ik moest voor 365 dagen een ontwerp maken. Toen ik zelf voor twee maanden materiaal had, ging ik om me heen vragen wie er ook een bijdrage wilde leveren. Voor het jaar erop had ik toen al genoeg mensen die me konden helpen.” De Scheurkalender groeit nog steeds: dit jaar zijn er al 500 exemplaren gemaakt, waarvan een groot deel zelfs al verkocht is.

Een bepaald gevoel
500 exemplaren met de hand maken, dat is veel werk. “Daarom heb ik een deel ook laten drukken bij de kopijwinkel. Die zien er een stuk netter uit, maar ik merk dat ze toch minder verkopen.” Blijkbaar hebben mensen het liefst een origineel exemplaar, ook al zitten daar dan soms fouten in. “Het past ook bij deze tijd,” zegt Sanne. “Mensen zien dat er handwerk en moeite in de Scheurkalender zit, of vinden juist het milieubewuste er mooi aan. Je krijgt er een bepaald gevoel bij en zo spreekt het verschillende doelgroepen aan.”

Papier hier!
Om genoeg oud papier te verzamelen plaatst Sanne oproepen. “Alles met minstens één beprintbare zijde is welkom, al heeft A4-formaat wel de voorkeur. Dus als lezers van UUT nog oude scripties of readers hebben, dan mogen ze die zeker inleveren!” Zo zijn bij de Scheurkalender met oud papier op één dag soms beide zijdes bedrukt. “Het is voor veel mensen ook een reden om eens hun oud papier uit te zoeken, want ze weten dat het goed terechtkomt,” zegt Sanne.
De andere kant van het papier wordt door veel verschillende mensen ontworpen. Dit jaar waren er wel 90 mensen die een bijdrage hebben geleverd aan één of meer van de 365 dagen.

Censuurbijlage
Hoewel de kalender meerdere doelgroepen aanspreekt, is het niet de insteek om de meest toegankelijke kalender te maken. Zo zat bij vorige edities weleens een censuurbijlage, waar op stond bij welke dagen er wel hele vieze plaatjes te zien waren. “Hij is nu wel netter hoor,” zegt Sanne. “Maar ik hoef niet zoveel mogelijk kalenders te verkopen. Dat is niet alleen veel werk, maar ik wil ook dat het bijzonder blijft.”

Ook een Scheurkalender hebben? Kijk op Sanne haar site voor de verkooppunten of bestel ‘m meteen online. Voor 15,00 heb je al een uniek handgemaakt exemplaar!

 

  • Schrijver
    Hedwig Sinnema

    19 jaar, tweedejaars Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de uni van Utrecht. Een studie die zich richt op beeld en tekst - precies wat mij interesseert. Ooit wil ik series maken, rondlopen op een filmset én boeken uitbrengen, maar eerst wil ik maar al te graag schrijven over alle leuke dingen die ik tegen kom.

  • Fotograaf
    Lisa van den Boom

    Hoi! Ik ben een avonturier, een verhalenverteller, een impulsieveling, een nieuwsgierig aagje. Ik vind chaos in de rust en rust in de chaos. Verdwaal overal en zie daar de pracht van in. Van Syrie tot aan Burkina Faso, van  Cambodja tot aan Benin. Ik hou ervan mezelf al fotograferend en schrijvend kwijt te raken om me vervolgens in de meest bijzondere situaties te begeven. Ik wil  zoeken naar verhalen en mensen die me inspireren. Verliefd worden op onontdekte plekken. Proeven van ieders visie om vervolgens die van mijzelf te vormen.

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter
Graag Gedaan

Huren bij je Buren met PeerbyGo

Toegang tot alle producten, overal en altijd. Klinkt als een utopie?
Graag Gedaan

Utrecht kleurt groen tijdens de Duurzame Week

Biologische streekbiertjes en lokale borrelhappen proeven in een zero-waste kas. Tijdens de Duurzame Week beleef je de duurzaamheid van Utrecht!
Muziek manie

Tivoli By Night