Short Stories

Utrecht kleurt groen tijdens de Duurzame Week

Achter de Jaarbeurs en naast megabioscoop Kinepolis zit een klein kantoortje verscholen. Aan de zijkant van dit kantoor, volledig gebouwd in De Stijl, prijkt in grote letters “Anne” aan de muur. Dit is de werkplek waar Margit en Marieke. Zij zijn, versterkt door 85 vrijwilligers, hier twintig uur per week bezig met het organiseren van de Duurzame Week: een zevendaags festival in alle wijken van Utrecht dat duurzame initiatieven een podium biedt. Van burgerinitiatief in Ondiep tot groot kantoor in Oudwijk, iedereen mag laten zien hoe zij met duurzaamheid bezig zijn.

Het pand waar zij werken sluit daar naadloos bij aan. Want dit gebouw, wat vroeger voor de beveiligers van de jaarbeurs was, ademt duurzaamheid. Zo verbouwen ze op het dak hun eigen courgettes en tomaatjes, die weer weer bemest worden door hun eigen kippen. Die zelf ook duurzaam zijn, zo wordt ons verteld. “Die kippen komen van de Tuinfabriek op het dak van Hoog Catharijne; zij hadden een nieuw huis nodig.” Hergebruik ten voeten uit dus. Het zonnetje schijnt en we schuiven aan bij een van de picknicktafels op het dak.

Duurzaam Utrecht

Vorig jaar, vlak voor de zomer, is Margit als één van de initiatiefnemers begonnen met het organiseren van de Duurzame Week. Ze willen op een laagdrempelige manier laten zien dat duurzaamheid niet heel lastig, suf en duur hoeft te zijn. “We zijn vorig jaar gewoon maar begonnen, we zagen wel of er mensen aanhaakten die er net zo over dachten als wij”, vertelt ze. En die waren er zeker: binnen no time meldden de vrijwilligers zich aan om mee te helpen. “Het is mooi om te zien dat wij als inwoners van Utrecht ons hier sterk voor maken.” Margit en Marieke kennen elkaar van de vorige editie en dat bleek een gouden combinatie. Samen werken ze er aan om deze editie nog meer te laten leven onder Utrechters, en dat gaan ze doen met een bruisend festivalhart midden in de stad.

Een kas vol adoptieplanten

Een crowdfunding campagne op VoorjeStadsie om dit bij elkaar te sparen was dan ook een logische stap. “Het is een festival voor en door Utrechters, we willen hiermee laten zien dat duurzaamheid leeft.” Met het geld dat wordt opgehaald tijdens de campagne zetten zij een groene kas op het Domplein. Deze is energieneutraal, produceert geen afval en alle meubels zijn hergebruikt of geleend. Zelfs alle planten in de kas krijgen een tweede thuis. Je adopteert er een op de crowdfundingpagina, geeft hem een eigen naam en na afloop neem je hem mee naar huis. Maar wees niet bang om als vervuilend en niet-duurzaam persoon de kas in te lopen, hij is er juist om relaxed een biertje te drinken en een borrelplank te bestellen. Zo ben je ineens duurzaam bezig, zonder dat je het doorhebt.

Want zo makkelijk is het!

Je bent niet van de ene op de andere dag ‘duurzaam’, dat weten Margit en Marieke ook wel. Zij kunnen dit tenslotte zelf ook niet 100% zijn. Daarom geeft het festival je tips hoe je met minimale inspanning toch grote impact kunt hebben. De oplossingen kunnen simpel zijn als het scheiden van je afval of het gaan met de trein. Stap over naar een duurzame bank en probeer eens met de restjes uit de koelkast een nieuw recept te maken. Zelf als je met je vrienden bootje gaat varen door de grachten is het simpel om een groene keuze te maken: ga voor de elektrische variant! Meer tips? Je krijgt ze in oktober bij de Duurzame Week!

Zie jij jezelf wel biologische biertjes drinken in de kas? Tot 14 juli help je mee met de crowdfunding campagne op VoorjeStadsie.

Geef een reactie

[instagram-feed]