Hotspots

Cornelis: coffee, food and a room

Vrijdagochtend 9.00 uur. Een geur van verse koffie en broodjes komt me tegemoet, als ik Cornelis binnenstap. Het is al drukbezet. Ouders met kinderen, bijkletsende vrienden, stelletjes, maar ook ‘thuis’-werkers met een laptop: het is een gezellige mengelmoes aan bezoekers. Bas en Dave zijn druk bezig met koffie, thee, taart en broodjes. Hond Flo kwispelt vrolijk rond. Op de muur prijkt een grote afbeelding van Cornelis zelf en de streetart van Ellen Vonk (dat laatste is zelfs te koop).

Koffie, lunch en een goede nacht
Koffietentjes vind je overal. In het centrum is de keuze reuze: ze komen als paddenstoelen uit de grond. Wat drijft Bas en Dave tot het beginnen van een koffiezaak in de tijd dat er op elke hoek van de straat wel een te vinden is? “Koffie is altijd al een passie geweest. We hebben beiden een horeca-achtergrond en zagen juist kansen. We wilden met mensen omgaan, ze een fijne tijd bieden en een goede sfeer neerzetten.” vertelt Dave. Uiteindelijk is Cornelis meer geworden dan die ene koffiezaak op de hoek. Je kunt er terecht voor een goed ontbijt, een heerlijke lunch of een lekker taartje. Het meeste ligt zelfgemaakt en kraakvers in de vitrine. Voor wie zelf ook graag in de keuken staat, is er een wand vol met allerlei lekkernijen, zoals pasta, sauzen, kruiden en wijn.

Wat het helemaal speciaal maakt, is het één-kamer-hotel achterin het pand. Kun je bij de ene koffiezaak terecht voor een intiem optreden en bij de ander voor een nieuwe fiets of vintage hebbedingetjes, bij Cornelis kun je blijven slapen! Achterin het pand bevindt zich een ruimte die vroeger dienst deed als koetshuis. Bas en Dave hebben deze omgetoverd tot prachtige plek om te slapen. Perfect voor wie de drukte even wil ontvluchten en op bezoek is in Utrecht. Bovendien kun je na het wakker worden meteen aanschuiven voor een lekker ontbijtje en een goede koffie!

Een Cornelismoment
“Cornelis is een plek waar je even tot rust kunt komen”, vertelt Dave. “We hebben ons eigen plan getrokken, ook qua inrichting. Alles is ruim opgezet.” Dat laatste zorgt ervoor dat het voor iedereen toegankelijk is. Of je er nu komt voor een taartje met de kinderen, bijkletsen met vrienden of om te werken, hier vind je zeker je plekje. Dat is eigenlijk ook een van de redenen dat Cornelis niet in het centrum zit. Dave vertelt: “Als je hier naar buiten kijkt, heb je een lekker rustig en fijn uitzicht, niks geen drukke winkelstraat met allemaal mensen en auto’s.” Daarnaast willen hij en Bas met dit koffiezaakje een buurtfunctie bekleden. Zo is het een mooie plek voor buurtbewoners om even te relaxen, maar ook om een koffie-to-go te halen, bijvoorbeeld ’s ochtends voor het werken.

Cornelis en Utrecht Walking Tours
Sinds kort is Cornelis een samenwerking gestart met Utrecht Walking Tours. Speciaal voor buurtbewoners die meer willen weten over hun eigen buurt, maar uiteraard voor alle geïnteresseerde wandelaars. Elke laatste zondag van de maand begint de tour om 10.30 uur met koffie, thee en verhalen bij Cornelis. Daarna een wandeling langs de Maliebaan en de vele monumentale panden die deze laan rijk is.

Benieuwd geworden? Stap op de fiets of pak de benenwagen en neem je eigen rustmomentje op de Maliestraat 16.

Geef een reactie

[instagram-feed]