Bloemenmarkt

Bloemen op het Janskerkhof: van alle markten thuis

Mijn ouders zijn gek op bloemen en planten en vinden het altijd leuk om een bosje bloemen te krijgen. Eens in de zoveel tijd struin ik door Utrecht, op zoek naar het beste boeket voor mijn ouders. Er is uiteindelijk maar één plek waar de geuren en kleuren je om de oren vliegen, waar er bloemen in alle soorten en maten te vinden zijn en waar ik dus altijd precies vind wat ik zoek: de bloemenmarkt op het Janskerkhof!

Elke zaterdag strijkt in de vroege ochtend de bloemenmarkt neer op het Janskerkhof, die volgens bloemist Henk al sinds 1850 bestaat. Hij nam zelf ooit de zaken over van zijn vader, die vanaf 1932 op de markt stond en tot zijn 78ste hier zijn bloemen verkocht. Fotograaf Anna en ik staan al even te praten als Henk een paar oude foto’s tevoorschijn tovert. Met zijn vingers die rood zijn van het bloemen snijden, wijst hij op de foto twee oude auto’s aan. In hun Ford Transits reden de vader van Henk en zijn oom vanuit Rijnsburg naar Utrecht. De veiling waar zij hun bloemen verkochten, bracht niet meer genoeg geld op. De twee waren genoodzaakt om naar de markt te gaan: “Mijn vader verkocht hier meer dan zijn eigen pa in het veilinghuis, dat vond hij dan wel wat als 15-jarige”.

De kraam van Henk is niet de enige die al generatieslang meegaat. Veel van de verkopers komen uit de bollenstreek en ze kennen elkaar allemaal. Henk introduceert ons aan de nieuwe generatie naast hem: Wout, Ben en Amber. Al vanaf hun veertiende komen zij op verschillende markten en in Utrecht staan ze inmiddels twee jaar. Als wij ons gesprek met Henk vervolgen, blijkt dat hij nog meer mooie verhalen voor ons in petto heeft. Hij vertelt over een stel dat jarenlang iedere week naar de bloemenmarkt kwam, totdat ze emigreerden naar Amerika. Eens in de zoveel tijd keren ze terug naar Utrecht, waar ze telkens weer de bloemenmarkt bezoeken. Want deze markt is het enige wat ze écht missen in Amerika.

Utrechters die verhuizen naar elders in de regio, komen ook nog graag naar de bloemenmarkt volgens Henk. Sommigen komen hier zelfs al 40 jaar! Wanneer we verder lopen, zien we dat hij gelijk heeft. We stuiten op een stel dat arm in arm de markt afstruint. De Utrechtse man en zijn vrouw wonen in Doorn, maar tijdens een bezoek aan Utrecht slaan ze de bloemenmarkt nooit over. De man kwam hier vroeger al met zijn vader en moeder en daarom komt hij nog graag terug: ”Ik kwam hier altijd en kom hier nog steeds met veel plezier”. Bovendien houdt het stel van bloemen en planten. Wanneer we aan de vrouw vragen wat haar lievelingsbloem is, vertelt ze dat veel mooi vindt “maar ik houd niet van zonnebloemen. Hij wel”. Nog altijd arm in arm kibbelen ze als een verliefd stel over het huwelijk: “Het is geven en nemen, dus na 54 jaar samen, komen de zonnebloemen soms er wel in”, grapt de vrouw.

Aad, bloemenmarkt op Janskerkhof

Natuurlijk worden er op de markt niet alleen snijbloemen verkocht. Zo is er ook een grote kar met bloembollen. Wie dacht dat iedere bol er hetzelfde uitziet, moet een keer een kijkje komen nemen. In de bakjes vinden je bollen in allerlei soorten en maten met elk een eigen kleur. Eigenaar Aad staat hier al zeker 14 jaar en zijn familie begon 40 jaar geleden. Hij heeft veel vaste klanten, maar het hangt er wel vanaf wat ze nodig hebben: “Als je een boeketje koopt kan je die na een week weggooien, met bollen is dat anders”, vertelt Aad. Hij vindt het jammer dat het publiek vooral bestaat uit een wat oudere generatie. “Jongeren hebben allemaal een bestraatte tuin. Als ze een stuk gras hebben liggen, vinden ze het al te veel om het telkens te maaien,” zegt Aad.

Onze laatste stop is bij Fred, “de beste verkoper van de bloemenmarkt”, al zegt hij het zelf. De 75-jarige grappenmaker vertelt weinig over de markt, maar maakt ons vooral aan het lachen. Hij wil wel voor ons op de foto. “Ik kom in de krant, op televisie!”, lacht Fred. “Laat de foto maar niet aan anderen zien, dan komen opeens alle vrouwen naar de markt en wordt mijn vrouw jaloers!” Nadat hij poseert tussen zijn tuinplanten, is er een toerist die het goede voorbeeld wilt volgen. “Vijf euro als je op de foto wil!” zegt Fred tegen de toerist, waarna hij in lachen uitbarst. Een gezellige boel daar op de bloemenmarkt, waar al jarenlang dezelfde verkopers en klanten komen, die samen heel wat aflachen. Kortom, als je toe bent aan wat meer fleur in je huis of heb je een bloemetje nodig voor een verjaardag… sla de vrolijke bloemenmarkt op Janskerkhof dan niet over!

Janskerkhof
Utrecht

Iedere zaterdag van 8 tot 5
  • Schrijver & fotograaf
    Anna Schouten

    November 2012 was de maand dat ik mijn spullen in mijn ouderlijk huis pakte en vertrok naar het bruisende Utrecht - de stad die mijn hart veroverde. Mijn liefde voor Utrecht, schrijven en fotograferen kan ik perfect combineren bij UUT. Je kunt me vinden in allerlei koffiezaakjes, in EKKO tot diep in de nacht en op mijn eigen blog: Ook Anna doet dingen.

  • Schrijver
    Rozemarijn Brus

    Als Arnhems meisje een aantal jaar geleden in de Domstad beland en niet meer weg te krijgen. Op mijn stalen ros doorkruis ik de straten of slenter ik door de parken en bewonder al het moois om mij heen. Schrijvend en dichtend probeer ik dit gevoel in woorden te vatten; Utrecht is echt mijn lievelings.

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter
Eet Feest

Broers: de huiskamer van Utrecht

Na 25 jaar hét stadscafé van Utrecht te zijn geweest, gaat Broers nu sluiten. Over de vaste gasten, de rijke historie en de nieuwe uitdagingen: een verhaal vanuit de ogen van een werknemer.