Bevrijdingsfestival 2016

VRIJ IN PARK TRANSWIJK

Het is vaak een lastige vraag: "Wat betekent vrijheid voor jou?" Tijdens het Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk durven we hem toch te stellen. In de brandende zon staan we met de nodige denkrimpels even stil bij de blijheid die vandaag even extra tastbaar is.

Normaal denk je niet veel na bij je vrijheid. “Het is een soort van gewoon” zegt Senna. Met vriend Julian is hij net gestart met het verkennen van het terrein. “Lekker jezelf zijn, dat vind ik belangrijk” voegt hij toe. “Vrijheid is voor mij: kunnen doen wat je wilt”, vult Julian aan. “Maar je moet niet iemand anders vrijheid beperken. Mijn muziek kan niet zo hard dat de buren er last van hebben bijvoorbeeld.”

Senna en Julian

Oorlog is natuurlijk een van de vreselijkste dingen die er zijn. Maar vrijheid, of vrijheidsbeperking zit ook in veel kleine dingen. Twee beveiligers bij een van de nooduitgangen vertellen ons dat ze het fijn vinden dat ze hun eigen stijl kunnen aanhouden. Natuurlijk beperken ze een beetje van onze vrijheid, maar daar krijgen we dan weer voor terug dat we op dit festival veilig kunnen dansen en onszelf kunnen zijn.

Vanaf een muurtje bij het water kijkt Luca (82) naar de voorbijgangers. Hij woont vlakbij het park in een flat, maar hij vind het helemaal niet erg dat er tot een uurtje of elf muziek wordt gedraaid. Vrijheid is voor hem ook kunnen genieten van zijn oude dag: “Ik ben al 22 jaar gepensioneerd, dus ik kan lekker doen wat ik wil. Lekker naar de bioscoop of hier in het park. Daar geniet ik erg van.”

Luca

En met hem veel anderen. Alle leeftijden smelten samen op het gras, op de bruggetjes en op de paadjes. Ieder podium een ander stijltje muziek en op het festival kan je op de foto, snoepjes eten, burgers bestellen, een stemwijzer doen, of je inschrijven om ouderen te helpen.

Donna vindt dat geweldig aan het festival. Met een groep vriendinnen komt ze vandaag genieten van leuke ontmoetingen. “Jong en oud zijn vrij om elkaar te ontmoeten. Ik zag mensen met rollators die praten met heel jonge mensen. Dat zie je echt nergens anders.”

Donna en vriendinnen

Nog meer unieke vrijheid in Utrecht? “Vrijheid is niet gelimiteerd worden en de kans krijgen om jezelf te ontplooien, op welke manier dat ook mag zijn”  vinden Anne en David. “Vrijheid betekent dat je kunt zeggen wat je wilt, maar dat je daarbij wel mensen in hun waarde laat. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen, niet slechts een selecte groep.”

David en Hanna

En als je eenmaal binnen bent? Wat voor vrijheid is er dan belangrijk? Wijnand: “Dat je kunt doen wat je wilt, wat het ook is.”

Wijnand

Louise en Jazz zijn het met hem eens. Louise: “Vrijheid is ook dat je zelf uit mag zoeken wat je wilt. Misschien bots je daarna alsnog, maar dan wordt het in ieder geval niet direct de kop in gedrukt.”

Louise en Jazz

En tja, wat kan je daar nog aan toevoegen? Vrij zijn om jezelf te zijn. Vrij zijn om jezelf te uiten. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Met heerlijk weer en heerlijke mensen stonden wij op Bevrijdingsfestival Utrecht. Ben jij op de foto gezet door een van onze fotografen? Check de foto’s hieronder!

De foto’s en tekst bij dit artikel zijn gemaakt en geschreven door onze topper Aimee, Anna, Esther, Fleur en Steven!

Park Transwijk

  • Schrijver
    Steven Bakker

    Ben ik de duif die van de Dom naar beneden duikelt, of ben ik een woedende automobilist die scheld op door rood rijdende fietsers? Mijn inlevingsvermogen is eindeloos. Ik heb het idee, dat er in Utrecht altijd een plekje voor me is. En in deze stad zoek ik graag de grens op tussen feit, fictie en sterke verhalen.

  • Fotograaf
    Esther Kuik

    Beeldmaker. Ziet fotografie als een soort uit de hand gelopen hobby.

deel je scheel


Share on FacebookTweet about this on Twitter