Hotspots

Badhu: Het Mekka van Tuinwijk


De inrichting van Badhu is – naast het smaakvolle eten – een beleving op zich. Van de comfortabele zitbanken en de hangplantjes tot de grote zilveren schalen waarvan gegeten wordt, elk detail is afgewerkt. Deze afwerking komt ook tot zijn recht in de speciale menukaart en de gerechten. Elk gerecht op de kaart is bijzonder en heeft zijn eigen unieke smaak. Wij spraken met souschef Dirk over koken in een open keuken, kat Achmed en Arabische smaken.

Onbekende producten, bijzondere smaken
Dirk: “We zijn een beetje aan het afstappen van het Arabische thema in het restaurant. We proberen meer mediterraans te gaan koken zodat we ook producten zoals varkensvlees kunnen gebruiken om de kaart nog gevarieerder te maken.” De menukaart bij Badhu bestaat uit zogeheten ‘mezzes’, wat kleine hapjes betekent. Gasten kunnen meerdere mezzes bestellen en delen met hun tafelgezelschap. “Door dit concept kunnen mensen verschillende gerechten proeven omdat ze niet aan een hoofdgerecht ‘vastzitten’. Gasten komen hierdoor met meerdere onbekende producten in contact”, aldus Dirk.

DSC_0251

Deze onbekende producten en specerijen uit het Midden-Oosten zorgen voor veel nieuwe smaken. Het komt bij Badhu dan ook vaak voor dat mensen verrast zijn door de smaak van het eten. Dirk: “Het hangt af van het verwachtingspatroon dat je hebt als je hier komt eten. Mensen verwachten soms iets anders dan wat ze uiteindelijk te eten krijgen en dat kan het zowel positief als negatief uitpakken.”
Dirk’s favoriete gerecht op de kaart is de ‘Arancini’, oftewel de Nederlands klinkende ‘Risotto bitterbal’ met basilicummayonaise. “Deze smaakt toch echt heel anders dan je gewend bent van een bitterbal”, aldus de souschef. “Je hoort de laatste tijd steeds vaker dat mensen allergisch zijn voor bepaalde producten. Maar vaak blijkt dat mensen het gewoon niet lusten. Mensen verwachten iets te krijgen op de manier waarop ze het kennen, maar wij hebben dat al verwerkt in producten en dus proeven ze het helemaal niet. Dan zijn ze vaak wel blij verrast en beloven ze nooit meer te zeggen dat ze het niet lekker vinden.”


Open keuken

Een van de sfeermakers in Badhu is de grote open keuken die uitkijkt op de eetzaal. Een open keuken heeft zo zijn voor- en nadelen. “Mensen vinden het leuk om in de keuken te kijken, soms moeten ze ook wel lachen als we per ongeluk iets te hard schreeuwen”, vertelt Dirk. Want dat het taalgebruik van koks niet altijd even netjes is, is algemeen bekend. Dirk: ‘’Haha, dat hoor je wel vaker over koks inderdaad. Misschien komt het omdat we soms acht uur lang met elkaar in een kleine ruimte staan. Na een paar dagen zijn dan de gespreksonderwerpen op en worden we een beetje baldadig”, lacht Dirk. “Daarentegen is het voordeel van de open keuken dat als het druk is, mensen kunnen zien dat we hard aan het werken zijn. Dat neemt ook stress voor de bediening weg.”

Een tijd lang was Badhu het paleis van de huiskat Achmed. Achmed paradeerde als een koning over de bar en joeg op alle muizen in het restaurant. Helaas moest hij weg van de inspectie. Een groot gemis voor zowel de gasten als het personeel. Dirk: “We hebben inderdaad afscheid van Achmed moeten nemen. Helaas! Hij liep weleens over de bar en het was niet hygiënisch genoeg. We hopen echter nog steeds dat hij ooit terug mag komen.” Op dit moment zwerft Achmed door de straten van Tuinwijk. Een leuke wijk om een restaurant in te hebben vind Dirk. “Het zijn een beetje yuppen, maar het is goed publiek dat vaak open staat voor nieuwe dingen. We hebben niet zoveel passanten, dus de gasten zijn mensen die echt speciaal voor Badhu komen.”

Geef een reactie

[instagram-feed]