Verscholen kunst

Verborgen in het Wilhelminapark schuilt een bunker. Of eigenlijk een EXbunker. Tegenwoordig fungeert deze namelijk niet meer als schuilobject, maar als expositieruimte. Wanneer ik op het bordje “Ik ben open: de EXbunker” stuit, wordt mijn nieuwsgierigheid dan ook onmiddellijk gewekt en besluit ik de pijlen te volgen.

Het is een mooie dag en in het Wilhelminapark stikt het van de mensen die een biertje drinken of een stokbroodje met kruidenboter verorberen. Tussen deze vredig genietende mensen staat, aan de Westzijde van het park, de betonnen bunker. Terwijl ik over de drempel stap, lees ik dat de bunker in 1943 is gebouwd door de Duitsers als verdedigingswerk tegen bombardementen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden de Maliebaan en het Wilhelminapark als Duits centrum. Samen met een loopgraaf en een mitrailleursnest werd de bunker door de Duitsers gebruikt om het Wilhelminapark te beschermen.

Het enige wat hier nog van rest is de bunker, die na de oorlog –naast huisvestiging voor vleermuizen- geen functie meer had. Een groep kunstenaars besloot hier in 2014 verandering in te brengen en toverde de bunker om tot expositieruimte, waarin iedere maand wisselende kunstenaars hun werk tonen. Daarbij is de bunker een gemeentelijk monument.

Wanneer ik in de hoofdruimte van de bunker sta, vind ik het vreemd te beseffen dat ik naar kunst kijk op een plek waar vroeger de vijand zich verborg. Dit contrast is naar mijn idee precies wat deze plek zo bijzonder maakt. Dit wordt mooi samengevat in een stukje uit het gedicht dat bij de ingang van de bunker hangt: “Tot er, zeventig jaar na mijn verrijzenis, op mijn stalen deur werd geklopt door vier kunstenaars, zonen van de stad. Ze vonden mijn isolement maar lafjes. Ze praatten op me in. Echte boetedoening is iets terug doen voor de stad, zeiden ze. Je hebt de duisternis gediend, maar kan ook een onderkomen zijn voor schoonheid.”

In de ruimte worden twee korte filmpjes geprojecteerd, waarin dagelijkse dingen worden getoond, wolken en vogeltjes. De filmpjes kabbelen rustig voort, maar vragen toch enige alertheid van de kijker. Deze combinatie geeft mij precies het gevoel dat ik me voorstel bij een oorlog. Verder zal ik niet te veel verklappen. Komend weekend kan je dit werk (van Briede van Bemmelen) namelijk zelf bewonderen. Geen tijd? Volgende maand hangt er gewoon weer iets anders! De bunker is geopend op zaterdag en zondag.

Illustratie: Sanne Huismans

Wilhelminapark 24A, 3581 NE Utrecht
Entree: Gratis

Open: zaterdag en zondag (13.00-18.00)
  • Schrijver
    Sanne Huismans

    Geografisch gehandicapt als ik ben, weet ik zelfs in Utrecht te verdwalen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel en zo beland ik vaak onverwachts op leuke plekken.

deel je scheel


Kunst koorts

Gesproken Woord bij BROEI

Vorige week woensdag vond de 24e editie van Gesproken Woord plaats bij Broei en UUT was daar bij.
Mode Muze

EROP UUT

Pssst jij daar. Kom eens van die bank af en ga erop UUT dit weekend. Er is namelijk genoeg te doen in Utrecht!
Muziek manie

EROP UUT

Het allereerste weekend van 2018 staat voor de deur en, zeg nou zelf, je nieuwsjaarkater is alweer vijf dagen voorbij. Bekijk hier waar je je goede voornemens de komende dagen zoal kan uitleven.